設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[入耳式] 音茶樂 Flat4 Kaede Type II 楓弐型 開箱 (代)

星級玩家

新仔玩家

當初因為覺得Flat4-KURO唔易玩但係多花心思的話效果相當唔錯,主動分享過對於Flat4-KURO玩法既少少心得。而家香港都有得買音茶樂產品,真係相當唔錯。

Flat4-KAEDE推出時侯定價非常高,感覺上同Flat4-KURO價錢分別主要在於木工以及限量定位。唔知今次KAEDE II會唔會係非限量產品呢? 上網睇只知道產能低但好似未有明文標明係限量版。限量版而又唔使5000蚊的話,好似真係幾唔錯。比較可惜係便攜器材好似未能好好發揮Flat4系列;就呢點而言我對DONGURI-櫸以及鐘更有興趣。

另外一提,DONGURI-樂以及鐘應該係茶樂音人產品而非音茶樂產品,兩者分別主要好似係在於產地。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-2-25 19:23
當初因為覺得Flat4-KURO唔易玩但係多花心思的話效果相當唔錯,主動分享過對於Flat4-KURO玩法既少少心得。而 ...

確實是不容易處理得好,尤其是我是直推黨,所以和你當日用的 V800/V200 組合,應有不小的距離了,但就算未能充份發揮,已經是在隨身範疇內很難找到代替品的組合。我之前也和一位成日問「推到幾多成」的朋友們分享過,推到 7 成定 9 成是廠家關注的問題,用家要考慮的是自已比左咁多錢,現在推成咁,同其他「同價方案」點比較?是否最符合自已的要求呢?

5000 是香港定價,內地標價是 6180 RMB,台灣個價計返都過 6k HKD!

楓當年限量幾多隻? 楓2 話就一個月 20 對,即係一年 240 對,其實和限量也相差無幾了,但畢竟產能有升有跌,佢後期加大產能的話大家都唔會怪山岸吧,不過諗住限量版就要博一博了!

現在 Flat4 只剩 Nami 是有興趣但又未有機會聽過的,反而 DONGURI 未聽過,有機會都應該要試下!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

Andykong 發表於 2015-2-25 23:51
確實是不容易處理得好,尤其是我是直推黨,所以和你當日用的 V800/V200 組合,應有不小的距離了,但就算 ...

前幾日 一試 AKA 緋 有果種 第一次聽k3003既感動

好自然既音色 弦樂空氣感好特別 本來已經唔想再玩入耳

聽日應該會去試一試楓2 比緋更好就應該入手了 希望唔好賣哂

搵大提琴前奏 一試就中左毒....當時用店內dx90 果種弦既磨擦色真係

明天帶hugo去試 睇下發揮成點

銀級玩家

我都買左楓II,見師兄開箱,都想分享一下。
本身用緊F111配AK100,分析力唔算高,低頻都唔多,不過整體聽感就唔錯,音場大,人聲又好聽,係一個好耐聽既組合。
不過換左AK120II之後,同F111完全唔夾,D聲好沖好吵耳,試下用FX1200,低音用過大,遮住人聲,都係麻麻地,之後就決定試下其他耳機。
爬過下文,覺得IE800,SE846同楓II都應該啱我口味,就出左旺角試。
Shure SE846
人聲超級貼耳,加上本身對SHURE既調音都唔太鍾意,放低左

IE800
音場超大,分析力非常高,三頻好平均,不過個人感覺上聽得耐耳仔會好攰,都放棄左

楓II
我就好鍾意木製耳機,本身都有EW9、FX800、FX1200....,望落又好靚,所以本身對楓II都有多D好感。用AK120II試,音場冇IE800咁大,但唔差好遠。高音可以伸延到好上,但又唔會刺耳,低音量唔係好多,但潛得夠深。人聲距離亦都適中。樂器方面,攞佢同FX1200比都唔會輸,多樂器既時候唔會亂、炒埋一碟咁。耳機上既氣孔對於空氣感既幫助好大,令到楓II聽落非常自然,同AK120II夾都唔會差,就決定買佢。

楓II都有D缺點,例如隔音唔好、線身太幼,好驚好易斷,齒音都有少量。論音場、分析力、 人聲.....楓II同其他牌子既旗艦比未必係最好,但各方面都做得唔錯,我最鐘意佢既地方就係好耐聽,唔會聽一陣耳仔就攰。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

eve111 發表於 2015-2-26 00:18
本身用緊F111配AK100,分析力唔算高,低頻都唔多,不過整體聽感 ...

恭喜師兄找到心頭好!

用 AK120II 玩動圈可能會較吃力,尤其你所提到的兩隻 IE800 和 Flat4 都唔人咁品,但無論如何,起步個下最緊要自已啱聽,然後慢慢花好佢都未遲!

Flat4 的隔音算中級,比 EXK 好多了,但和理想仍有距離,你遲 D 帶慣左會塞得「入」 D,到時隔音會好左,低頻也會有明顯改善。Flat4 的底頻比較要求有控制力,我反而擔心 bass 多收唔實,所以 bass 小是好事來架!

音色是個人主導,最緊要你鐘意就得,但提一下 Flat4 煲落會有一段時間齒音特別多的,繼續煲,守得雲開見月明啊,煲煲下佢又會小返 D,最後有幾多齒音就看系統配搭了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Near 發表於 2015-2-26 00:01

聽 AKA 已經心動,跟住仲帶 Hugo 去試楓2?呢 D 咪叫自投羅網囉!

我諗大家坐定定等你明天返來開箱啦,約定你先,明天不見不散啊!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

見習玩家

Near 發表於 2015-2-26 00:01

請問師兄妳係邊度試緋?
聽日我都出mk   一5一齊?

見習玩家

eve111 發表於 2015-2-26 00:18
本身用緊F111配AK100,分析力唔算高,低頻都唔多,不過整體聽感 ...

個人認為楓2分析力已經同k3003平起平坐, 但就嫌楓2聲底冇乜味道 如果前端冇乜音染會便得不耐聽
反而最大缺點真係怕斷線同配搭問題

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

onlinekaiac 發表於 2015-2-26 09:51
請問師兄妳係邊度試緋?
聽日我都出mk   一5一齊?
個人認為楓2分析力已經同k3003平起平坐, 但就嫌楓2聲底冇乜味道 如果前端冇乜音染會便得不耐聽
反而最大缺點真係怕斷線同配搭問題

應該是 21 樓吧,有檯有椅可以坐底慢慢玩,只要細房無人試 Active speaker,還算很安靜的。我試楓2 當日初段還好的,但中後段有客人試喇叭,跟住客人試完後店員無收細返 vol., 有小小吵!

講開怕斷線,其實我留意了很久,就是為何動圈入耳多數不能換線? 音茶樂,IE800, Dita 等都是不能換線,EXK 理論盧可以換線但無乜選擇可言,但點都叫做斷在有得 replace, 暫時有考慮過的動圈入耳又可以玩線的好像只有 JVC 了!

還好 Flat4 的線夠軟身,對 Kuro 用到導管甩了一半油,線仍是軟軟的沒有硬化或破損,算是襟用吧!

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
onlinekaiac + 1 + 1 絕對認同

查看全部評分

進階玩家

我部MA9壞左D制 , 拎左去維修 ... 手頭上無野推得到SUI , 好陰公豬 , 好掛住佢呀 , 成個月啦