設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ogre

[隨身耳擴] 帶著小許不愉快而寫的開箱文: Amaze Audio 6.8

關閉 [複製鏈接]

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 01:46
我聽過627au, ap, bp, sm, 4627; 637就只有bp和sm, 很唯撼沒試過bm

我感覺627sm比較吸引, 在全頻都有不 ...

你都話難夾機,咁對佢好唔公平姐,哈哈,正如你所講,627線條好,咁可唔可以理解為易搞,637sm難推又難搞,不過正如我之前所講,口味姐,果份飄逸我林好多機都好難比到,暫時依部機都叫滿

新仔玩家

autoaudio 發表於 2014-4-6 01:55
你都話難夾機,咁對佢好唔公平姐,哈哈,正如你所講,627線條好,咁可唔可以理解為易搞,637sm難推又難搞,不過 ...

意  ,另外其實除左omap同電阻,仲要考慮player,耳機   同埋其實omap同線路係咪都有夾同唔夾呢,好似好少機插637sm,111sm依啲野

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

autoaudio 發表於 2014-4-6 02:01
意  ,另外其實除左omap同電阻,仲要考慮player,耳機   同埋其實omap同線路係咪都有夾同唔夾呢,好似好少機 ...

冇錯線路對opamp發揮有極大分別,僅次於供電,由於手提機不升壓下電壓擺幅過低,以致無法有效發揮627/637的實力

所以個人絕不鼓勵手提機玩這些opamp,比左錢但無法有效反映質素
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 02:09
冇錯線路對opamp發揮有極大分別,僅次於供電,由於手提機不升壓下電壓擺幅過低,以致無法有效發揮627/637 ...

有啲賣5-6k的擴都係得果3.7v,依部野用兩粒9V,係大力啲,不過暫時就冇咩好野插,自己又唔敢亂插,都係用住637先,可能發揮唔到佢100%,但都叫ok

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 02:09
冇錯線路對opamp發揮有極大分別,僅次於供電,由於手提機不升壓下電壓擺幅過低,以致無法有效發揮627/637 ...

有啲賣5-6k的擴都係得果3.7v,依部野用兩粒9V,係大力啲,不過暫時就冇咩好野插,自己又唔敢亂插,都係用住637先,可能發揮唔到佢100%,但都叫ok

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

autoaudio 發表於 2014-4-6 02:22
有啲賣5-6k的擴都係得果3.7v,依部野用兩粒9V,係大力啲,不過暫時就冇咩好野插,自己又唔敢亂插,都係用住637 ...

師兄, 用兩粒9V電通街都係喎, 我隨手淘寶一件都有啦(RMB 799), 我覺又唔值得叫做賣點喎

再平D, O2都有呀兩粒9V電

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 善用淘寶

查看全部評分

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 02:27
師兄, 用兩粒9V電通街都係喎, 我隨手淘寶一件都有啦(RMB 799), 我覺又唔值得叫做賣點喎

淘寶.....,係唔係賣點就唔知啦,不過如果係3.7v就應該係缺點啦,係咪

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

autoaudio 發表於 2014-4-6 02:33
淘寶.....,係唔係賣點就唔知啦,不過如果係3.7v就應該係缺點啦,係咪

我先前所講, 不同電壓擺幅對應不同opamp; 3.7V不是罪呀, 夠推唔少高質素的opamp.

我覺得推祟高電壓就好聲只是迷信, 家陣用既係opamp, 原子粒, 唔係玩膽, 高電壓同好唔好係兩回事, 最緊要跟足datasheet指引同夾機

正如師兄之前所講, 夾機先係最緊要嘛

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 02:37
我先前所講, 不同電壓擺幅對應不同opamp; 3.7V不是罪呀, 夠推唔少高質素的opamp.

我覺得推祟高電壓就好 ...

當然唔係愈高就一定愈好,不過高啲,對於耳機的接受度都高啲,哈哈,講到點好點好,聽得舒服玩得開心咪好囉,之前玩耳機玩player仲有擴,依家連omap都可以玩,正(好比電腦咁,話比你聽可以換cpu,雖然唔係咩都插lol,但對於我依啲唔識又冇時間冇咩可能mod一部唔爆又好聲的人來講,依部野比多左一個好選擇,當然有不足,但都叫好有誠意(夠薑推出市場,又係手工起棚, 唔係線路板),點都好,大家玩得開心咪夠囉

申利,9v,銀線,手工起棚唔係就一定好我明白,不過就比如買機換耳線,依家線路板升級成銀線都幾好,哈哈)

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-6 02:37

我覺得推祟高電壓就好 ...

當然唔係愈高就一定愈好,不過高啲,對於耳機的接受度都高啲,哈哈,講到點好點好,聽得舒服玩得開心咪好囉,之前玩耳機玩player仲有擴,依家連omap都可以玩,正(好比電腦咁,話比你聽可以換cpu,雖然唔係咩都插lol,但對於我依啲唔識又冇時間冇咩可能mod一部唔爆又好聲的人來講,依部野比多左一個好選擇,當然有不足,但都叫好有誠意(夠薑推出市場,又係手工起棚, 唔係線路板),點都好,大家玩得開心咪夠囉

申利,9v,銀線,手工起棚唔係就一定好我明白,不過就比如買機換耳線,依家線路板升級成銀線都幾好,哈哈)