設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] [珍寶第二擊] 另一瑞士 DC 火牛 - 稀世珍奇用料進化版

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟需然已經有手有一隻瑞士火牛正在使用中,不過近日又收到另一隻瑞士火牛,而且內裡配料更加大躍進!
同原先小弟果一隻瑞士牛一樣,原本都係由一部瑞士儀器所改裝出來,去除掉所有原本屬於儀器運作用的組件部份,只保留其電源部份再自行加上絕靚水塘陣後直接接出其 DC 供電的正負極出來。

先介紹佢的基本規格,照樣一般 225v AC input, 12v >2A output
保留使用其原裝純正瑞士 EI 線性火牛,有隔離性,有減低供電源噪音之效
保留使用其原裝純正瑞士 diode 全波橋式整流陣
有一小塊穩壓器作為輔助,但主要全都是依靠一大堆電源濾波電容陣來穩定電壓和電流量

好,先唔講咁多住,一路去相一路解話

首先你會見到,佢外型唔係十分有型吸引,同小弟用開果一部瑞士火牛差唔多樣,同樣原先都係一部瑞士工業用的儀器 (原先應該係用來調校瑞士名錶用的),所以大家會見到一副好樸實專業的樣貌。

打開裡面,先徹底拆走原先屬於儀器運作的組件部份,只剩下其 DC 供電組件留低,當然仲有留低埋開關掣同 power 座,所有其他的顯示屏,其他掣其他座等等都已經廢晒功能

而當中最重要的主角當然就係呢一隻原裝無改動過的瑞製 EI 火牛,係 12v 之下能提供多過 2A 的電流,仲有佢原裝瑞士的 diode 陣整流,同一堆原裝附帶的電容陣包括電解同薄膜都有,以及一粒十分輔助性質的小穩壓器

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
louis001 + 10 + 10 超正!
itoy2008 + 10 + 10 一定要加分
chuwing + 10 + 10 超正!

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

好啦,咁咁簡單就可以收貨開機?又話有寶物?寶物係邊?唔使心急,當然就係時候加料啦

加料!連板連水塘一齊上陣!如果只係單單加一兩粒好大 uF 的電容,當然一開聲自然就會大煞風景,聽到大家雞飛狗走,個個都話唔得閒要即閃人啦。要加就要加夠一排水塘陣,咁出來的聲先夠足以令各位帶來驚喜,吸引大家排排座霸頭位等開聲啦。
所以大家見到,最基本都加左一排深藍色的電容陣,加強低音的控制力度同反應速度,從而家強低音的勁度,仲有難想像的低音音場同清晰度。
再加有一排橙先的金屬膜電容陣,加強高音的清晰度,通透度,拉闊高音音場,令即使再微弱的高音更易被聽見,原先唱片錄音錄出來的音尾更明顯。
兩組水塘加埋一齊,特別令分離度,清晰保真度同音場再進一步提升

好了,寶物出場了,首先就係淺藍色方塊形狀的果一粒 ERO 6.8uF 63V 的聚酯類 MKT 電容

另外呢隻火牛的最終王牌,最吸引目光的,當然就係呢一粒全火牛之中體積最大的,已經絕版停產已久,有錢都好難再搵得返的經典德國製造 MSB 聚丙烯類 MKP 電容,你睇佢咁大粒咁佔空間,十足後級水塘咁既 size,其實實際上佢只係得 20uF 容量。電容就係咁,越靚越足料規格的電容,係同一電容量之下體積都一定會越大。呢一粒係音響界之中聽講都好似炒緊 (聽講咋下),絕對係珍品
點解會話佢係絕版?因為德國 MSB 公司早係接近二十年前就已經執左笠,執左笠仲點可能仲會有新貨呢?
不過當然絕左版唔等於無第二個私人收藏,等於絕版波鞋都總會有人有係手,只係除左二手鋪之外都唔會有新貨賣咁解唧

真材實料無呃鬼,係空載的情況之下度出來的直流電壓。之後的 side load 剩餘電壓測試稍後再送上。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
louis001 + 10 + 10 一定要加分
itoy2008 + 10 + 10 一定要加分
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

星級玩家

以前d嘢就係朴實,簡單,用料精良,
現在又要鬥有幾低ripple

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Parco 發表於 2014-5-10 18:57
好啦,咁咁簡單就可以收貨開機?又話有寶物?寶物係邊?唔使心急,當然就係時候加料啦  

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

進階玩家

好啦,經過煲左咁多日,終於都有時間上來報告了。

插左係小弟部 Echo 度煲,wow, 都仲未點 warm up 就已經黎料啦!
嘩!呢個音場既闊度深度!竟然可以伸延到咁遠!而且係結實清晰!
聲音比起之前果個更加清脆結實,反應明顯快左好多,呢D絕版 MKP MKT 果然有料到 好多 detail 位都好明顯比起之前聽得多好多
再煲一排之後,控制力係明顯強勁「強制」好多 (我只能用強制來形容,因為佢根本就係去到強迫 damping 既地步),X!根本就係一隻發緊癲的深山巨獸
果D bass 的力度,直頭就係一架全速的德國高鐵兜心口高速車埋來咁,再爆多兩野,我間屋就真係唔使要
高音亦有明顯的進步,有向上伸延左D,而且整體上,原本首音樂的音尾係明顯更加清楚同更長,背境真係可以好靜
呢隻牛真係好似唔會疲累既咁,爆極都仲有既咁 聲音咁耐都仲係好穩定,貼貼服服咁控制好,聽落真係一片海闊天空 可以講係比起我自己用緊既果隻瑞士牛既升級版,絕版電容同金屬膜電容並聯陣的威力真係唔可以睇小 真係攞我命

