設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] VENTURECRAFT VANTAM R627 又再跌落坑...

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
是咁的, 話說小弟係VENTURECRAFT 粉絲, 然後我最近入手是VENTURECRAFT 既VANTAM 黑色機 (標準版) – 即OP AMP內配LME49860 果部。

然後呢幾個月…不停咁出MUSES02 紅色限量版….再出OPA627SM 金色限量版…然後, 仲有OPA627BM 既專配OPAMP UPGRADE…

O係一浪接一浪咁出新機…..攻勢??? 之後, 我TRADE 左部VANTAM 黑色機走了,取而代之的是….限量版AGAIN..? VANTAM R627 (紅色限量版, OPA627AU)。點解換? 因為…攻勢一浪接一浪實在頂唔住, 第二係…VANTAM R627 紅色限量版, 聲音取向解析度非常高, 另外, 原來….今次R627 行貨定價跟日本水貨訂價差好少。(香港賣: HKD6,099, 日本水貨: 84,800 YEN, 約HKD 5,300)..雖然水貨平D D, 但TOUCH WOOD 部機出親咩問題, 都救助無門。(題外話: 小弟之前個美國FRIEND 送左隻BEATS STUDIO WIRELESS 2 俾我,點知返到香港後, 發現係壞機, 之後前前後後攪左成個幾月, 先至有返部 “正常” 既機玩。自從買水貨買到一肚氣之後,雖然水貨平D, 我都買行貨用, 起碼出親咩問題, 問返代理, 點都有人答你, 又肯幫你跟維修。)

講返正題, 就係VANTAM R627, 由於VANTAM 已經出左一段時間, 好多師兄亦有寫過VANTAM 入面既結構同玩法,我就唔再好詳細咁講。

但今次我主要係想寫一個VANTAM R627 既全新玩法,亦都係宜家正在最流行既玩法 – 就係…登登登登

音樂播放器: IPHONE (用上最新串流APPS TIDAL)
過機線: VENTURECRAFT 7N LIGHTNING CABLE
耳機: V-MODA M-100 (已經全面支援一插即上BALANCED 的版本)
耳機線: PCOCC 2.5MM – 3.5MM TRRS CABLE

首先要講下呢, 就係以下呢段片。TIDAL 講俾大家聽究竟MP3, LOSSLESS, AAC 等等格式 “聽感” 和 “音樂細節” 有D 咩分別。大家聽就聽得多, 話MP3 唔好聽, 但有幾唔好聽呢….? 去片…
http://tidal.com/hk/video/lossless-explained

然後, 因為TIDAL 既出現, 已經完全改變左我既聽歌世界, 基本上我宜家已經係用TIDAL 聽音樂啦, 唔駛再RIP 歌。

咁又關咩R627 事呢…? 簡單來講, 就係將TIDAL串流音樂既實力再發揮得淋漓盡致。
有最好的音源 (TIDAL, CD QUALITY),
最好的音樂數據庫 (串流),
最好的數碼解析力 (IPHONE 駁 7N LIGHTNING CABLE 到VANTAM , 做解碼和放大處理)
最好的輸出 (平衡輸出 2.5MMTRRS, 將底噪降到最低和空間感 – 盡情呼吸氧氣到做到最恰到好處)
最好的耳機 (M-100 已內置平衡線路, 最方便, 唔需要改機, 剛剛CNET 拿了2015 年年度最佳耳機, 聽流行曲VERY GOOD)

究竟呢個組合, 有咩對手呢? 我諗唔到。

雖然小弟成日 “賣花讚花香”, 但我個人認為呢一個組合配置,市場上應該難有對手匹敵。

後記: VANTAM R627 除左換左紅機身和OP627AU 外,仲有一樣UPGRADE, 就係支援DSD 11.2 MHZ, 雖然呢個UPGRADE 功能無機會用 (我聽既歌唔會用呢個格式),但係呢….既係好似買車咁, TESLA MODEL S P85D… 0 KM – 100 KM 加速只需3.2 秒, 但你永遠都唔會有機會用既功能一樣。

