設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 平衡體驗 HIFIMAN RE-600 Songbird (新聞中心資訊)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
從耳筒、隨身聽出發的HIFIMAN,頂級耳筒HE-6、隨身發燒播放機HM-901在市場上都是突破性的產品,入耳式耳機方面也作出突破,RE-600結集大量場聲學及材料的專利技術,經過長時間的研發,配合頂級隨身聽HM-901,把平衡傳輸的元素也放在當中,令RE-600像代號Songbird一樣,表達獨特、清晰的聲音。

詳情可到 新聞中心 內了解 ... http://www.post76.com/wordpress/?p=43322

400 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

新仔玩家

呢對耳塞好少師兄討論咁呢, 係咪因為品牌問題?
雖然相比其過分underpriced既RE400少左分驚喜, 但RE600不失為一對好唔錯既入耳呀
非常有肉地既聲音, 微妙既中頻微突出, 有整體性有平衡度既處理手法
只係同RE400一樣感覺上會聽到有個伸廷上既界限, 可能係高低頻收尾做得有風格過頭?
整體黎講我自己都幾喜歡, 但未有衝動直接去馬
但呢對耳塞其實都好有討論價值呀...

評分

參與人數 3威望 +29 金錢 +10 收起 理由
WE300B + 10 + 10 用家心得
Matt.P + 1 絕對認同
hiyori + 18 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

斯路 發表於 2013-8-21 13:50
呢對耳塞好少師兄討論咁呢, 係咪因為品牌問題?
雖然相比其過分underpriced既RE400少左分驚喜, 但RE600不失 ...

斯路兄呢對我都好有興趣
不過901先用到佢既特製插
我聽朋友講話呢對好聲過3003, 我就唔係好信, 你覺得呢?

科林玩家

如果有RSA BAL 平均頭轉換就好了

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-8-21 16:36
斯路兄呢對我都好有興趣
我聽朋友講話呢對好聲過3003, 我就唔係好信, 你覺得呢? ...

咁我覺得耳機呢樣野係偏藝術既消遣, 好難話邊隻好聲過又或者嬴過另一隻
講喜好就唔同, 如果相比RE600以及K3003, 我會較為鐘意後者

K3003聲音高貴, 而且係我接觸過唯一一對有完成度可言既圈鐵耳塞,
即使並非驚艷型既耳塞, 我覺得K3003硬質素非常高, 有非常高既整體性以及完成度,
撇除其難完善發揮既因素既話, 我覺得聲音上要挑剔K3003會係挑剔作為入耳塞所有既界限,
我個人好欣賞K3003架

至於RE600, 微微染色但亦尚算中性, 表達手法雖然有整體性, 而且RE600有肉地而有密度,
但高頻伸廷聽起上黎有被砍走左既感覺, 正如上面呢種可能係風格黎,
不過我自己聽起上黎, 呢種處理手法會令我覺得RE600整體完成度有缺失

我所指既整體性係指風格上, 整體presentation有一貫性,
例如唔會飄逸高低配轟炸式低頻呢種無整體性既聲音,
至於完成度係講緊硬質素多少少既

無可否認RE600係好有實力既一對入耳塞, 但感覺上講主觀既硬質素未算係超卓,
而個性方面又唔算太明顯既時侯,
即使非常唔錯, 但如果唔係有跳樓大特賣, 我相信我都會把持得住

師兄去試試聽又分享下好唔好 :P

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jasone_ti + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

這對塞會唔會好像當年 PK1 同OK1咁驚喜?

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

斯路 發表於 2013-8-21 18:42
咁我覺得耳機呢樣野係偏藝術既消遣, 好難話邊隻好聲過又或者嬴過另一隻
講喜好就唔同, 如果相比RE600以及 ...

多謝師兄既意見
其實邊度有得試RE600?

關於K3003, 我贊同係一對非常好質素既耳機
我都曾經入手短短一星期, 不過可能更偏愛1P2, 所以好快就出讓了...

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-8-22 10:16
多謝師兄既意見
其實邊度有得試RE600?

香港好似得一個代理, 師兄睇睇吧
我放K3003係因為佢線材以及插頭設計唔好,
contact代理以及英國維修部門都愛理不理, 就只好出讓

至於1P2, 我會期待試試配唔同線材所帶黎, muffy師兄所提及既飛躍性進步
可惜金銀線以及uber都唔易搵到呢..

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

muffy 發表於 2013-8-21 16:36
斯路兄呢對我都好有興趣
我聽朋友講話呢對好聲過3003, 我就唔係好信, 你覺得呢? ...

MA8 加平衡咭後也用到RE600的平衡插頭
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

新仔玩家

PCMM1 發表於 2013-8-22 10:44
MA8 加平衡咭後也用到RE600的平衡插頭

上淘寶都搵唔見MA8既平衡卡, 請問師兄係邊度入手架?
平衡驅動既RE600又會唔會好唔同?