設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[請教] 小學雞集思廣益帖 - 炒豆聲既處理

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-2-19 17:15
少少疑惑, ground 不是接在唱頭嗎?
唱頭有4個針位, 當中2個是ground用的...?
kl122002 發表於 2015-2-19 17:50
不來自已太耐無搞, 真是有少少亂左
看了TEAC的網上manual, 真是連個ground接都無...

正式唱臂線係用5針式接頭
既然唱頭只有4支針...為何要用5針式?...第5支針接去邊?
另外...如果我話...好多唱放/內置唱放嘅AMP
佢地嘅ground位...其實只係一粒連住機殼嘅鏍絲...你又信唔信?
可作前後級分離嘅合併AMP
為何"針爬"只需要連接正極?
以上問題嘅答案...應該就係你要搵嘅答案...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2015-2-19 18:19
正式唱臂線係用5針式接頭
既然唱頭只有4支針...為何要用5針式?...第5支針接去邊?
另外...如果我話...好多 ...

以前拆過amp, 知ground是入機箱口螺絲, 同時機箱又有接地. 大概就係甘樣ground 左?
5-pin的插未用過, 因為當時的舊盤是唱臀無得拆, (家下上網check左圖先知咩事) XDD .
舊盤後面出聲位是紅/白+GRD. 甘樣個GRD是signal GRD + 臂GRD, 還是只有其中一樣??? (後悔無拆過...
或者都要去買過新盤研究下先得.

不過我未搞到去用後級分離嘅合併AMP, jumper點接我仲未搞過.

又找了樓主的盤model,望過manual, 又摸過實物,
真心好奇, 個GRD去左邊??  如果只是去了一口不接地的釘/螺絲...甘又算不算ground左?
還是好音樂最好.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-2-19 19:03
以前拆過amp, 知ground是入機箱口螺絲, 同時機箱又有接地. 大概就係甘樣ground 左?
5-pin的插未用過, 因 ...

今次我真係挖個窿比自己跳落去(大年初一搵d咁野攪)...
因為我唔係讀電(根本就讀得書少)

如果你要我好詳細講...我真係無咁嘅能力...
我只能從我有限嘅知識&理解中盡量講下

唱臂需要接嘅地...係以屏蔽為主
只需要接上amp嘅機殼就ok(屏蔽係機殼主要作用之一)

由於rca只得正負極...負極就要擔當埋接地功能
amp嘅rca負極...應該係已經接左地
所以...前後級"針爬"只需要接正極就可以
以上只係我自己嘅理解...詳細嘅...真係要問識電嘅人先得...

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ykluk + 20 + 20 超正!
kl122002 + 10 + 10 謝謝解說 ^_^

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

越睇越深! 越開始唔明﹐真係要睇幾次先知講咩!

祝各位羊年工作順利,身體健康。
超級窮人新手

銀級玩家

kl122002 發表於 2015-2-19 17:50
不來自已太耐無搞, 真是有少少亂左

看了TEAC的網上manual, 真是連個ground接都無...

Grounded to built-in phono amp

1萬

白鑽玩家

老而不

Wilmer威馬 發表於 2015-2-20 12:52
Grounded to built-in phono amp

真是一個疑問,
ground左去phono amp. phono amp 是內置, 而唱盤入電的位置是一個火牛插...
就算要說是chasis ground的design , 都有一個(-)位接吧? (我估??

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2015-2-20 13:21
真是一個疑問,
ground左去phono amp. phono amp 是內置, 而唱盤入電的位置是一個火牛插...
就 ...

係可以共地,等如 Rega 臂咁接,只係咁接到底好唔好,眾說紛繧

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-18 18:16
你哩d唔係叫冒險精神...係叫pat pat痕...
之前我都唔回哩個post
因為我覺得你直投係...講你又 ...

之前個post淨係你一個講, 雖然真係獲益良多, 但係小弟開帖都係想多啲集思廣益, 等多啲人討論吓分享吓嘛~~!! {:9_436:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

garranho 發表於 2015-2-18 23:16
睇完之後!又學多D野!
靜電扇問咗最快都要初八!
陸爺會唔會買!一齊買可以小D運費! ...

garranho兄唔該晒先~~!! 不過小弟有朋友有隻陳年靜電風扇, 諗住拎返嚟試吓先~~!!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-23 10:13
之前個post淨係你一個講, 雖然真係獲益良多, 但係小弟開帖都係想多啲集思廣益, 等多啲人討論吓分享吓嘛~~ ...

講吓題外話...同scm7相處得越耐越發覺佢難攪
兩皮樓下有無咩amp可推介下?
如果比得3-4皮或以上...我真係好想買金仔
始終...我都係有金仔情意結
所以...依家都好頭痕...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money