設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: t1174

[討論] 10K IEM + 電話 OR 10K PLAYER + 1K IEM

銀級玩家

雖然唔係10K級耳機,但CK100pro 配手機都幾屈機下。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好了, Tea 完又回來了, 現在來下一PART10K IEM + 電話.

如第一POST, 會試下 WESTONE ES5 在NOTE2 下的表現.

(圍觀者在掉東西了: 噓, ES5 是CM 又不是IEM, 更加不用10K)

SORRY 啦, 我冇錢上到萬元級如TG334, 只有用住 ES5 先啦, 大家自己加回20%表現啦. 但對於我而言, ES5 會比萬元級IEM 好聲, 原因是我戴不了很多IEM, 如 TG334, SM64, 而我這 ES5, 對比朋友的ES2 管也特別短.

事實是, 我這 ES5 比 IE8 隔音只是好一點, 沒有如一般說在行上用會比車撞的可能. 但這對我是好事, 話晒是個人第一對CM, 現在還不是太習慣.

好了開始試, 一UNLOOK NOTE 2, "叱咤"一聲之後就是"CCC"的底噪...但幾秒後"啪一聲就沒有了.....這問題IE8 的感覺不到. VOLUME 上我開比IE8 只低一點, 大約是5份1. 好, 開聲先!

還是ES5, 低就是比IE8 小太多. 人聲就是 WESTONE 式突出, 東西不太比IE8 多但分離有次, 而且比較輕. 有比 IE8 開闊的感覺, 但是說是一廠至多單元的CM, 這表現其實說不過, 至少, 比多數餘音可以吧.

但更大問題是底噪 我及發現"叱咤"一聲之後就是"CCC"的底噪開聲就回來了. 直至你PAUSE OR STOP 後數秒. 這些底噪在比較豐富的音樂下好像 TRACK1 影響不太大, 但好像 TRACK 2 就是太大的問題! 說真, 大到我想可能影響 ES5. 所以到這裡我放棄在NOTE2 上試 ES5 了.(更多的東西掉過來).

好了, ES5 回到 AK120 上, 因為沒有 CUE SUPPORT, 只有一直聽下去. VOLUME 只用20 就夠了,但開到 25 可以明顯 RICH 好多, 但VOLUME 上我不太頂到就只有回到20. TRACK 2 到了, 第三把聲底噪兄果然收歛得多, 餘音也多了, 而且有一點安定得來活潑的感覺, 只是可以快一點, 低可以出一點就更好.

不過更多 AK120 + ES5 的聽感我就不寫了....(OH......被拖走了)

評分

參與人數 1威望 +18 收起 理由
hiyori + 18 AK120+ES5心得希望啊!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

(一只口腫面腫的怪物爬出來.....)

已現在說, 電話用高諧 IEM 主要是要面對噪音問題. 當然, 不是只只電話也重底噪, 也不是對對高階也 SALES 起底能力, 但多少也不會太差. 但出現的話一定是大問題. 對比下, PLAYER 強而 IEM 弱, 雖然不可能滿足但至少不至是問題. 當然至後也是匹配先是王道, 不是價錢方面, 而是推動, 音色等方面的匹配.

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
hiyori + 9 精彩結論

查看全部評分

高級玩家

唔好意思亂入一下
其實電話用邊部都好有關係
有冇師兄試過用日系手機既SH-06E 來聽歌呢?
有既可否講下對比其他手機既聽感?

科林玩家

IPOD NANO 都係千幾蚊貨,但係冇CC聲

如果用落ES5度呢?

我聽DEMO覺得好得

新仔玩家

muffy 發表於 2013-8-1 17:17
哈哈幾得意的測試
其實就算價錢接近, 用同一部player推都會有唔同效果
例如電話+10K IEM, 你可以試下TG33 ...

認同CHING

要夾機同夾埋歌路

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Shoegazer 發表於 2013-8-2 15:56
認同CHING

要夾機同夾埋歌路

所以根本部部手機唔同, 而對對耳機亦都唔同~

科林玩家

t1174 發表於 2013-8-1 15:52
先"試"一下  10K PLAYER + 1K IEM.

今次試是....

樓主...辛苦你啦....
>>>有線機械KB<<<一D都唔平,我用緊Duccky低級野都$600啦
AK聽講抗阻唔stable,好多都推唔好

銀級玩家

開心測試,開心結果,最緊要自己滿意就得啦。
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

精彩!謝樓主分享!來自: iPhone客戶端