設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: USA2010

[請教] DAP同AMP選擇.....

星級玩家

ozrayyau 發表於 2015-5-23 21:21
斯路兄,

今日黃雨之下去咗旺角*有成*混吉,聽到令我難以置信嘅説話。原因我想買原廠升級缐比Sony A3耳 ...

乾衣機?

專業玩家

斯路 發表於 2015-5-23 09:16
係呀,可能因為個部AK100係Mod過,收尾手工做得唔好掛。當時用部AK100,坐地鐵時附近有人都會受干擾,又 ...

Stock AK120 Phone Out係德國坐Regional Train一樣會俾我部電話Jam到九彩
特別係D 2G/3G跳來跳去要搵訊號既邊緣地區

我係香港就未試過有咁既情況
可能係香港訊號好,連跳落3G既機會都唔多

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路兄,

今日黃雨之下去咗旺角*有成*混吉,聽到令我難以置信嘅説話。原因我想買原廠升級缐比Sony A3耳 ...

你千揀萬揀,紅雨先返香港蒲旺角,果然係超級貴人!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-5-23 22:10
你千揀萬揀,紅雨先返香港蒲旺角,果然係超級貴人!

我係早兩日個夜晚紅雨返,delay 好小,先三個鐘,返到屋企零晨兩點正。

黃金玩家

dicky0411 發表於 2015-5-23 21:31
乾衣機?

市場上有邊架似乾衣機嘅 DAP?

星級玩家

新仔玩家

斯路兄,

ozrayyau師兄,呢點講落又可能唔出奇。早前我係另一貼入面簡單講過下對於QLS QA360既印象,但有另一位用家即就我幾項聽感指出完全相反意見。個次分享我大致上提及到我既印象來自應該係最早期批次既QA360,覺得QA360分析力高,高低頻伸廷加強但高低頻量感輕微弱化,以致有一種聲音質素高卻又犧牲耐聽程度既聽感,也許推Sennheiser IE800未能夠出到我鐘意既低頻氣勢,但亦唔算腳軟。但個位師兄無記錯的話好似話QA360低頻重之類云云。未知ozrayyau師兄又覺得我聽感與你既相唔相近? 或者對於現時用上左新Firmware既QA360還適唔適用?

至於ozrayyau師兄今日見聞,也許係因為該店員以其他機種作為心中基準,又或者唔同耳塞耳機下出黎好唔同。雖然我覺得即使對比Sony M10/Kenwood A7或E8應該QA360分析力整體黎講應該會更高,而對比Sony D50的話又未至於會完全比下去啦。

最近讀到有種常見既behavioural bias叫做the illusion of knowledge bias,指唔少人會因為種種原因覺得自己比其他人對某些事物認知高出唔少。唔少耳機店店員也許因為覺得自己工作關係可以常常聽到唔同器材,而覺得自己對於所有器材既認知都比一般客戶高,而且更識玩,散發出教主一般威嚴赫赫作聲,我自己就唔太鐘意既。至於因為工作關係而能夠接觸,以及有無善用工作關係去多接觸器材,我自己覺得係完完全全兩回事黎。就我個人印象而言,唔少耳機店店員感覺上好似都只係用上對於某器材僅有既一兩次試聽經驗已經變成對該器材既專家,所以對於呢類意見我自己就傾向多作保留啦。有幾次唔同場合下因為同店員有明顯聽感差異而令我忍唔住問佢地試聽左幾多次,大都支吾以對,但當初發表意見時卻又表現出權威威嚴,我就覺得唔太好。呢度講緊既個幾位店員係唔係有種illusion of knowledge bias好難講得實既,不過我就真係唔太鐘意聽佢地講野啦。

假若唔介意我再打個岔,雖然亦軒Mingo已經好耐無活躍過,但即使被媒體稱佢為香港耳機教父,佢分享聽感時態度上亦唔會如上提及到既店員一般imposing/dogmatic,我覺得即使聽感差異非常大但亦唔會覺得反感。另外Lyra Cato寫既耳機聽感心得亦好有參考價值,雖然評論多數比較短而且相信因為種種關係而不能下狠語,但只要花少少心思去解讀,基本上對於唔同耳機評論既availability以及其參考價值都非常高。

與其要聽店員既權威式評論信條,我都係傾向直接插上耳機試聽就算啦。

打岔打到咁過分真係唔好意思,因為早前有幾次試聽經驗非常唔愉快,去某店試聽請店員幫我駁好該器材電線卻被多番留難,再直接話我「邊會咁樣聽」「唔識野」「點可能會咁玩」之後心中實在覺得唔舒服,見有機會想好好發洩下,希望USA2010師兄唔好介意。

星級玩家

新仔玩家

Drunnktroop 發表於 2015-5-23 22:02
Stock AK120 Phone Out係德國坐Regional Train一樣會俾我部電話Jam到九彩
特別係D 2G/3G跳來跳去要搵訊號 ...

無錯,其實干擾最嚴重都係我由住處坐去London個程火車,基本上完全唔可以聽歌。係香港坐地鐵都無咁嚴重,但既然心中有芥蒂我就賣鬼左佢算數啦。

鉑金玩家

斯路 發表於 2015-5-24 00:20
ozrayyau師兄,呢點講落又可能唔出奇。早前我係另一貼入面簡單講過下對於QLS QA360既印象,但有另一位用 ...

唔緊要...估唔到斯路兄對其他人既耳機評測都會咁留意

我都好怕遇到D店員係咁...我唔係話店員一定錯又話者我一定啱...只係我鐘意咁既配撘姐...

星級玩家

新仔玩家

USA2010 發表於 2015-5-24 09:06
唔緊要...估唔到斯路兄對其他人既耳機評測都會咁留意

我都好怕遇到D店員係咁...我唔係話店員 ...

當然,基於我平時唔容易試到機,所以好多時侯都係靠文字聽感了解個大概,有興趣方便時再選擇恆地去試聽一下咁樣。而且好多版友用心出文都係希望分享心得,一門興趣有得交流當然就更開心。師兄你篇對於Ultrasone Signature Pro既分享我仍然記得架。

至於店員問題,老實講有時唔同耳機店既店員都好唔客氣。上文提及到個間我已經入左自己心目中黑名單,最少唔會係個間分店/個位店員當值既時侯買野啦。開心交流心得可以,Sell產品我都覺得OK,不過係度Sell自己有料就真係唔該晒

黃金玩家

斯路 發表於 2015-5-24 00:20
ozrayyau師兄,呢點講落又可能唔出奇。早前我係另一貼入面簡單講過下對於QLS QA360既印象,但有另一位用 ...

斯路兄,
360 我係用緊最新又多功能 FW,冇特別調音嗰隻,加上又有其它嘅機當中有ip5 等參考,自己較喜歡夠分析力同平衡。一啲小提琴出咗中提琴,又或者中提琴變成小提琴嘅就最怕,尤其是强調XX聲,好似以前啲整蒙小小,推高中頻嘅黑膠 CD 咁,真係多謝哂。
Ray