設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ccting2009

[討論] 分享覺得最恐怖, 最驚嚇嘅 game

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Biohazard 1 X 2

星級玩家

鍾意飲咖啡, 鍾意煮咖啡 ... ... ...

76 榮譽VIP勲章

仲有Good ending最易拎, 即係James同細路女走... 但係bad ending要好多條件先拎到, 即係bad ending其係先係best ending..所以整同玩呢隻game既人都係有D自殘向..
大佬John 發表於 2009-9-4 22:14

多謝哂兩位師兄 recall 番 SH2, 我當時真係唔係好明白個劇情, 因為無咩睇攻略而打爆, 經你地解釋之後明白哂, 同埋覺得故事真係唔錯, 比起第一集更佳

這亦正是SH2吸引之處!!

私以SH系列最差的是今集Home Coming, 和第3集!!
- Home coming 不只故事差, 操控差, 難度又過高!!
- SH3 故事繼承第一集, 可惜故事毫不感動. 但遊戲性還可以!!
- SH4 仍然精采, 主角探索 ...
7500martin 發表於 2009-9-4 22:37

新一集 Home Coming 真係....我只係玩咗開頭一段已經無玩, 如果無理解錯, 好似話主角係住 Silent Hill, 當完兵返屋企, 係咪 ? 我覺得完全無哂啲神秘感咁....

星級玩家

多謝哂兩位師兄 recall 番 SH2, 我當時真係唔係好明白個劇情, 因為無咩睇攻略而打爆, 經你地解釋之後明白哂, 同埋覺得故事真係唔錯, 比起第一集更佳

新一集 Home Coming 真係....我只係玩咗開頭一段 ...
ccting2009 發表於 2009-9-8 10:48

小弟只會在完成遊戲才會攻略, 攻略只是令你迅速完成遊戲, 而並不會令你體驗遊戲本身的樂趣. 其實SH2要談的地方實在太多(製作人實在花了很多心思和電影的原素在內), 當遊戲去到末段一切真相大白時......當你再次拿出死去的妻子給你的信時......你就會發現只是白紙一張, 沒有任何片言隻字!!

Home Coming - 唉!! 美国佬想企圖重覆SH2 成功之處. 可惜故事鋪排不足. 主角妒忌父母偏愛弟弟, 一次錯手, 令弟弟溺死湖中. 從此受到精神病困擾, 一直在精神院渡過. 康復後卻又以為自己完成兵役歸來. 此時邪教卻已浸入主角的家鄉 . 一個精神異常的主角, 又如何拯故己死去弟弟的靈魂和自己的父母呢?

故事其實還可以, 可惜各方面的製作比PS2年代還差. 身為SH的忠實fans, 實在非常失望!!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

1, 零~紅蝶[XBOX版]
零~紅蝶本身已經係,ps2版日本恐怖GAME排名第一(當年),
加上xbox版獨有可選用第一身視點,而且xbox有5.1聲道(PS2只有2聲道),絕對嚇死人。

2, EO[SS]
第一身視點,敵人完全透明,只能用聲音分別敵人位置,4張碟驚足3張。
EO當年我好多朋友都唔敢玩,至今當時的心跳及壓迫仍記憶猶新。
由於SS年代,畫面不及零~紅蝶,否則我會首推EO。

3, 死魂曲[PS2]
推出時廣告被禁播,日本恐怖GAME排名第二(次於零~紅蝶),
唔知點解,但就係驚。

似乎我比較偏門,唔知有幾多人玩過EO或零~紅蝶[XBOX版]呢....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

1, 零~紅蝶[XBOX版]
零~紅蝶本身已經係,ps2版日本恐怖GAME排名第一(當年),
加上xbox版獨有可選用第一身視點,而且xbox有5.1聲道(PS2只有2聲道),絕對嚇死人。

