設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] The Witcher 3 下週出了

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-5-24 08:47
有些玩家請求打機要畫面正, 音響刺激, 動作一流, 只是...點講好呢? 看著gog, steam等熱賣的不再是大廠開 ...

玩家的標準,我覺得永遠都係因時制宜。假設兩年前,GTAV發售前一個月,R星走出黎同console玩家講: 「哩家有兩個option,一係遊戲延期至兩年後,但畫面將會有顯著提升,一係遊戲如期發售但畫面照舊」。若果玩家此時有預知能力,知道所謂"顯著提升"的效果可能只係PS4 vs PC的分別,咁我相信好多玩家就會選擇及時行樂,但若果玩家知道等兩年可以換黎真正照片級的畫面,咁我亦相信至少有好多人都會三思而後行。

再舉一例,Wii的機能大概只能追得上PS2/XBOX/GC的水平,而WiiU亦只係僅僅拍得住PS3/X360,咁假設老任喺主機發售前一個月同老任粉絲講: 「哩家我地會考慮更換硬件,以使新主機達至對家的同等性能,但會將主機售價提高100美金。意下如何?」 講到哩度,不論玩家有冇預知能力,或者好多人都唔介意比多一筆錢。但假設哩翻說話係喺01年,老任在GC推出前講,咁玩家就未必會buy: 「你部機本身都已經好勁,仲要我地比多100美金做咩? 降價啦! 太貴喇!」

又講吓Steam,其實中小型遊戲作品一向都有,只不過果陣係以Flash game去到後期可能係facebook game的形式存在。Steam的獨立遊戲大賣我覺得好難比喻為新趨勢,只能夠話係Steam將自身打造成一個software base的平台,集中咗一堆獨立遊戲甚至3A大作。情況同Console哩啲hardware base平台差不多,論趨勢我覺得最多係為獨立製作人開闢咗一條新的渠道去賣game,增加咗唔少生存空間。但生存空間並非發達之路,雖然哩家有啲indie game銷量上賣得比唔少大作仲要強,但哩啲遊戲本來就唔算好高投入,佢地一隻game的售價有時比大作的打折仲要平,咁扣除返Steam嘅charge,哩班indie developer仲有幾多肉食其實係值得注意的(講緊仲要係隻game好賣)。

講真係近年睇得出的轉變就係數字遊戲興起,哩家連XONE/PS4都有digital game及pre-load,不過始終數字版的收入同實體版相差唔少,實體版被取代的機會唔大。同樣道理單靠Steam的獨立作品大賣,若果大廠因此而大量投入製作小遊戲而忽視大作,咁對整個業界都冇好處,亦唔係玩家的意願,前車可鑑,雅達利的劣質遊戲就曾經拖垮咗70年代的整個遊戲業。

至於舊作HD化,其實冇咩野嘅,佢高清得果啲大部份都係享負盛名之作,針對的玩家一係就係粉絲一係就係果啲未玩過的人,再唔係就係果啲因為接受唔到原著的畫面而選擇放棄的人,如果只係做哩三類玩家的生意,廠商會唔會期望賣得好似COD咁多?唔會嘅,所以HD化只係HD化,會否玩多次視乎遊戲有冇重玩價值,但既然有人接受到低畫質,而有人會花幾千蚊追求高畫質,咁HD化起碼可以賺到後者的錢。

當然哩度係講緊純粹HD化,而非近年微軟做開的重製版本。之前都有講過,戰神3以純粹1080p同60fps而移植到去PS4上高,係因為佢本身的畫面已經可以媲美現在的遊戲,換轉係Halo2,想就咁移植到XONE上高真係比人插死都似。發行商有時會考慮到粉絲對遊戲的印象同尊嚴,有啲十年前的遊戲,喺果個年代睇好靚,但哩家的新玩家未必接受,勉強推出只會引來新舊玩家罵戰,粉絲亦不好受。微軟遲吓E3會公佈Gears 1重製版,如果佢選擇喺11月推出,對我黎我寧願希望佢7月推出而唔好重製任何野,純粹1080p/60fps直出就好,因為用返上面舉的GTAV例子,我哩家的標準仍然接受到06年的Gears 1畫面。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kl122002 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我剛剛試左4種說話去睇下效果,原來真有不同的,影響力,不過女巫師的生定死,當然由你自己去決定吧,我揀左邊個,唔話你知住,哈哈!

[YoutubeHD]vNtdA3MJSSo[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]_m22WNS2qZ8[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]fJQi705VGJM[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]VWhjtctJ5NM[/YoutubeHD]

呢隻口水game太好玩了,一啲都唔會悶,真好想玩理頭兩集,如果能在p4/x1出HD版都好啦!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 Witcher 最好玩就係甘樣

查看全部評分

Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

DVD迷 發表於 2015-5-24 13:33
我剛剛試左4種說話去睇下效果,原來真有不同的,影響力,不過女巫師的生定死,當然由你自己去決定吧,我揀 ...

原來佢可以唔死?實在太可惜...
我真係好like佢㗎

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

cosworth01hk 發表於 2015-5-24 14:23
原來佢可以唔死?實在太可惜...
我真係好like佢㗎

睇你咁講法……你一定殺左佢了
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

DVD迷 發表於 2015-5-24 18:29
睇你咁講法……你一定殺左佢了

真係好遺憾...
殺咗個炮友

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

cosworth01hk 發表於 2015-5-24 19:09
真係好遺憾...
殺咗個炮友

我第一次都係殺左佢,因為有啲唔捨得,所以才試第二次,點知又係死,以為佢真只有死路一條,最後成功冇殺死佢,哈哈

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄你地玩得好快--
我重係開頭,,較左流汗模式感受下故事算,,

之前流血MODE 有D 難打,,比水鬼屈死~

1萬

白鑽玩家

老而不

DVD迷 發表於 2015-5-24 19:46
我第一次都係殺左佢,因為有啲唔捨得,所以才試第二次,點知又係死,以為佢真只有死路一條,最後成功冇殺 ...

Geralt 的性格是好得易殺人的, 由第一集到現在, 那個字幕和對白是不得不小心地看.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

kl122002 發表於 2015-5-25 10:11
Geralt 的性格是好得易殺人的, 由第一集到現在, 那個字幕和對白是不得不小心地看.   ...

係,加上佢個樣太似壞人多,所以我衣嫁玩佢做好人,即係話一直在幫人,有時先開口收錢,完事後冇收錢,等爆機再玩時,就做壞人,這樣先好玩好多了

[YoutubeHD]rVuDAValyM4[/YoutubeHD]

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

呢隻game啲靚女正多,不過葉奈法令我睇到北斗之拳裏的尤利亞影子啊…

葉奈法

[YoutubeHD]ejvQAAGSzyM[/YoutubeHD]

特莉絲

[YoutubeHD]wZAJCw2nczg[/YoutubeHD]