設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 寫CHORD HUGO PART 2之前,容許比d時間小弟,等我過一過冷河

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
其實我選擇寫評測文、開箱文,其實都係希望分享下使用產品既喜悅,希望同樣喜歡該產品既朋友入黎一齊討論下該產品使用上既樂趣。

以上都只係我懶係好聽既講法。

我係一名head-fi 新手,真係好新,玩左無三個月。我希望有人能夠認同自己既想法,從而確認自己既想法聽感係未正確。

但係奇怪既事就係依到,我見到自己認為唔太差既產品比人踩到落地底泥,唔太值既產品比人捧上天。
我開始懷疑到底係未自己眼光問題。係未因為我只係新手,所以先會因為見識不足,認知不足而誤判一樣產品呢?唔通真係得我一個覺得zx1 underrated? 唔通真係得我一個覺得AK240 overpriced?

有時侯我都覺得自己似打手,多人讚好既野我就踩,個個話差既野我就撐,不過我覺得咁,隻耳生係我到,我既聽感錯唔緊要,最重要我願意去表達,我先會知自己不足。

或者係因為音樂依樣野,本身就係太個人,唔同人都會聽唔同種類既音樂,有人偏向base,有人注重人聲,有人偏向高音清脆。
所以我一直唔相信有一部機係完美之作,有左就天下歸我所有。
我唔會放棄,我會繼續寫落去,因為我相信寫落去我就會有答案。

HUGO事件帶左一個全新既睇法比我。
本身諗住唔再寫part 2, 實在唔希望因為要寫part 2而得罪其他喜愛HUGO既師兄朋友。
今次我只係以part 1形式描述我認為包裝設計上既不足,都已經攪到咁,講真一萬八千既售價咁既包裝,咁既設計,我無得唔燥,我有三條耳機線插唔入3.5MM。。。

但係我發現自己既無知。

其實就好似女人咁,你愛佢,佢呃你錢你都心甘情願。
你唔愛佢,人地送上門你都唔開門。

其實我唔應該用自己把尺去測量人地既喜惡,因為原來喜惡係麻木既,講真自己又唔係無主見既人,又係自己決定買既,何需在意?

況且論壇本來就係一個讓人詳所欲言既地方,彈未彈,讚未讚,我無欠任何人。

非常感謝睇完依篇過冷河文章既師兄們!

評分

參與人數 7威望 +68 金錢 +59 收起 理由
bluemoon + 3
hiyori + 20 + 20 心態決定境界,師兄必定會更進一步,支持.
lwt + 10 + 10 絕對認同
黑翼菜鳥 + 9 + 9 加油~
斯路 + 10 + 10 心態
owenlee + 10 + 10 繼續努力!
goodabc2010 + 6 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

繼續啦, 開心share唧~

進階玩家

講得好呀,甜師兄!
(Post76 Android 手機版送出)

科林玩家

甜師兄 我支持你嫁,
其實你使咩理人點睇{:9_432:}
評測既野梗係有人認同有人唔認同嫁喇!
無理由個個聽感一樣嫁MA!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜兄, 在HUGO事件上小弟都有不洽當的地方, 所以我亦都有所體會!

希望你真的不要放在心, 大家都是在互相學習吧!

好似你之前寫過一篇用不同國家菜色去比喻不同的耳機的文章, 其實小弟睇完都津津樂道

Anyway 共勉之! 支持和期待你之後的分享

“In theory, there is no difference between theory and practice. But in practice, there is.” ― Yogi Berra

進階玩家

師兄,想讚就讚,想彈就彈,暢所欲言先O岩ma
每個人O係論壇度都應該咁
我相信好多人一睇篇文章都知係真定假,係好定壞(當然師兄你既報告係精彩)

只係想問一問,師兄你真係玩head-fi得三個月?????

專業玩家

sennbeyer 發表於 2014-3-20 17:43
師兄,想讚就讚,想彈就彈,暢所欲言先O岩ma
每個人O係論壇度都應該咁
我相信好多人一睇篇文章都知係真定假,係 ...

聽音樂就細細個都有,WALKMAN, DISCMAN, MD, MP3 年代都經歷過,不過一值無深究,一年前左右無意中買左部ak100用黎聽歌, 一路都係用bose mie2 聽歌。
係三個月前知道ak出240, 先至正式去了解head-fi 既市場,三個月前我連有隨身耳擴都唔知。。。。
所以我講既野你都係睇下就算,唔好盡信。

銀級玩家

其實每個人把尺都唔同,最怕大家唔講清楚,我用公尺,你用英尺,講唔埋欄變鬧交

黃金玩家

這裡是一班志同道合的人,大家都喜歡音樂及分享心得,所以甜兄以你的文筆生動,嘻笑怒駡形式去寫分享文,我很欣賞!快點寫第二部分給大家看看,好期待啊!

進階玩家

甜鬆潤 發表於 2014-3-20 17:52
聽音樂就細細個都有,WALKMAN, DISCMAN, MD, MP3 年代都經歷過,不過一值無深究,一年前左右無意中買左部 ...

唔好誤會,我無特別意思
只係見師兄你之前既post有846又ie800又H3咁
比較少見有其他師兄一入portable就咁既level
一入坑就買一隻頂級既唔少,但係一玩就入兩三隻就無咩點見過
所以之前覺得師兄唔止玩O左三個月而已