呢隻牛有超過 2A (12V) 的能力,好適合俾 DAC,headphone amp 或任何前級類 line level 類的器材使用
暫時小弟未諗住自己用住,小弟打算將此精品牛公諸同好,巡迴帶上任何師兄的屋企度逐個試聽,有任何需要 DC in 器材而又有興趣的師兄歡迎隨時來搵小弟 小弟唔排除會有自用或轉手的任何可能性

P.S. 呢隻牛的 DC out 線路上有一個德國簪係度,使用唔同 DC 插頭的師兄記得要同小弟講

進階玩家

zoneaudio 發表於 2014-5-10 19:02
以前d嘢就係朴實,簡單,用料精良,
現在又要鬥有幾低ripple

鬥低 ripple?

星級玩家

Parco 發表於 2014-5-27 23:40
鬥低 ripple?

拍高兄
現在不是單純穩定電壓,
還要看負荷時波紋的高低水平,
在音響界流傳低波紋才萛是好嘢

銀級玩家

補藥黨又出現.我有尐絕版電容.單車加左都快過法拉李

銀級玩家

zoneaudio 發表於 2014-5-28 12:15
拍高兄
現在不是單純穩定電壓,

佢邊識依尐丫.連底板都未識蝕啦.瑞士橋式整流子.我都好想見識下.

進階玩家

zoneaudio 發表於 2014-5-28 12:15
拍高兄
現在不是單純穩定電壓,

就係因為要係有負荷時有最少波紋,所以先要用咁既電容陣同埋 MKT MKP 電容,因為佢地咁樣並埋晒一齊,內阻會變得非常低,電流出入都會好快好多,所以由全波整流出來的 "全正半橢圓波" 之間的電流空缺好快就會俾呢D高速水塘填滿,再加有一粒原瑞士穩壓器。

你講既係要有 loading 時嘛,唔使講到呢一隻,淨係講返我自己原本用開果一隻瑞士牛
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... =%E6%9D%B1%E6%9D%B1
只係呢個 grade 的瑞士牛,idle 空載時齋度出來係 12.2v,但插左落 DAC 度俾部 DAC 播野 load 緊既情況之下,係佢 DC out 兩隻腳度再 parallel side load 咁並住度都仲有 11.7v 出來,波紋都算係咁了吧?何況仲要係呢一部咁大陣容,基本上個電壓用同唔用都係郁都唔郁係正 12v 附近上落。一般無咁靚既火牛? 有 loading 時 parallel side load 住來度,有剩返 8v-9v 俾你度得出都算交得功課啦。點解有負荷時會有波紋?因為原本電容濾波係濾出一條好靚既直線,但係當你有 loading 耗用緊既情況之下,水塘就要顧住俾電流俾你部電器消耗,所以已經再唔夠多餘的反應同電流儲備俾你個 meter 度出來,大部份都係只有係整流果度出來有高低起伏的原 "DC wave" 俾你度到出來,咁個 side-load ripple 埋大囉,唔係部部火牛都有好似小弟既瑞士牛咁有咁既 side load 能力,定過抬炸彈。如果再衰D的火牛的話,可能連隻牛同整流的 side load 能力都唔多,度出來的 DC wave 可能仲會塌添

其實又會有幾多呢類細電流 (相對後級來講) 所謂的發燒火牛,佢地講得出話有低 ripple,其實佢裡面真係用料同度出來真係可以會係 load 緊時有幾低 side load ripple?其實呢一個追求得太執著會有一點不切實際,即使 tim sir 之前佢老友賣俾佢既果一隻話靚聲既牛,收左佢四千幾銀,咪又只係兩隻環牛加兩塊百幾銀係淘寶度有得賣的 "工板"?
都未使出隻瑞士牛,果晚 Tony 拿左隻英國 EI 牛上去換走果隻環牛之後,一開聲,即刻分別大到......
tim sir 一聽就當堂兩眼發光,咩都唔使講啦,音場之中 "每件聲音" 各自的輪廓原本有的 "散邊" 都即刻 firm 返晒入去,音場即刻結實左好多, focus 對焦左好多,現場有份聽到既人根本都唔使講,所以,實在的改善係好多出面死鬥爛鬥咁多無謂野,意義不大,雖然 side load ripple 的確係少好過多,但 side load 都只係 bonus,最緊要係 load 俾部電器的電流能幾時都 peak guaranteed,穩定夠電流,同埋電流反應夠快夠訊速。金屬膜本來都快過電解,不過 MKT 同 MKP 更加拋離金屬膜幾條街,基本上都淨返唔係好多野可以挑剔得到

師兄我只係純分享,無其他意思