設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: guppyguppyguppy

[DAP播放器] Luxury precision L5

進階玩家

tommy852 發表於 2015-2-16 14:23
做乜會申到全部國磚機既問題
講到聲音都有問題
每部機都有長短處

聲未聽啊,我無comment過bo

鉑金玩家

tommy852 發表於 2015-2-16 14:27
以我所知
QLS Fiio hifiman 既售後服務都幾好
其中Hifiman 包埋你寄返既郵費(不過造功太廢 好多問題)

軟硬件都有問題你唔火?部機有同軸但未用到wtf?最好的售後係你唔需要搵佢。

專業玩家

cyrusp 發表於 2015-2-16 15:26
軟硬件都有問題你唔火?部機有同軸但未用到wtf?最好的售後係你唔需要搵佢。 ...

有問題都推出黎真係佢問題
師兄你係L5用家?

鉑金玩家

tommy852 發表於 2015-2-16 15:29
有問題都推出黎真係佢問題
師兄你係L5用家?

係xlarge1 師兄買完報告的零售版,上兩頁有講

星級玩家

新仔玩家

tommy852 發表於 2015-2-16 14:27
以我所知
QLS Fiio hifiman 既售後服務都幾好
其中Hifiman 包埋你寄返既郵費(不過造功太廢 好多問題)

HiFiMAN客服對內水準有時未必太統一,但係對香港以及國外用家真係一流。之前係歐洲比人整壞部Player,寄部新品比我,重好細心處理好關稅問題,我就幾滿意既。

不過大家壇上面HiFiMAN既(前)用戶好似有好一部分都負評佢地客服,真係唔知內裡乾坤啦。部分論壇商業性質重,真係無人通水都唔知邊個係龍係蛇。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jasonfoknxu + 1 用家心得

查看全部評分

專業玩家

cyrusp 發表於 2015-2-16 18:18
係xlarge1 師兄買完報告的零售版,上兩頁有講

師兄你仲嬲過xlarge1師兄咁
所以先咁問

專業玩家

斯路 發表於 2015-2-16 19:29
HiFiMAN客服對內水準有時未必太統一,但係對香港以及國外用家真係一流。之前係歐洲比人整壞部Player,寄 ...

咁都唔錯
我都聽過有師兄講
寄返去整機 部機返黎好似新既一樣
不過返廠率好似好高

其中一個原因係客服太串

鉑金玩家

HIFIMAN售後好似係重外唔重內地先比人小話佢假洋鬼子,呢D都係冰山一角,最經典DX50爆音不受控,直上250,手腳慢耳仔都比佢KO

進階玩家

頭先聽左個零鐘, 同CM比有以下感覺
(IEM:: SE846 + Labkable sliver shadow MK II)

其實宜家對比對部L5唔公平, 所以只係講下大概聲底
1: 分析力 -- L5係好過CM既, 樂器分離度高左
2: 聲場 -- 都係L5好, SE846聽人聲已經偏近, 而CM係厚聲底夾埋有時覺得太貼, L5會推返人聲遠D, 而Classic上就明顯係L5有層次感
3: Bass -- 係CM好, 仲好唔少, L5唔知係咪未煲開, bass濛而且散, CM就有線條同彈力得多

暫時係咁

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

xlarge1 發表於 2015-2-16 23:42
頭先聽左個零鐘, 同CM比有以下感覺
(IEM:: SE846 + Labkable sliver shadow MK II)

It seems that L5 not bad