2, EO[SS]
第一身視點,敵人完全透明,只能用 ...
marcolau 發表於 2009-9-9 01:33

嘩, 師兄有零~紅蝶XBOX版   題外話, 請問係日文同埋360可以玩嗎 ? 我見到啲拍賣場有, 都想買番隻玩 就係貪佢有第一身

EO有玩過, 但對我黎講難道非常高, 打唔到 隻 game 應該仲係度, 但唔知部 Saturn 仲著唔著呢

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟只會在完成遊戲才會攻略, 攻略只是令你迅速完成遊戲, 而並不會令你體驗遊戲本身的樂趣. 其實SH2要談的地方實在太多(製作人實在花了很多心思和電影的原素在內), 當遊戲去到末段一切真相大白時......當你再次 ...
7500martin 發表於 2009-9-8 23:04

大佬John同7500martin兩位師兄咁極力推薦, 睇黎我都要開番隻SH2認真再玩下, 我都算係半個 SH fans {:6_213:} 話時話, 兩位有冇打到 PSP 版嘅 Origins ? 我有玩過, 覺得故事好似比較簡單, 同埋手提機恐怕感大減....

我都係會自己去打隻game, 遇到有地方卡住先睇攻略, 或爆機後再睇, 睇下有咩遺漏, 唔會睇住黎打

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

嘩, 師兄有零~紅蝶XBOX版   題外話, 請問係日文同埋360可以玩嗎 ? 我見到啲拍賣場有, 都想買番隻玩 就係貪佢有第一身

EO有玩過, 但對我黎講難道非常高, 打唔到 隻 game 應該仲係度, ...
ccting2009 發表於 2009-9-9 09:36

我果隻英文,但都有出日文版,360玩到~~
當時買全新$50~~

我係零嘅FANS,集集都有買,只係第4集因為有bug所以遲遲未入(遲到唔記得左~~^^!)。

EO真係好嚇人,即使係零都做唔到果種不停心跳足幾個鐘嘅恐怖,相信如果你當年識玩,EO一定係你心目中嘅三甲。

星級玩家

大佬John同7500martin兩位師兄咁極力推薦, 睇黎我都要開番隻SH2認真再玩下, 我都算係半個 SH fans {:6_213:} 話時話, 兩位有冇打到 PSP 版嘅 Origins ? 我有玩過, 覺得故事好似比較簡單, 同埋手提機恐怕感大減.... ...
ccting2009 發表於 2009-9-9 10:20

SH Origin - 身為SH的忠實Fans, 我當然不會錯過!! 可惜Origin ......亦令我非常失望!! 恕小弟不才, 我真的不知道故事想講什麽? 論遊戲, 只是一個非常平庸之作!!

另一個小弟極力推介(但被受忽略的)的是新一隻Alone in the dark!! 論遊戲性, 小弟認為是滿分之作, 場面比美一級荷理活的電影, 可惜故事則虎頭蛇尾 (Ending - 簡直是反高潮). 和仔解迷的AVG相比, Alone in the dark, 絕對高明和合理得多. (最討厭BH揾鎖匙開門, 明明可以一鎗打爆門鎖!!), 這是一個考你智力和官能反應的極級驚慄遊戲!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我果隻英文,但都有出日文版,360玩到~~
當時買全新$50~~

?ib_____D_7g_Fsvb
我係零嘅FANS,集集都有買,只係第4集因為有bug ...
marcolau 發表於 2009-9-9 10:35

嘩 ! 全新都係$50咋 ? 而家二手都唔止

Wii隻第4集我都有, 但未開過黎玩, 好似話呢集超級多bugs, 有完成唔到嘅結局, 卡死係啲地方玩唔到, 同永遠攞唔到嘅道具, 仲要無 update 攪番正佢先死....都唔知開唔開黎玩好...

星級玩家

嘩 ! 全新都係$50咋 ? 而家二手都唔止

Wii隻第4集我都有, 但未開過黎玩, 好似話呢集超級多bugs, 有完成唔到嘅結局, 卡死係啲地方玩唔到, 同永遠攞唔到嘅道具, 仲要無 update 攪番正佢先死....都唔知開 ...
ccting2009 發表於 2009-9-10 10:39

真的很恐怖