設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: guppyguppyguppy

[DAP播放器] Luxury precision L5

銀級玩家

要治本必需重口味

xlarge1 發表於 2015-2-16 23:42
頭先聽左個零鐘, 同CM比有以下感覺
(IEM:: SE846 + Labkable sliver shadow MK II)

老實講,我印象中calyx m喱3樣都唔係強項
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

進階玩家

goodabc2010 發表於 2015-2-17 00:08
老實講,我印象中calyx m喱3樣都唔係強項

宜家煲下機先, CNY假期會慢慢比較

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

kimball 發表於 2015-2-17 00:05
It seems that L5 not bad

呵呵
都OK既

銀級玩家

要治本必需重口味

xlarge1 發表於 2015-2-17 00:18
宜家煲下機先, CNY假期會慢慢比較

因為小弟都用過calyx m 先咁講姐...
不過都期待師兄既包膠
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

kimball 發表於 2015-2-17 00:05
It seems that L5 not bad

係囉CM音場已經好大

評分

goodabc2010 + 10 + 10 主要係電問題....

查看全部評分

player:D2/S9/J3>X5>ZX1>Calyx M>Cayin N6+C5
earphone:SF5pro>IE8>W4>VE3/4/6X1>5wayU

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

any updates?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回文一早寫好了,但猶疑了好一會,最後仍是不吐不快,決定和老萬開年了!

見到上幾版大家因為 L5 而對國磚甚至所有國內音響品牌發炮,心裡確實是悶悶不樂,呢次真係應了個句「一粒老鼠屎壞了一鍋粥」!我這段時間主力玩國內的器材,深深感受到國內的人治社會真係乜都會發生的,尤其是玩 hifi, 九成是工作坊或小廠,沒有什麼企業文化可言 (Cayin 可能是唯一例外了) ,所以我會為先挑品牌的話事人,然後才挑器材,曾經和燒友傾過這個問題,他們認為買玩具又唔係對親家,揀人有什麼意思呢?但就是因為國內是完全沒有體制系統可言,所以衰起上來真係無底線的,是否有基本的操守,那只能是看人了,所以國內有幾個牌子,單論器材是不錯的,甚至頗對我的口味,但我卻不會買他們的器材,這個名單上又添多了一個名字了!

L5 半成品出貨,確實是一粒老鼠屎,是不能接受的,這樣的廠家,這樣的產品,我個人是會放棄他的!我算是第一個在 Post76 正式開 post 介紹 L&P 呢個品牌的,但當我在上年 8 月第一次遇到老萬時,對他的開發產品精神和堅持還蠻欣賞的,所以雖然 LP5 不是我自已杯茶,我覺得是值得開帖介紹的,但到現在,我已對這位「企業家」完全放棄,以後他有什麼新作我也會先以質疑的態度了!

老萬出問題,這不是第一趟,早在他離開 Colorfly 時已有端倪,承前作 C4 叫做打響頭炮戙了技旗 (但其實 C4 推出時是 bud 到翻天覆地,連左右聲道也掉亂了),想自立門戶其實無可厚非,但攪到臨門繞起老細不歡而散已有點那個了,姑且說你是懷才不遇,爭取發展機會!

LP5臨推出時,老萬誓神劈願 LP5 是嘔心瀝血之作,每一個細節都落足心機,什麼十字軍東征主題設計,什麼獨家 1812系皇冠耳放,雙皇冠運放,說穿了原來只是從沒公佈技術指標的自家運放,即係佢鐘意印幾多皇冠都得,果然勁(老點)到無朋友。9 月20 號廣州耳機展時試的 LP5 pre-lease 版, 個 screen 還未解決視角問題 (報告有講) ,64G TF卡仍未能對應,但9 月30 號LP5 便正式發售了,理所當然地初版係 bud 到無倫了, 到這一刻我基本上已棄了 L&P 這個品牌,自已開的新帖也沒有跟進了!金版LP5以6999人仔的天價開售,大家都是拍掌輕鬆荷包誠實,相信L&P 的日子確不好過!

可能蝕得太入肉了,估計 L&P 急於轉陣,在 LP5 開售了個半月後 (2014-11-13) 便公佈新機 L5,外觀和 LP5 是 180度改變,這是放棄 LP5 的前奏,之前為 LP5 大力護航的鐵血粉絲除了忘記以前的言論,一面倒讚 L5 美麗大方外,也確實沒有其他辦法了。當老萬致力「今天的我打倒昨天的我」時,我曾對 L&P 這個品牌如是說:

個人認為定價上是非常進取,但 C/P 呢樣野大家睇法可以好唔同,自由市場,百貨就百客。雖然第一版便已經說我自已的興趣不大,但和當事人傾過計,覺得還真是滿有誠意的,所以唔太得我心都開帖介紹比大家。

今日在內地的 Forum 收到風,  L&P 有新產品了,嘩, LP5 剛上架一個月便有新產品?上網一睇,即時大喝一聲 Welcome To Facebook (WTF)!

我第一眼真係以為是華強/賽格的山寨 AK100II,放大來睇見到個 logo 先知無攪錯!

最初開呢個帖就係見佢有 D 誠意一手一腳開發自已的產品,現在比人話兩句就改頭換面左抄右 paste 併湊了這個新版出來,連最後的誠意分也可以收返了!

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=5#pid3287788

由 2014年11月 13號突然上馬發佈到2015年2月14號見到第一個正式版開箱文,中間只有3 個月,結果有目共賭了,初版不只再次 bud 到一塌胡塗,連直情主要功能都未能啟用,老萬再次豎立了「搵老襯」的最新指標,我呢 D 知小小扮代表既,除了 投降唔同佢玩真的沒有其他反應了!

就我所見,無論是老萬個人或是 L&P 這個品牌,已是一而再地妄顧消費者利益,衰 D 講句就是信佢一成雙目失明了!我對不少國內品牌仍是信任的,但三數個別品牌如老萬/L&P,我相信玩小個牌子其實是只賺不蝕了!

評分

斯路 + 10 + 10

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2015-2-20 10:59
回文一早寫好了,但猶疑了好一會,最後仍是不吐不快,決定和老萬開年了!

見到上幾版大家因為 L5 而對國磚 ...

更新期望然後下決定改變,即使設計上係打倒昨天既自己,我覺得都還可以。不過推出一部連半成品都不如既產品,又實在有少少講唔通。

不過國內論壇好似未見相關既批評聲音,唔知出左大貨之後問題係咪一樣係度呢?

評分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-2-20 22:56
更新期望然後下決定改變,即使設計上係打倒昨天既自己,我覺得都還可以。不過推出一部連半成品都不如既產 ...

其實 L5 上架幾日已經物流收爐,出貨量非常小,好多實體店都要到春節後生有貨!

就係咁先無道理,現實是想佢夾硬推部機出來但又出唔到貨了吧點解唔遲多兩三星期攪好小小先出啦,現在咁推部機出來真係完全唔理顧客死活的,在內地的營商環境幫趁一 D 咁無底線的商家,我認為等同在老虎頭上抓蝨姆 —  找死了!

評分

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

xlarge1 發表於 2015-2-16 10:46
其實hugo我係擺屋企用, 淨DAC部份佢真係好堅, 唔輸20K左右既台DAC

識貨用D100PRO

我無HUGO,100PRO去MYTEK曼克頓,直接PO輸出