星級玩家

師兄 , 我有 Vantam 黑色版 , 經驗喺用上十分鐘已經非常熱 , 連我部 ZX1 都熱哩 ( 十分熱 , 喺好驚熱壞部 player )  , 而家夏天唔敢拎出街用 , 只在室內用 。同埋部機聲喺靓 , 但力水唔多夠 , 我開 high gain 去推隻牛仔 kef m500 ,低音部份有多少力不從心 。唔知哩個特別版有無改善呢 ? 謝謝 !

星級玩家

大食怪 發表於 2015-6-4 14:01
師兄 , 我有 Vantam 黑色版 , 經驗喺用上十分鐘已經非常熱 , 連我部 ZX1 都熱哩 ( 十分熱 , 喺好驚熱壞部 p ...

師兄...黑色版機身係會熱...因為佢機身既金屬要幫電路板散熱...

但應該未至於"辣手"...(日本仔野邊有咁渣)

如果你部機熱得咁厲害....你同代理CHECK 下啦...(呢個就係點解咁貴少少買行貨既好處啦)

星級玩家

師兄 , 我有 Vantam 黑色版 , 經驗喺用上十分鐘已經非常熱 , 連我部 ZX1 都熱哩 ( 十分熱 , 喺好驚熱壞部 p ...

另外, 力水唔夠問題....

VANTAM 聲音取向偏暖...既類型

唔係輸出大果種...所以如果推耳機阻抗太高...可能未必好岩心水...

我自己試過....用來推SENNHEISER HD650....已經係頂盡啦

正所謂針無兩頭利....靚聲, 低底噪 要埋高輸出....手提機應該未必得

但我個人覺得VENTURECRAFT 呢方面算係平衡得算OK

星級玩家

我反而覺得VANTAM 聲音做得最好係中高頻

低音部分...用V-MODA M-100 去補返呢個位

星級玩家

jonathonpower 發表於 2015-6-4 15:06
我反而覺得VANTAM 聲音做得最好係中高頻

低音部分...用V-MODA M-100 去補返呢個位 ...

哂下圖先

銀級玩家

點解唔好好利用Vantam個Line Out呢?唔好話大牛,上次去試連手邊隻A3都推唔好。
主觀認為,VentureCraft行緊AK條路,搞"Head-End"市場,之前果部627SM擺明搶錢。
講聲Vantam一定唔係最好(係我聽過既十幾部DAC/AMP之中),而且V記亦唔係搞手提純擴既料子。
DAC方面,一味著重高分析力同還原度,十足AK一樣,冇本事去自家調音,冇Sound Signature,同「OEM買料砌機」差唔多。
佢出過咩型號真係多到唔記得。

至於Tidal......,老實講Jay-Z依家真係識搞生意,但音樂又唔見佢搞好。
不過有買開CD既朋友就明白月費串流服務係幾咁搵笨,「擁有一首歌」同「租借一首歌」既分別。

鉑金玩家

其實我現在就是用佢 line out 出  Amp-Hp 去M-100,平衡出唔係話唔好,VentureCraft 條平衡線我都有,唔知係咪聽唔慣,我總是覺得好似欠少少音樂感,所以到最後都係炸彈串,加個 Amp-Hp 再出耳機。(借位哂圖)師兄請勿介意。

小形炸彈

小形炸彈
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

星級玩家

OPA627AU, OPA627SM, OPA627BM 其實是否好大分別?

星級玩家

其實我絕對相信 Vantam 所發出嘅熱量對佢本身喺正常 , 只喺驚佢熱瓜我部 player 啫 ,  夏天放入袋出街聽 , 真係熱到辣手 。

至於樓上師兄話少音樂感 , 我相信是因為 Vantam 唔夠力所至 , 所以我和師兄一樣 , 現在在家就是串炸彈去聽 。

所以我真的祈望佢新 型號 有改善就 正啦 !