設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

CayinAndy 發表於 2015-12-19 12:07
有關隨機播放,記憶中曾在早期做過優化的,會將剛播放過的歌曲排除在以後的隨機選擇之內。請問你遇到的很 ...

中途沒有關過機。"不會重複"是要那一首歌完整地完成播放以後才不會重複選嗎?
我指很快重複出現的,是第一次遇見便"下一首"飛歌了,一路播放下去/不斷下一首(關閉屏幕下長按減音量轉歌)不久了,那首被飛去的又再播放了。
我使用的是3.1固件。

黃金玩家

明白問題了,確是沒有預計這個情況,我找工程人員商討一下!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

見習玩家

Andy大,你好,有個問題請教你,部N6係唔係完全唔支援有咪既earphone呢?我試過iPhone用既,android用既都係出唔到聲

黃金玩家

phosbus 發表於 2016-1-4 23:22
Andy大,你好,有個問題請教你,部N6係唔係完全唔支援有咪既earphone呢?我試過iPhone用既,android用既都 ...

師兄客氣了!

市場上有兩套帶咪耳機的標準,分別是 OMTP 標準和 CITA 標準,N6是支援 CTIA 國際標準的帶咪耳機,但不能對應 CITA 標準的帶咪耳機。

兩種耳機的接線規格如下:

因為這兩套標準的 Mic 和地線剛好對調了,所以會出現部份帶咪耳機不能對應的問題。而無論是 iPhone 還是 Android 都同時存在 OMTP 和 CITA 兩套接頭的耳機配件,例如 iPhone 的跟機小白耳機,內地和美國的會跟 CITA 耳機,而香港則跟 OMTP 耳機的。
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

進階玩家

現在部N6壞左,岩岩一年壞左,現在一播歌就熄機,要充住電先得,有沒問題解決方法?

進階玩家

一年就壞,真灰!!!!!ANDY知唔知維修多少錢??
太貴的我會去買ONKYO了!!!

黃金玩家

如果已過了保用,可以攞上總代理 AV Gala,由他們寄返廠維修。

費用要試到部機先是否要換零件之類,但肯定 Cayin 的維修費不會貴的,咁多年都是以收回成本來為過的器材提供維修服務的,你上去問店員他便會講解給你知的。

由燒友到業界的華麗轉身

進階玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-10 22:03
如果已過了保用,可以攞上總代理 AV Gala,由他們寄返廠維修。

費用要試到部機先是否要換零件之類,但肯定 ...

Andy是不是影音居,旺角果間?我要拿熊仔店張單同保用証去嗎?
謝謝!

黃金玩家

dick99760 發表於 2016-1-10 22:11
Andy是不是影音居,旺角果間?我要拿熊仔店張單同保用証去嗎?
謝謝!

是影音居!

如果你係熊仔店買,咁仲方便啦,先上旺角熊仔店,佢地通常都幾肯幫客人處理過保器材的維修的,我當年部 DX100 用到粒電死咁濟,都係搵熊仔寄返去換電的,由賣家一手一腳跟是最好的。真係熊仔唔跟你先過去搵總代理啦!
由燒友到業界的華麗轉身

黃金玩家

Andy兄
Cayin係咪要出Android機喇
可唔可以取代N6