設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: USA2010

[請教] DAP同AMP選擇.....

鉑金玩家

taje 發表於 2015-5-22 08:30
你要聲音乾淨
cayin n6可能岩你
n6 line out唔錯 可以加淨amp

N6個樣我真係接受唔到

至於AK100ii 加vantam就破晒預算
最多都係試下

星級玩家

新仔玩家

taje 發表於 2015-5-22 08:30
你要聲音乾淨
cayin n6可能岩你
n6 line out唔錯 可以加淨amp

希望師兄唔好介意,但我唔太認為N6聲音能夠被歸類於乾淨。

雖然當時試N6固件並非最新版本但相信調音改變未必有如此大改變,而當時試機印象係,N6聲音好聽則係有一定控制力,而如果可以唔太客氣的話,則係經脈不通,聲音放得唔夠開而且亦去得唔太舒暢,有著國內所追求而我唔太欣賞既國人Analogue味。N6有自己聲音特點,亦有著一定支持者,係一台相當有意思既DAP。但要講到聲音走向乾淨既話,Hidisz AP100/Astell&Kern AK120II印象較接近我既睇法。

星級玩家

新仔玩家

USA2010 發表於 2015-5-22 09:29
我未認真測試過...但加左DAC相信干擾問題依然存在...其實我好想用番DX90作為音源
唔需要再諗DAP亦唔洗用 ...

USA2010師兄唔好咁客氣,我都係得閑先分享下自己睇法,亦眼見大家同為DX90用家希望可以多多交流。

我當時部DAP係Astell&Kern AK100,用Line out駁耳擴仍然受干擾影響,所以也許直接駁便攜耳擴未必係可行之徑。至於數碼輸出則無研究過。

Sony A10系列以及ZX1/ZX2數碼輸出至PHA-2/3質素分別我都好有興趣想了解下,雖然有朋友分享過係唔算好明顯,但亦有其他師兄指出係一聽就聽得出既分別。希望其他版友會可以詳細講講自己睇法啦。

期待師兄出手之後再分享一下。最近我都係度望緊有無咩價錢上合心意既便攜耳擴玩玩。

鉑金玩家

斯路 發表於 2015-5-22 10:08
USA2010師兄唔好咁客氣,我都係得閑先分享下自己睇法,亦眼見大家同為DX90用家希望可以多多交流。

我當 ...

Ak100都有干擾問題?

至於兩部Sony 數碼輸出既分別我都有google過同問過人
但實際都係要去試聽一次先知真答案

其實Dx90干擾問題只要唔同手機放埋一齊就可以話解決到,只係駁amp的話就要係袋到

其實有一啲耳擴自己都好想試下
例如ALO,Ray Samuel ,PICO等等
睇下新既DAP配上舊既AMP會有咩效果

黃金玩家

師兄有冇諗過QA360? 唔錯中觀DAP, 不過介面同外觀就見人見志。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

USA2010 發表於 2015-5-22 11:12
Ak100都有干擾問題?

至於兩部Sony 數碼輸出既分別我都有google過同問過人

個人覺得透明感方面zx1比a10好,但用zx1再加dac實在太不方便
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

ozrayyau 發表於 2015-5-22 16:37
師兄有冇諗過QA360? 唔錯中觀DAP, 不過介面同外觀就見人見志。

Hifiman我都仲ok....但呢部真係接受唔到

鉑金玩家

Budget-fi 發表於 2015-5-22 16:53
個人覺得透明感方面zx1比a10好,但用zx1再加dac實在太不方便

你意思係加左DAC定用番PO??

ZX1加DAC唔方便係因為"篤MON"??

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

USA2010 發表於 2015-5-22 17:59
你意思係加左DAC定用番PO??

ZX1加DAC唔方便係因為"篤MON"??

Zx1 同 a10以transport計, zx1是比較好,只是zx1再加dac/amp就太大部,不方便攜帶。

相反a10本身夠薄,再加dac還可以接受。
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

Budget-fi 發表於 2015-5-22 18:08
Zx1 同 a10以transport計, zx1是比較好,只是zx1再加dac/amp就太大部,不方便攜帶。

相反a10本身夠薄, ...

明白...
但選擇ZX1既的話....DAC應冇太多預算去選擇了....
SIZE既話...我本身慣性放袋...當然拎出黎揀首歌都可能唔方便...
但我都OK既...