設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ogre

[隨身耳擴] 帶著小許不愉快而寫的開箱文: Amaze Audio 6.8

關閉 [複製鏈接]

星級玩家

hongbee 發表於 2014-4-6 22:57
如果係咁睇下有冇朋友有張敬轩的source,冇就算啦!

其實想入HD800主要用嚟聽交响,都系帶返呢D source ...

聽CLASSICAL 用T1或者HD800都唔錯~

我唯一一隻張敬軒的CD是一隻精選, 老實說錄音還不能算達到一般的水平...
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

高級玩家

nightscrawler 發表於 2014-4-7 09:45
聽CLASSICAL 用T1或者HD800都唔錯~

我唯一一隻張敬軒的CD是一隻精選, 老實說錄音還不能算達到一般的水平 ...

Night兄,听你咁講張敬軒的歌大部份都系流行曲,錄音貭素—般,只適合当流行曲听而不能用作測試器材,明白!

因之前見有師兄咁样试听後出评測,小弟唔明先問下啫,好彩得你提点,唔系真系攞呢D歌出去試HD800,—來比SaIes笑爆咀,二來肯定唔会好听而白白错失好耳機了
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

hongbee 發表於 2014-4-7 11:03
Night兄,听你咁講張敬軒的歌大部份都系流行曲,錄音貭素—般,只適合当流行曲听而不能用作測試器材,明 ...

我只聽過張敬軒的一隻精選, 不敢說他其他碟都係咁...

不過流行曲一般錄音都麻麻地, 哩個始終都係事實.

若說測試時會揀咩歌...我自己就點都會有一兩首自己熟既古典黎聽, 加一首LIVE 的錄音. 最後先黎試試流行曲.

至於平時試音唔需要擔心SALES哥哥點諗, 我走去試音一樣都會隊吓啲孫燕姿或者Eagles比佢播黎聽聽, 聽過不少高階器材播hotel california 會炒粉的.

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +18 收起 理由
黑翼菜鳥 + 8 + 8 用家心得
hiyori + 10 + 10

查看全部評分

Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

高級玩家

nightscrawler 發表於 2014-4-7 12:14
我只聽過張敬軒的一隻精選, 不敢說他其他碟都係咁...

不過流行曲一般錄音都麻麻地, 哩個始終都係事實.{: ...

哈哈,明白!
揾曰得閒出去试下先

高級玩家

hongbee 發表於 2014-4-7 11:03
Night兄,听你咁講張敬軒的歌大部份都系流行曲,錄音貭素—般,只適合当流行曲听而不能用作測試器材,明 ...

基本上,測試器材都係以錄音好嘅碟為主,
主流黎講,一套系統能夠發揮倒好嘅錄音,係器材層面就已經好足夠了
亦有d"另類"器材發揮錄音貭素—般嘅碟反而有出色表現,果d亦不能話係差器材
無論自用定做測試,最緊要係要了解器材特性優劣,
帶齊錄音好同錄音貭素—般嘅碟去(當然種類亦愈多愈好),係比較周全嘅做法
當然如果你剩係用一,兩隻貭素—般嘅碟測試,然後就走去評論器材,
如你所言嘅比人笑爆嘴,係好正常、好合理嘅事

其實有時發掘可以發揮錄音貭素—般嘅"另類"器材,都係一大樂趣
始終,玩上去,好多主流高階器材,對錄音貭素嘅容忍性都好低,
好多中意但錄音貭素—般嘅碟就只好丟埋一邊,
回首一望,果d好可能至係當初令你立心去玩head-fi/hi-fi嘅碟呢...

評分

參與人數 2威望 +17 金錢 +17 收起 理由
黑翼菜鳥 + 8 + 8 絕對認同
Budget-fi + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

高級玩家

biid 發表於 2014-4-7 14:04
基本上,測試器材都係以錄音好嘅碟為主,
主流黎講,一套系統能夠發揮倒好嘅錄音,係器材層面就已經好足 ...

師兄所言甚是,十分認同你的見解!

如你所講公開評測器材是要用不同素貭的音乐反覆測試後才能下结論,咁先能有公信力及説服力,才能給我呢D新手作參考之用!

如果只憑听—些素貭不太好的歌曲測试後就公開評价某些器材,就連小弟是新手也覺得存在問題而想問清楚些!

謝謝你宝貴的意見

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄, 你試機又唔係sales 試機, 點解要介懷人地點諗呢.

其實, sales 恥笑你唔用hifi碟試機時, 你大可以串番佢點解要用hifi碟先試得出器材的質素?

試機最重要是用番自己熟悉的器材/音源, 因為番到屋企, 你會聽既始終都係某幾隻碟, 而唔係家傳戶曉的hifi碟

評分

參與人數 5威望 +51 金錢 +40 收起 理由
斯路 + 10 + 10 我都係隨心去試
黑翼菜鳥 + 10 + 10 我時常用動畫歌試機
death_921129 + 6 連sales都可以恥笑個客 仲幫佢賣?.
thisismyname + 10 + 10 寫得好~
hiyori + 15 + 10 絕對認同

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

高級玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-7 14:49
師兄, 你試機又唔係sales 試機, 點解要介懷人地點諗呢.

其實, sales 恥笑你唔用hifi碟試機時, 你大可以串 ...

照師兄咁講,即系唔驶升HD800,用PX100/200就得

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hongbee 發表於 2014-4-7 15:08
照師兄咁講,即系唔驶升HD800,用PX100/200就得
(Post76 Android 手機版送出) ...

如果你滿意PX100/200的表現, why not?

HD800可能是很多人心中的神器, 古典利器, 但古典也分很多種, 別人覺得高質素不等於你覺得高質素;

你自己想換耳機/試耳機, 用自己常聽的CD多麼理所當然, 我有時也會用動漫歌曲來試碟, 難道也要介懷別人的目光?

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
斯路 + 10 + 10 好多平價耳機都可以好好聽
黑翼菜鳥 + 10 + 10 絕對認同
hiyori + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

高級玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-7 15:12
如果你滿意PX100/200的表現, why not?

HD800可能是很多人心中的神器, 古典利器, 但古典也分很多種, 別 ...

{:6_206: