設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 20140920 廣州遊記 (HiFi 耳機與數字音頻展)

專業玩家

可惜當日不能一起去!

分享文章相當精彩!Andy 加油!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Andykong + 10 + 10 多謝支持!

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

雖然好多都品牌唔識, 但真係寫得好好睇, 超有心的分享

評分

Andykong + 10 + 10 多謝支持!

查看全部評分

某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持咁有心機既分享!

評分

Andykong + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

要治本必需重口味

始終大陸廠既player對我黎講唔係太好用
可能係我太誇張,但係我常用既隨機歌單有成千首歌
如果冇得用mon揀既都幾係野........(以前用901就試過幾咁痛苦)

至於earphone以外既野
小弟屋企都冇咁既位去玩
暫無緣
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-10-6 15:24
始終大陸廠既player對我黎講唔係太好用
可能係我太誇張,但係我常用既隨機歌單有成千首歌
如果冇得用mon揀既 ...

AK 和 Calyx 的 user interface 都做個很好,這是不爭的事實, Sony 就要睇邊隻 model 了!

大陸 DAP 都有 screen control 的,但來算做得好, iBasso DX100 基本上就是一部 customised Android player, 雖然有 mon 揀歌但我反而覺得唔好用, DX50/90 好 D 但個 screen resolution 太低,icon 太細,反而 Fiio 個 screen + 轉盆用熟後越來越得心應手!

山靈 M3 和 Cayin N6 兩部都是 jog dial + screen,對管理多項目菜單可能和 full screen 有得比。M3 初初用可能有點反智,但我相信用熟會幾好,睇你有無心爬過 learning curve, N6 就下星期開始內測,到時應該會知道祥情了!

其實我成套 headfi 都係放係個床頭架度,現在 D headfi 很多都是 Half Size 機箱,買部 DAC/Amp 一體機或者 DAC + 耳擴兩件頭應該唔會佔好多位!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-10-6 16:23
AK 和 Calyx 的 user interface 都做個很好,這是不爭的事實, Sony 就要睇邊隻 model 了!

大陸 DAP 都 ...

DX100我見好多人都話LAG....不過我未用過我唔知
DX50/AK100喱類細MON我都覺得都接受到...

至於X5我都用過,起碼我覺得操作方面好過901....
但係2部機勉強黎講都係得一個歌單....
對於好少可用.CUE既我黎講就麻煩少少...

山靈 M3同Cayin N6我諗都係等佢正式賣o個陣先去試下

其實我張枱冇乜位擺...
我諗得番一個鍵盤咁上下長同闊,高就大約得番4~5CM高咁上下既位....
所以唔諗啦.....
同埋HEADPHONE既聲我覺得冇入耳咁近距離
(我聽過既HEADPHONE唔多....)
已經唔講彈藥喱方面

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-10-6 16:52
DX100我見好多人都話LAG....不過我未用過我唔知
DX50/AK100喱類細MON我都覺得都接受到...

你個空間夠擺啦,例如呢部:
http://post76.hk/data/attachment ... 1cc39fr1kqzfqv1.jpg

有唔小人玩大耳係由 deskfi 開始,將個 mon 升高 3 吋已經夠位開波了,玩落鐘意先再諗都未遲!

講 Budget 就更加係大耳既強項,入門到中上都比 portable 平,上面提到的一隻大陸牌子,入門機 GD-01 (RMB 3380) 已經有錯的解碼兼平衡耳擴,配隻二三千耳機例如 Senn HD650 或 Beyer DT880,原線改 Neutrik 4針平衡頭,已經有很不錯的表演,叫做推得開又四平八穩,呢個 budget 玩 portable 都捉衿見肘啦!

就算玩 Highend 大耳,你避開 HD800,玩 LCD3, TH900, T1 呢幾隻是但一隻,DAC+Amp+Headphone 都唔一定要貴過 AK240+AKR03 先入到門檻。

入耳是會埋身 D,但亦有好多野不及大耳的,可以的話雙修啦,唔得的話都建議兩邊各淺嘗兩三個月,親身經歷下先捨都未遲!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-10-6 18:00
你個空間夠擺啦,例如呢部:
http://post76.hk/data/attachment/forum/201409/23/233725y1cc39fr ...

andy兄你真係夠老友啦..............猛放毒
黎緊睇下點先啦,想入多隻動圈/圈鐵earphone先

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-10-6 23:40
andy兄你真係夠老友啦..............猛放毒  
黎緊睇下點先啦,想入多隻動圈/圈鐵earph ...

我寫左幾千字引你埋來搭訕,呢技毒針你受得心甘命抵啦!

CalyxM 加多隻圈鐵?咁呢條送分啦,K3003 等緊你了!

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-10-7 01:22
我寫左幾千字引你埋來搭訕,呢技毒針你受得心甘命抵啦!

CalyxM 加多隻圈鐵?咁呢條送分啦, ...

哈哈,頂你丫andy兄
暫時諗住ie800喳,k3k3/音茶樂/dita/ckr/mg6pro/um 3dd喱d都未試(後2者聽講冇模?)
其實之前玩圈鐵都係o係唔夠推既情況下玩
calyx m感覺上幾夾圈,所以原本諗住收手都想整多隻先
(同埋另一個煩惱係慣左cm既隔音...)
所以headphone有排搞
再者都要儲下彈藥....