設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ELVIS831

[DAP播放器] SONY ZX-2開箱及用家分享

星級玩家

新仔玩家

goodabc2010 發表於 2015-4-27 11:57
http://tieba.baidu.com/p/3656858976?pn=1

goodabc2010師兄真係幫大忙,要我自己搵真係未必搵到出處,只係從朋友口中得知Acoustic Research已成為一間國內公司。新機M2表現相當不錯,我幾喜歡。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 客氣啦斯路兄

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實AK同walkman既聲音取向都唔同
AK既細緻比較適合係靜d既環境聽。

評分

goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

vzai 發表於 2015-4-27 12:05
AK既細緻比較適合係靜d既環境聰聽。

同意師兄所言~

銀級玩家

要治本必需重口味

vzai 發表於 2015-4-27 12:05
AK既細緻比較適合係靜d既環境聰聽。

調音上當然係啦
只係小弟先用觸屏類歸納左佢地為同一類既機先姐
我相信有試過既師兄都知佢地各自既調音係點既
結像方面ak都好過sony tim
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

要治本必需重口味

斯路 發表於 2015-4-27 12:03
如果去除左Fiio X7,上面最平個部都好似已經索價$8,000,真係唔講得笑。不過學goodabc2010師兄所言,如果 ...

其實某程度上黎講都要睇下點妥協啦....操作?價錢?聲音?軟件?
ARM2個人黎講,覺得幾全面
外型方面,雖厚但都入到褲袋,係就係幾重,但我幾like
軟件方面等同用電話咁,單手都用到
容易及擴充方面唔錯(自帶64GB+外置插卡),o岩哂我喱類完美主義懶人

不過部機其中一個敗筆係音量操控
其實佢個野咁設計我都理解
所以佢較大聲係向逆時針而唔係向順時針較大聲,唔會咁易因為其他野o係執邊整到大聲
但係如果po係放o係音量掣o個面會好d
因為袋入褲袋/擺入袋o個陣可以機底向下擺
但依家咁樣就變做個音量掣向下,其實都好易奶野.........
我條線係L插都可以勉強避免郁到音量掣,但直插既就.......

而聽耐左之後,ARM2既調音未算好夾我既口味,主要係低頻彈性同下潛方面既問題....
不過部機我覺得低頻唔係主要賣點...所以都冇計
黎緊應該都會換過部機

老實講,我都覺得自己好任性....

X7方面,調音黎講fiio既未至於完全o岩心水但我唔會抗拒既
只不過作為一個"經常性屎忽痕"既人黎講
有得換配件較調音,就多左玩法....亦可間唔中就轉下口味....
ui方面,fiiox5我覺得都算係大陸磚既一個突破....
而x7暫時所講,外型方面都係突破點之一
不過,個突破係咪真係咁大,就要留待第日聽埋聲先知
因為薄身之餘好聲而又未至於天價,唔係一件易處理既事
起碼暫時既DAP黎講係咁....(所以順帶一提,我都幾期待Questyle既兩部新機,雖然都唔平.....)

評分

斯路 + 10 + 10 精彩心得

查看全部評分

SE5WAYR,HIFIMAN RE800

科林玩家

我上星期都入左ZX2+PHA3
用緊SE846
聽返啲Wav檔真係好「高清」
至於音質我就未有投訴,但係好同意CP值唔高就係喇

專業玩家

SONY Wor ~
貴啲都正常 ge ~~~ 又型o的

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

Kobekobe5310 發表於 2015-5-1 03:08
SONY Wor ~  
貴啲都正常 ge ~~~ 又型o的

某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章