設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[請教] 小學雞集思廣益帖 - 炒豆聲既處理

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-24 12:14
講吓題外話...同scm7相處得越耐越發覺佢難攪
兩皮樓下有無咩amp可推介下?
如果比得3-4皮或以上...我真係 ...

雖然新版已經叫做易推咗同高清咗, ATC始終係ATC, 你用金仔AB合併機我真係驚佢會慢同唔夠力打得佢好.....

我專登用nuforce D class每ch 175W嚟打對ATC SCM20, 講真都唔係打得佢盡架喇, 但用石機足火機係會好啲, 有人提議過audio research, 有人講過krell, 你可以從呢啲角度去諗~~~ {:9_423:} 唔好用力士合併就咁解決SCM7, 我真係覺得唔夠.....

仲有, 你對SCM7有排打, 要打到佢中低音單元鬆先出味, 你宜家打成點~~?? 話時話, 你宜家用緊乜amp? {:9_419:}

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-24 12:33
雖然新版已經叫做易推咗同高清咗, ATC始終係ATC, 你用金仔AB合併機我真係驚佢會慢同唔夠力打得佢好.....{ ...

我用緊moon 250i...其實我都覺得ok
就係聲底慢左DD...感覺欠左少少生氣
因為我聆聽環境得7-80尺+上我唔係喜歡爆嘅人
所以問題唔算好大...基本上亦收貨
只係感覺就係差果少少囉...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-24 12:40
我用緊moon 250i...其實我都覺得ok
就係聲底慢左DD...感覺欠左少少生氣
因為我聆聽環境得7-80尺+上我唔係 ...

你呢啲唔上唔落想去又縮既性格真係HIFI人性格~~!! {:9_407:}

餵SCM7唔飽就一定架喇, 你自己想點咪睇住荷包諗~~!! {:9_436:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
edison133 + 10 + 10 你巧毒!

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

新手, 再一問:

有冇新手set盤入門指南? 唔知點解有d碟, 聽來都有d拆聲. Thanks.

3萬

白鑽玩家

radhk 發表於 2015-2-24 12:54
新手, 再一問:

有冇新手set盤入門指南? 唔知點解有d碟, 聽來都有d拆聲. Thanks. ...

叮噹兄喺小弟呢個post到講咗好多新手入門嘢, 請睇: {:9_426:}
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=207888

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-24 12:51
你呢啲唔上唔落想去又縮既性格真係HIFI人性格~~!!  

餵SCM7唔飽就一定架喇, 你自己想點咪睇住 ...

我本身唔係喜歡大音量聽歌嘅人
我係果種喜歡夜闌人靜嘅時候...用少音量聽歌嘅人
喺咁嘅時候...聽人聲就好好(因為SCM7嘅人聲好出)
但係...聽音樂就欠左D生氣...直接D講...就係比較悶
所以...依家想搵一部平平地(兩皮樓下)
可以...少音量下...都可以令SCM7有返D生氣嘅AMP
反而...爆唔爆得起只係其次
可能咁嘅要求...先至係最難攪...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

ilavbnm 發表於 2015-2-24 13:04
我本身唔係喜歡大音量聽歌嘅人
我係果種喜歡夜闌人靜嘅時候...用少音量聽歌嘅人
喺咁嘅時候...聽人聲就好 ...

推得起同爆唔爆係2件事, 你明既~~~

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-24 13:13
推得起同爆唔爆係2件事, 你明既~~~

哩點我都明嘅...
如果我真係要爆嘅...根本唔會買SCM7
起碼要買SCM11(我覺得19嘅尺寸同定位有D尷尬)
因為11比較易推...即係更容易達到爆嘅效果

我試機就係我依家用緊嘅組合
AMP + CDP +喇叭...我係一套試完...全套一次過買嘅
所以...基本上...全套組合...我係覺得OK嘅
但係...試機果陣...就無考慮到...喺咁少音量下嘅表現囉...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

ilavbnm 發表於 2015-2-24 13:28
哩點我都明嘅...
如果我真係要爆嘅...根本唔會買SCM7
起碼要買SCM11(我覺得19嘅尺寸同定位有D ...

越細聲仲要出到details, 呢啲先係最考推力既表現, 你都係明既~~

分開前後級一定會好啲, 如果你接受到慢既, 咪去試吓膽後囉~~!! {:9_436:}
http://www.ys-audio.com/ysa300bp.htm

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-24 15:47
越細聲仲要出到details, 呢啲先係最考推力既表現, 你都係明既~~  

分開前後級一定會好啲, 如果 ...

仆街囉(唔係話你)...
我剛才pat pat痕...攞部 NAD 3020i 駁落對SCM7...{:9_431:}
我想要嘅野...竟然部 3020i 比到我...
連我老細都話好似 3020i 好聲d喎...
一部廿年前千幾蚊嘅AMP...竟然好聲過一部今時今日皮二三嘅AMP...
我就係咁浪費左皮幾...點算呀...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money