設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[入耳式] Ultrasone Tio 純文字分享及討論

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

希望到時各方面都有驚喜la

高級玩家

斯路兄呢篇分享真係好

想問下,tio嘅機械感音色對人聲表現方面會唔會有唔正面嘅影響?

專業玩家

biid 發表於 2013-8-22 22:48
斯路兄呢篇分享真係好

想問下,tio嘅機械感音色對人聲表現方面會唔會有唔正面嘅影響? ...

聽女聲幾正
感覺好通透

高級玩家

scene030112 發表於 2013-8-22 23:09
聽女聲幾正
感覺好通透

scene兄都有試?
定係直情今日入手嘅就係呢隻呢

專業玩家

biid 發表於 2013-8-22 23:27
scene兄都有試?
定係直情今日入手嘅就係呢隻呢

唔係呢隻

之前係D乜A到試過下...
用westone新版最厚果隻膠試
聲係幾鐘意
不過係條線既設計令我卻步

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-8-22 12:40
都係師兄比面者

其實創下新詞都幾好玩, 有種將自己立於不敗之地既感覺

當時短試又無呢種感覺,等我有機會再去試真啲先。

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-8-22 18:00
WOW斯路兄又有開箱文~
支持支持!!!

多謝muffy師兄支持呢
其實muffy師兄會唔會可以分享下點樣玩IQ?
我實在覺得IQ唔易應付, 因為已經唔係單單講推力
圈鐵呢個設計對前端推力要求真係苛刻d
師兄如果可以分享下就好啦

biid 發表於 2013-8-22 22:48
斯路兄呢篇分享真係好

想問下,tio嘅機械感音色對人聲表現方面會唔會有唔正面嘅影響? ...

scene030112 發表於 2013-8-22 23:09
聽女聲幾正
感覺好通透

我對人聲理解唔多, 但粗粗試聽幾首, 覺得Tio既人聲較為清較為廋身
聽Live人聲現場感唔錯, 女聲或者非沉厚型男聲都幾好
至於厚聲型既人聲就可能見人見智, 我聽歌劇類覺得幾好架

iamsocheap 發表於 2013-8-23 01:08
當時短試又無呢種感覺,等我有機會再去試真啲先。

可能機械感呢個詞用得唔夠精確?
但Tio個種聲音都算獨特, 睇睇師兄會用咩詞黎形容啦

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

斯路 發表於 2013-8-23 08:37
多謝muffy師兄支持呢
其實muffy師兄會唔會可以分享下點樣玩IQ?
我實在覺得IQ唔易應付, 因為已經唔係單單 ...

我其實幾鍾情於圈鐵
幾對最旗艦既都有玩過下, 而加只係有keep 1plus2
我就覺得首先個source要夠靚同埋偏向中性, 至於播既format好緊要, 因為幾對圈鐵耳聽都唔會forgiving, 聽WAV/DSD同MP3可以差得好遠...
而部amp (我已經assume左大家會用amp, 因為直推暫時未聽過滿意既, 包括AK120) 就唔係一尾大力, 反而要夾聲
未必貴既amp就一定好, 不過密度真係要高D, 否則一定食唔住對圈鐵
最後過機線唔可以求其, 因為好多人source靚amp勁但忽略左過機線, 搞到D訊息量被條線limit左...
最好多D絞數, 咁樣比較可以直接反映到套野既真正實力
最後最後我自己就會用條耳機線黎調音, 例如欠缺某D野就對症下藥

以上都係小弟欠缺理論, 不過親身既經驗
希望可以提供俾大家參考下

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +10 收起 理由
thisismyname + 3 精彩報告
斯路 + 10 + 10 細緻入微嘅心得

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-8-23 09:23
我其實幾鍾情於圈鐵
幾對最旗艦既都有玩過下, 而加只係有keep 1plus2
我就覺得首先個source要夠靚同埋偏 ...

受教了, 但係師兄呢個講法都係比較難體會到呢
唔知muffy師兄會唔會介意分享下實隙set up?
我對師兄玩Ultrasone IQ既心得好感興趣呀, 始終試幾次差別都大, 最好印象個次其實都係非常唔錯

星級玩家

新仔玩家

scene030112 發表於 2013-8-23 00:44
唔係呢隻

之前係D乜A到試過下...

卻步都係應分, 今日發現條線令到Tio唔算非常易收
相較其他牌子有mic既型號真係稍稍失色

但係慢慢煲下煲下真係覺得越黎越好聽呢