設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Parco

[用家報告分享] [珍寶第二擊] 另一瑞士 DC 火牛 - 稀世珍奇用料進化版

進階玩家

andynax 發表於 2014-5-29 18:14
其實我想知橙色個枝Cap. 同一般Polypropylene MotorCap有咩分別 ? 大家都係Metallized film (MKP)

http:// ...

首先師兄你果條 link 係已經死左 link,完全睇唔到你係指邊一粒,唔好意思

我橙色果支特別在佢唔係一般的 MKP,佢係 made in Germany 的 MSB 20uF 400v MKP,MSB 成間公司都已經摺埋左超過十幾年,除左一街都有的山寨 MSB 之外,都唔會有邊間鋪頭會有一批批 MSB 電容出售,不過私人收藏既就會有。正如好似已經停產二十載既 black gate,而家的確仲係周街都仲有得賣一支支印住 black gate 的新生產電容,一百五十大元就有交易,如果你係鍾意 black gate 既人的話,諗清楚之後仲係唔係會敢賣?
唔係果D周街周巷都有得賣,又無牌子的大陸雜牌 MKP 都可以取代到我果支 MSB 的

係,好多摩打用的起動電容都係 MKT MKP,不過果D唔知麥記定 M 記果度咁平,咁細 uF 數,咁流,反應咁慢既唔知邊度又無牌子的大陸 MKP,甚至鴨記鐵皮檔果D大陸貨,你估你部機會唔會靚聲?正如好多你地成日話靚聲的機其實咪又係只係用緊工業電容,甚至好似 Coleman 呢D機都只係用緊 BC 水塘,咁你話係唔係絕對所有工業電容都必定係衰聲?咁你可唔可以拿 Coleman 同大陸果D山寨補品機比下去呢?咁係唔係所有工業電容都一定可以做得音響電容,一落就靚聲呢?都唔會,係 common sense,你阿媽係女人,但唔係全球所有女人都係你阿媽,你感冒有機會會發燒,不過你係唔係次次感冒都一定會發燒呢?而是否你每一次發燒都必定係因為感冒呢?或者你可能只係身痕又想換機而發燒唧。

我所講過的稀世唔係單純只因佢係 MKP,而係佢係純種德國生產,已經執左笠接近二十年的 MSB 所生產的 MKP,仲要係 20uF 400V,誤差更加只有 5% ,唔係你係 M 記定鐵皮屋果度見到果D得果 0.000幾 咁少 uF 數的。

私人收藏係會有,如果真係完全無人收藏的話,我都唔會買得到手,正如絕版波鞋都總會有知音人收藏,只係你係再無可能可以一次過一口氣走去買得到十打八打全新未用過的 MSB MKP 20uF 400V 新貨返來。

上面寫住:
MSB MKP
20/400
MKP 20 uF +/-5%
400V ~ DB HPF/NT
450V ~ DB HSF/QV
25’C…… +85/+70’C
FZ 5
560-8 502 191
450V ~ 50Hz

最重要低下果行字:GERMANY 12.90
G.E.R.M.A.N.Y.
M.S.B.

同成年人手掌大小的比例
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

伏喱哩 發表於 2014-6-3 17:53
我唔知你講邊位TONY.
乜水?
人地部瑞士 Nagra 乜冇跟瑞士牛咩?

算罷啦,你咁「內行」你唔會識得雲生係邊位架啦,Tony 係有好多個,但係姓雲的 Tony 全行出名的唔會有好多個

人地部瑞士 Nagra 乜冇跟瑞士牛咩? 有,你自己去約 tim sir 家訪叫佢老人家搵返果隻跟機瑞士 1A switching 牛出來俾你睇囉,跟部 Nagra 前級送來的。

咁瑞士 Nagra咪應該收檔?呵呵,第一,首先你咁內行人就唔該先去 check 下而家新買一部 Nagra 前級 pre amp 的新貨零售市價係幾多銀先再講,是否如你口中所講的 cheap 貨先?其次,應唔應該收檔,你唔好同我講,因為我唔係部 Nagra 的 owner,tim sir 先係,係咪要佢收檔就請唔該你自己親自去開口叫 tim sir 收檔啦,完全唔關我事,我只係幫過佢部 Nagra 換電源唧。

請你先去搞清楚佢D前級同佢D帶機的分別先好再同我講野,你咁內行
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

hellowe 發表於 2014-6-3 22:51
Ching, 我都搵緊隻5V比CAS, 有無D瑞士貨荀野介紹?

