設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 20140920 廣州遊記 (HiFi 耳機與數字音頻展)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-10-7 02:29
哈哈,頂你丫andy兄
暫時諗住ie800喳,k3k3/音茶樂/dita/ckr/mg6pro/um 3dd喱d都未試(後2者聽講 ...

小型台機真係有得諗架,我再建議一部,Fostex HP-A8,呢部 USB 可接電腦硬解 DSD,又可以用 SD 卡,你部 Calyx-M 又係唯一食到 SD 卡既 DAP,用 HP-A8 就可以一卡兩用,完全係為你而設咁。呢部搭日系低阻有料到,趁日圓低水,水貨 TH600/900 一套西裝真係平到震,不過買 HP-A8 一定要買水或二手,全新行貨真係食水深,你睇下內地個二手價已經知大概情況啦。

http://erji.net/read.php?tid=1722131
http://erji.net/read.php?tid=1711471

買 IE800 前一定要試埋 K3003 先,推 IE800 反而覺得佢力度差小小。  你用慣 CM, IE800 唔改半模都好難適應到!我試過 Calyx-M 推 Kuro, 推得不過不失但不是同價最好。Dita 小接觸,試聽過後我反群眾鐘意原線多過 VDH 版,所以我既聽感可能同大家好唔同!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-10-7 10:37
小型台機真係有得諗架,我再建議一部,Fostex HP-A8,呢部 USB 可接電腦硬解 DSD,又可以用 SD 卡,你部  ...

Fostex HP-A8都可以諗下
但可惜日水低都冇用,我諗部A8要15年再諗(其實圈/圈鐵耳機都係)
th900我見d評語都唔錯,下次去試其他耳機o個陣睇下有冇得搭單試下先

k3003......
實在太多野要試啦
o岩o岩睇下人地d包膠,CKW1000ANV,FX850想試之餘
仲有sony舊既ex1000,新既z5

大獲啦

睇怕deskfi冇咁快入坑住
不過都多謝andy兄放毒.........
講到尾....都係搵幾日出去試下先
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-10-7 10:55
Fostex HP-A8都可以諗下
但可惜日水低都冇用,我諗部A8要15年再諗(其實圈/圈鐵耳機都係){:8_367 ...

試無壞既,但你試咁多好易迷失,最緊要知道自已搵緊乜! 例如我鐘意 EXK 和 Kuro 兩隻日本 IEM, 兩隻唔同聲但有路可尋,都是平涉衡度高,有硬質數和低頻從容有下潛的路線,因為我要的是有氛圍和彈力的 bass 而不是打心口的 bass。所以試味道較重或高低音粒粒爽既多動鐵時會明白他們的優點但不會自亂陣腳囉,例如上次行香港 AV Show, 聽 K10 我覺得堅正,好多元素係出得好過晒我手上既 IEM, 但我知呢 D 唔係我搵緊既野,聽完拍下手掌咪放低囉!

其實行 Show 時一次過聽太多野,是最容易蕩失路的,所以唔係好明白自已條路,本住 explore 心態行 Show 會好過諗住 Shopping 去!

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-10-7 12:13
試無壞既,但你試咁多好易迷失,最緊要知道自已搵緊乜! 例如我鐘意 EXK 和 Kuro 兩隻日本 IEM, 兩隻唔同 ...

我明白你既講法既
其實暫時都係諗住ie800
上網睇過下d包膠
我覺得唔係太多圈/圈鐵做到ie800 o個種低頻...
雖然講就講好多野想試
但我覺得到最後真係搵黎試既應該唔會太多

k10我都試過,平均地好,但人聲好似薄左d,毒唔到我...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-10-7 13:09
我明白你既講法既
其實暫時都係諗住ie800
上網睇過下d包膠

建議你試 Calyx-M 推 IE800 時,都順便搵部推得下既便攜 amp 夾下,攞個 reference 知道 IE800 既驅動特性都好啊! 呢排咁多人提 Traveller, 而 Lehmann 一路都幾夾 Sennheiser 的大耳,用佢來試下 IE800 都合理,最緊要佢唔貴嘛!

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-10-7 17:48
建議你試 Calyx-M 推 IE800 時,都順便搵部推得下既便攜 amp 夾下,攞個 reference 知道 IE800 既驅動特 ...

好,可以去再試既
反正o係av show o個陣都未必試得咁準
同埋o係咁嘈既環境,亦有雜質...

睇怕我個荷包都冇咁易養番肥....