設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 分享覺得最恐怖, 最驚嚇嘅 game

星級玩家

鍾意飲咖啡, 鍾意煮咖啡 ... ... ...

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

襯住農曆7月, 不如大家一齊講吓覺得排名必入三甲嘅恐怖驚嚇game

我自己嘅排名同玩咩機種版本 :

1. 零 紅之蝶 (PS2)
隻game真係嚇死人, 記得玩嘅時候有啲位比佢嚇到係咁爆粗 !@#$%^&* 夏天玩都覺得寒寒地
零 紅之蝶2.jpg

2. Bio Hazard Remake (GC)
Remake 版氣氛真係一流, 光暗位造得非常出色, 令緊張恐怖感大增, 加上非常多嘅改動, 簡直真正嘅全新進化, 記得第一次見啲死咗嘅喪屍復活, 變紅, 發狂, 真係打咗過突
BioHazard Remark.JPG

3. Silent Hill 4 The Room (PS2)
一路諗到底選第3集恐怖啲定第4 集, 最後自己覺得第4 集, 主要因為係間房嘅靈異現象, 當時的確令我有啲不安….反而裡面其他內容就一般, 比較內容的話, 第3 集好啲, 個遊樂場都幾恐怖架…

大家又有咩選擇呀, 一齊分享吓

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
鐵心心 + 10

查看全部評分

星級玩家

dead space (ps3/xbox 360)
驚嚇,恐怖,血腥
再加上音效,非常刺激

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

"零" !! 正!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

驚嚇,恐怖,血腥
再加上音效,非常刺激

馬沙 發表於 2009-9-4 11:33

其實我都有諗住選呢隻架   不過因為係科幻題材, 而我自己比較鍾意貼近日常生活多啲, 所以先放棄佢, 好似之前係另一個 post 所講, 佢啲環迴立體聲真係嚇到人呢

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

1. Biohazard 1, 好細個果時玩, 所以好驚, 依家玩返緊係笑話喇
2. Silent Hill系列 排名 3,2,4,1 第一集因為太舊所以冇乜衝激, 第二集係成世人第一次打爆機既game, 俾個故事吸引打埋落去, 人大左冇乜野嚇到我, 但係打果時好投入, 如果唔係就浪費左隻game, 所以D唔好驚既位我都迫自己俾驚既反應..., 最嚇我果個位係個肥佬o係廁所度嘔... 第三集第一次用震制玩, 搭lift、過山車等等 個制跟住頻率震, 第四集純綷因為D鬼唔死所以驚過第一集少少..
3. Cold Fear, 類似BH4既視點, 但係可以一路行一路射, 畫面貼圖正, 成隻game冇地圖睇, 要用腦記, 所有位置都係俄文寫, 要用主角做翻譯, 玩過以黎最好既Survival horror同射擊二合一, 臨場感+10

有D恐怖game玩完唔多記, 到時再補返
另外OK好玩但唔係幾驚既有Obscure 1,2集

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

1. Biohazard 1, 好細個果時玩, 所以好驚, 依家玩返緊係笑話喇
2. Silent Hill系列 排名 3,2,4,1 第一集因為太舊所以冇乜衝激, 第二集係成世人第一次打爆機既game, 俾個故事吸引打埋落去, 人大左冇乜野嚇到我, 但係 ...
大佬John 發表於 2009-9-4 15:49

師兄四集 Slient Hill 都有玩過, 我都係, 不過我反而對第2集故事無咩印象, 淨係記得個揸大刀嘅三角頭怪, 同埋死極都死唔去嘅女主角....

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

驚嚇,恐怖,血腥
再加上音效,非常刺激

馬沙 發表於 2009-9-4 11:33

x3,暫時覺得最恐怖既GAME。

星級玩家

師兄四集 Slient Hill 都有玩過, 我都係, 不過我反而對第2集故事無咩印象, 淨係記得個揸大刀嘅三角頭怪, 同埋死極都死唔去嘅女主角....
ccting2009 發表於 2009-9-4 17:03

小弟反而覺得Silent Hill 2才是此系列最出色之作, 論遊戲性, SH 絕對不及Bio Hazard的官能剌激, 但是從故事着眼, 則猶有過之 (但今集SH - Home Coming則例外).

SH2 - 故事主角收到三年前己死去亡妻的來信, 要在Silent Hill (是他們蜜月族行之地)見面, 主角為求探過明白, 親到Silent Hill 一趟. 故事結尾, 完來主角的妻子, 不是病死, 而是他殺!! 殺妻的不是別人, 而是主角自己!! 主角認為病重的妻子, 對他是一種負累, 於是辣手摧花, 而在遊戲中不斷遇到, 而又重覆死不去的冶豔女子, 正是主角妻子另一面的化身 (滿足男性深層的幻想和慾望), 她不斷的死和重覆不斷的出現, 是要向主角作出精神的折磨和呵責!!

到了結局的分技, 其中一個結局是主角選擇自殺!! 另一個結局則是主角和冶豔女子雙雙結伴離去, 表面銷魂, 實則勾魂, 因為冶豔女子是帶着咳嗽離去!! 這暗示着主角將會再面對多一次患病妻子, 繼而負慮, 然後再次殺妻的局面 ........

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

仲有Good ending最易拎, 即係James同細路女走... 但係bad ending要好多條件先拎到, 即係bad ending其係先係best ending..所以整同玩呢隻game既人都係有D自殘向..

星級玩家

仲有Good ending最易拎, 即係James同細路女走... 但係bad ending要好多條件先拎到, 即係bad ending其係先係best ending..所以整同玩呢隻game既人都係有D自殘向..
大佬John 發表於 2009-9-4 22:14

這亦正是SH2吸引之處!!

私以SH系列最差的是今集Home Coming, 和第3集!!
- Home coming 不只故事差, 操控差, 難度又過高!!
- SH3 故事繼承第一集, 可惜故事毫不感動. 但遊戲性還可以!!
- SH4 仍然精采, 主角探索出身於Silent Hill孤兒院連環殺手童年至成長的心路歷程. 屬Phsyiological thriller!