設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ELVIS831

[DAP播放器] SONY ZX-2開箱及用家分享

高級玩家

goodabc2010 發表於 2015-4-27 00:18
其實前排小弟都同另一個師兄o係post傾過
只講聲就一定係大陸磚嬴哂
但如果計埋外型,輕便,軟件,容量及其擴 ...

絕對認同CHING。 SONY只係着重品牌,外觀,如果可以用小D錢係打廣告上,専心打造好小小既硬件,派日本總公司大粒野過黎交流,好似AK個ALEX咁親民式D既推廣手法,我諗佢志地會有大D吸引力
音響品牌,老闆/高層梗係要成日走出黎同用家交流,先可以改善自家用品。所以小弟自從ALEX上年做左AK大粒野,我都好睇好佢地,此外,仲有幾間做AMP同CABLE既老闆都好親民,同佢地傾計,好似同FD傾咁,所以買佢地野都好安心。SONY就始終係呢方面差小小。

銀級玩家

要治本必需重口味

danielnkf 發表於 2015-4-27 09:04
絕對認同CHING。 SONY只係着重品牌,外觀,如果可以用小D錢係打廣告上,専心打造好小小既硬件,派日本總 ...

哈哈
SONY ZX2我覺得似個"MULTIMEDIA PLAYER"多過"MUSIC PLAYER"
相比之下,ARM2我覺得就"齋D"啦...

AK我自問都冇能力觸及佢地
聲音之外既野,綜合黎講都合我要求
但就係調音就唔太o岩口味,所以都係冇買....(就算SONY ZX2都係)

至於親民喱方面....起碼冇扣印象分既
起碼ALEX唔係出黎到此一遊就當同用家/HATERS交流過先
公關做得好D咁解
不過睇佢地既新產品....係咪真係有聽意見我就有d保留
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

goodabc2010 發表於 2015-4-27 10:31
哈哈
SONY ZX2我覺得似個"MULTIMEDIA PLAYER"多過"MUSIC PLAYER"
相比之下,ARM2我覺得就"齋D" ...

Sony又唔似AK咁專做一樣差品,
人地跨國上市企業肯同你班平民吹水先算喇,幻想下好喇!
人地就算冇宣傳,一有新野都大把Fanboy爭住去買。
AK咪又係要靠D宣傳技倆,佢自己冇耳機研發能力,要靠同其他公司合作,
淨賣Player生存,唔搞好公關,又點企得穩?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

goodabc2010 發表於 2015-4-27 00:18
其實前排小弟都同另一個師兄o係post傾過
只講聲就一定係大陸磚嬴哂
但如果計埋外型,輕便,軟件,容量及其擴 ...

淨係計UI,大陸機已經輸哂。
買雞除左要大隻同夠肉味,煮出黎都要賣相好睇先有食慾。
大陸機平既原因都係因為佢地根本冇咩投放資源去寫好個軟件同做機體設計。

星級玩家

新仔玩家

WallerHomie 發表於 2015-4-27 11:05
大陸機平既原因都係 ...

現時大陸機相信已經唔算真係可以用價錢平黎一概而論,望望Lotoo PAW GOLD/HiFiMAN HM-901S/L&P LP5/Acoustic Research M2/Fiio X7等等,售價全部都過$5,000港紙

銀級玩家

要治本必需重口味

WallerHomie 發表於 2015-4-27 11:05
大陸機平既原因都係 ...

我諗淨係版權同專利既野有排整

所以我自己黎講,睇player首先分兩類
觸屏機同非觸屏機
之後先再分類...
例如全面性調音,單項調音,軟件,輕便等等既野

銀級玩家

要治本必需重口味

斯路 發表於 2015-4-27 11:08
現時大陸機相信已經唔算真係可以用價錢平黎一概而論,望望Lotoo PAW GOLD/HiFiMAN HM-901S/L&P LP5/Acous ...

如果價高之餘交到貨既我覺得都得既
X7我都幾期待,聽聞又係可以換配件式調音

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-27 11:08
現時大陸機相信已經唔算真係可以用價錢平黎一概而論,望望Lotoo PAW GOLD/HiFiMAN HM-901S/L&P LP5/Acous ...

Acoustic Research唔係美國公司黎咩?{:9_419:}

銀級玩家

要治本必需重口味

WallerHomie 發表於 2015-4-27 11:52
Acoustic Research唔係美國公司黎咩?

http://tieba.baidu.com/p/3656858976?pn=1

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +10 收起 理由
WallerHomie + 2 精彩報告
斯路 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

goodabc2010 發表於 2015-4-27 11:30
如果價高之餘交到貨既我覺得都得既
X7我都幾期待,聽聞又係可以換配件式調音  ...

如果去除左Fiio X7,上面最平個部都好似已經索價$8,000,真係唔講得笑。不過學goodabc2010師兄所言,如果交到貨的話,價錢高亦未為不可。

如果X7係模組式設計就將會相當有看頭,鑒於鋰電池生產品質檢控以及其劣化速度,近來對於非模組式設計既播放器已經無咩大興趣,可惜對於Fiio X1/X3/X5未算相當有好感。期望X7會有新突破啦。