暫時無係我手上,我要再搵搵,因為呢D係舊瑞士儀器的劏機牛,要咁岩搵到指定的電壓真係唔係咁易,連我自己都唔肯定仲會唔會有再多部瑞士牛,因為好難搵,我自己果兩部,用緊果一部就肯定非買品,呢個 topic 呢一部都未必咁易肯賣,因為實在太難搵,可遇不可求。
反而,英國牛我就知道係可以搵到,比較易搵,仲有貨供應,但當然同瑞士的都係差少少,但都已經好過日本牛好多了,仍然可以保持好低的銅損鐵損,Tim sir 而家前級玩緊果一部就係英國牛了,但如果你真係想要 5v 的話,我現時未可以答到你有無住,我都要問一問先,遲一D再聯絡答覆你

進階玩家

ozrayyau 發表於 2014-5-30 19:41
76 呢度好少 DIY 同黑膠高手, 33台嘅劉生(254mm)同*長長影子*兄喺 33 度都出圖圍樓主。

呢個樓主都算係,  ...

阿龜公先生,都係果句,唔該請你先約出來驗收一下我果D TCC 先再講啦,否則你可以慳D

進階玩家

好啦,招呼左咁多日D師兄家訪,而家先有一點時間再返來招呼大家,D師兄實在係招呼唔晒,亦間中有一樣個唔敢相信佢自己對眼搞到老羞成怒。嘻嘻

我應承得你地度 side load parallel 剩餘電壓,我一定會去做,嗱,大家睇清楚D啦:

首先我用我部 Sony 電話影低左而家係火牛的 DC 輸出無插任何機,熄晒機無任何供電負載下的火牛純空載 idle 電壓,有 11.75v
可以見到部 DAC (Echo Audiofire) 係最左手邊的電源開關掣仍然係凸出,係完全無開著電源,與火牛並未有任何電路連接

之後將火牛插落部 DAC 度再開著部 DAC,係半工作狀態之下,即係 DAC 閒置既狀態之下,唔播歌唔錄音,係火牛同 DAC 之間的 DC 電源線上的一個德國簪上面再篤 meter 落去 side load parallel 咁度,依然至少仲有 11.72v 剩餘電力被度得到出來,只係跌左 0.03v。

細心D睇,部 DAC 最左手邊的電源掣係開著左,成粒被按入左,而且係佢右手邊的一眼橙色的電源燈係的確開著左的。

好啦,咁又點?只係拘拘一幅幅靜態的相又能代表D乜?點證明你係播緊野扯緊電?你唔俾佢一爆到衡果時會即刻頂唔順跌到落去得返 7v-8v 可以度到出來,甚至可以拿部牛用來燒埋瑞士雞?預左會有人咁講架啦,相片係唔能夠證明D乜,所以我專程準備左四條 video 俾大家 download 落來慢慢睇,慢慢去搵清楚我有無邊忽造馬。

係呢四條片之中我分別用左重 bass,德國 DDD 管弦樂,爵士鼓,同埋唔差在又玩埋大教堂管風琴 (果D bass 堅到…….)。全程 DAC 本身自己係完全無 fade down 過任何 volume level,全程都係用 17.5dBu 既 peak 去出來俾前級。係播放 (應該叫做拆樓) 既過程之中,meter 一直無離開過,一直都係篤係條 DC 線的德國簪之上 side load parallel 咁測度扯盡電的情況之仲有幾多電可以 parallel 剩餘出來。好,唔講咁多,馬上去片,但係 file size 都幾大,大家慢慢 download。全部都係 AVC MP4 格式,用小弟自己果一部 Sony ZR 電話來錄,因為電話 mic 差,所以各位觀看時必需小心控制自己音量。

合成 bass 測試,因為除左管風琴之外,現實之中都唔係有咁多樂器可以有持續低頻低得過合成器的 bass:
720 res
https://drive.google.com/file/d/ ... nM/edit?usp=sharing
1080 res
https://drive.google.com/file/d/ ... Gs/edit?usp=sharing

德國管弦樂演奏卡門序曲:
720 res
https://drive.google.com/file/d/ ... 0k/edit?usp=sharing
1080 res
https://drive.google.com/file/d/ ... 28/edit?usp=sharing

爆棚爵士鼓:
720 res
https://drive.google.com/file/d/ ... Gc/edit?usp=sharing
1080 res
https://drive.google.com/file/d/ ... lU/edit?usp=sharing

最後爆埋大教堂管風琴 pipe organ 玩巴赫,你睇下電壓會跌得幾多?
720 res
https://drive.google.com/file/d/ ... FU/edit?usp=sharing
1080 res
https://drive.google.com/file/d/ ... 2c/edit?usp=sharing

睇到啦,無論點樣爆大棚,拆樓,瞬間的大聲,電壓依然不為所動,只有在 11.72v – 11.73v 徘徊,絕無任何時候跌得低過 11.72v,相對於空載來說,絕無任何時候會跌多過 0.03v。咁樣應該夠穩定了吧?如果係三四萬的電源,例如 JR 果隻咁,呢個表現都尚可以只係應份甚至未算合格,不過咁喎,我呢隻火牛計埋都只係三四千銀,你又想要求三四千銀有D乜呢?出面又可以搵到幾多部三四千銀的火牛可以只係最多跌 0.03v 俾我睇?

