設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[入耳式] Ultrasone Tio 純文字分享及討論

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-8-22 16:21
實在見到都令人流口水, A2000X會唔會都好難玩呢?
我本身對ATH都有興趣, 但實在難搞
就一個大整體而言,  ...

A2000X仲試緊, 畢竟所有野都未係狀態
玩ATH我覺得首要係音色要夾番
嘛, 玩ATH我唔係專家, 問Q比(patrick) la
ATH都有好多唔同聲嘅, 你有興趣玩邊隻呢?

星級玩家

新仔玩家

thisismyname 發表於 2013-8-22 16:34
A2000X仲試緊, 畢竟所有野都未係狀態
玩ATH我覺得首要係音色要夾番
嘛, 玩ATH我唔係專家, 問Q比(patrick) ...

ATH的確係有好多種唔同既風格呢, 但我聽過既幾隻都有個種好感動到我既木管樂聲
至於邊對我又無特別諗定呀, 始終主要都係投資係portable上
而且都買左好多野, 係時侯好好回回氣先啦

進階玩家

看到如此真诚的文章,是我对ultrasone tio有了好感,再加上不错的价格让我有购买的冲动,但当楼主说它的味道在什么前端上好听时让我有些犹豫,能不能请楼主广泛的说一下在各机下声音好吗?谢谢

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-8-22 16:46
ATH的確係有好多種唔同既風格呢, 但我聽過既幾隻都有個種好感動到我既木管樂聲
至於邊對我又無特別諗定呀 ...

其實portable嘅好野都唔少, 不過(對比家用)會較貴
帶貴野出街我始終有抗拒
在無對比情況下, 好多野都已經唔錯
最重要係知足常樂, 學會去欣賞自己的所有

星級玩家

新仔玩家

gxy 發表於 2013-8-22 16:52
看到如此真诚的文章,是我对ultrasone tio有了好感,再加上不错的价格让我有购买的冲动,但当楼主说它的味 ...

兄弟赏面了。我觉得还是看看就算,写这分享文的目的在于找同好,讨论一下这耳塞。始终推出了一段时间而没有人提及可能有其原因。

我手上播放器不多,与AK100(把22ohm impedance除去了)难以说相配,虽然这么一套也不算难听,但却湿润过头了, 高频钢铁味过重, 失去了原文提及到都正面特色。

倒是插iPod Classic及iPhone非常不错。上便携耳放的话AHA-120/pico POWER也不算很好听。MacBookPro直推还好, 上DAC再驳土制耳放效果也未如理想。

与HIFI ET MA8并配对的话未必有非常正面的效果呢。

星級玩家

新仔玩家

thisismyname 發表於 2013-8-22 17:23
其實portable嘅好野都唔少, 不過(對比家用)會較貴
帶貴野出街我始終有抗拒
在無對比情況下, 好多野都已經 ...

其實點都可以玩得好平, 係睇睇肯唔肯放下身段架者
便攜玩具都有平有貴, 用貴野多數都係要上放,
始終多個香爐就多隻鬼, 好易玩到好大
但家用又何嘗唔係呢?
要平玩, 玩咩都可以平既

睇睇會唔會撞正又有入手某幾種中價新玩具, 等我又插插嘴先

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-8-22 17:32
其實點都可以玩得好平, 係睇睇肯唔肯放下身段架者
便攜玩具都有平有貴, 用貴野多數都係要上放, ...

portable暫時我就平平地玩下算
唔太追求質素, 只要音色合我, 可以舒服地聽歌就ok
又無咁多精神出街去留意細節音場結象嗰d, 放鬆下就算, 要集中精神邊行邊聽會有d累
唉, 我都開始老了, 太刺激好似唔啱我

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-8-22 16:46
至於邊對我又無特別諗定呀 ...

代答:ath家用上5050冇死(以demo的質素,我依家都等緊佢出

btw我地真係有command fd
總受

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2013-8-22 17:45
代答:ath家用上5050冇死(以demo的質素,我依家都等緊佢出

btw我地真係有command fd  ...

5050姐係你推佢落大坑
暫估計應該要20k?

星級玩家

新仔玩家

jasone_ti 發表於 2013-8-22 17:45

btw我地真係有command fd  ...

common friend暗示基本上插咩都搞得掂
5050似乎非常把炮
可惜今次音展唔係香港....
聞說由iem至hp都搞得掂呢