我亦有再翻 check 過D線路追過線,電壓唔係係正 12v 係正常,因為係粒穩壓之後仲有下一級的電容,電工常識係每加多一級電容,電壓係一定會跌少少,係穩壓之後仲有兩粒電容,電壓一定唔會係正 12v,所以亦說明雖然成部火牛係出 12v 規格,不過佢裡面原本果隻 EI 牛其實肯定出高過 12v 好多 (我後來度過係出緊大約 19v)。咁輸出低0.2v 有乜用?你試諗下如果你自己部愛機最多可以食 12v DC 輸入的話,而你又下下長期 keep 住足 12v 無任何 +/- 0.1v 咁谷佢的話,你估你部機仲可以會有幾耐命?會唔會好快就到你部機可以用來燒瑞士雞翼,無眼屎乾淨盲?咁你可能會問題:咁電壓低左,仲邊度會夠推力?咁強大反應瞬速快的電流量來搭夠差少少的電壓,你認為會唔夠力嗎?扯盡都只係跌 0.03v,幫你拆樓都仲得。

黃金玩家

Parco 發表於 2014-6-5 14:46
阿龜公先生,都係果句,唔該請你先約出來驗收一下我果D TCC 先再講啦,否則你可以慳D  {:6_180: ...

好野,出返嚟啦

你話過證明唔到嘅係龜,要嘅相我出咗,有唔同電容同軍用牛,你嗰啲咪留返比出得起二千銀嘅朋友買囉。 你想要我果啲,過嚟攞,免費喎,有原裝盒,你可以 賣貴啲。

你都係留返喺呢度吹啦, 呢度少 DIY 高手,33  台唔啱你嘅,喺嗰度取消咗個貼乜咁冇品呀?  咪以為冇人知咁天真,咪玩啦。

銀級玩家

Parco 發表於 2014-6-5 14:36
算罷啦,你咁「內行」你唔會識得雲生係邊位架啦,Tony 係有好多個,但係姓雲的 Tony 全行出名的唔會有好 ...

tim sir又係乜水?
乜你百冇.全部要問人借o架.
http://karryykwai.blogspot.hk/

黃金玩家

伏喱哩 發表於 2014-6-5 15:43
tim sir又係乜水?
乜你百冇.全部要問人借o架.

所以我話佢啲相問人借嘅,冇辦法嘛。

進階玩家

ozrayyau 發表於 2014-6-5 15:33
好野,出返嚟啦 。

你話過證明唔到嘅係龜,要嘅相我出咗,有唔同電容同軍用牛,你嗰啲咪留返比 ...

你出到相又點?又殘又爛又用過的二手貨色同我的新貨比?
正如你自己講過話齋,你只係得呢D TCC 既相,個個都會識去 tb,ebay,google 去搵呢D TCC 既相,你貼相都係證明唔到你真係擁有佢地,求其上網搵幾張相就諗住可以大到我?係你自己講的,相不能證明 TCC
所以都係果一句,約出來交收先算啦,否則你一切都只係吹水老作妄想,無人會信你
想再同我講野?見個面交收過先再算啦,否則我唔會再應你任何其他野,一日你係龜公,我一日都係睇唔到你寫野。

我點唔可能留返係呢度呢?果度收買佬多,文盲同青山友都多,仲要一證明左電壓測試之後,都仲未有其他人覆過我,就即刻急唔切 ban 左我 account 仲洗走埋 topic,唔知邊個無品D呢?
33 台班 admin 以為 ban 走左我洗左我個測試 video post,就可以為左自己商業利益,自己貴賣,以為我會威脅到佢地D生意?咪以為冇人知個目的咁天真,咪玩啦。
係我唔啱佢地既商業立場,阻住佢地搵食唧

睇黎我都係唔好阻住人地發水魚財,唔好阻住人地搵丁補水好D了,否則一陣我又再得罪惡勢力,死無全屍了

進階玩家

ozrayyau 發表於 2014-6-5 15:51
所以我話佢啲相問人借嘅,冇辦法嘛。

龜公你咪又係問人借相,唓