設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[入耳式] Klipsch X10 入手

星級玩家

不過X10有一個比較麻煩的地方,就係好難分左右,只有耳筒下面有兩個好細既L/R字可以分到,但在黑小小既環境都睇唔到,唔知有無師兄有無其他方法或心得去分隻耳塞既左右呢?

星級玩家

玩左幾日,X10既單動鐡始終都有訊息量偏少既缺點,高及低頻都有被斬左少少既感覺,不過佢調聲其實做得唔錯,整體出黎都係好平衡同舒服既聲。

論聲黎講,單動鐡單元目前都係無任何一隻可以貼近ER4系列既水準,X10同我用開既ER4S比聲音仲係差一截。不過當然七舊水既X10平2/3就真係好抵玩既。

銀級玩家

史提芬周 發表於 2015-8-1 11:41
不過X10有一個比較麻煩的地方,就係好難分左右,只有耳筒下面有兩個好細既L/R字可以分到,但在黑小小既環境 ...

分左右... 或者搵塗改液在一邊輕輕點一點?
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2015-8-1 10:56
X11既聲我覺得麻麻,不過對復刻X10就好有興趣,奈何Klipsch得三個月保養;
之前去通利問又冇貨,得番X11賣8 ...

我見DC肥花果邊有師兄放通利未開盒x10 賣$980

星級玩家

chowyeung 發表於 2015-8-1 12:38
分左右... 或者搵塗改液在一邊輕輕點一點?

我都有諗過,不過驚好肉醜,跟住又救唔番就大鑊~~

銀級玩家

史提芬周 發表於 2015-8-2 00:22
我都有諗過,不過驚好肉醜,跟住又救唔番就大鑊~~

我自己就用原子筆在耳棉點左一點,得左。

另,師兄覺得S4怎樣?合唔合古典音樂及隔音如何?打算下次行開琴行入埋佢。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

星級玩家

chowyeung 發表於 2015-8-2 08:28
我自己就用原子筆在耳棉點左一點,得左。

另,師兄覺得S4怎樣?合唔合古典音樂及隔音如何?打 ...

S4我覺得好掂,隔音跟X10差不多,不過耳塞腔體重及大少少(對比X10),玩玩下我其實鍾意S4多個X10。

聲音黎講,其實X10的聲音我稍嫌其單薄, S4則整體音樂紛圍豐富很多,很適合聽古典及大棚野,低頻很足,但不是糊成一片個類,而是快收快放,有質有量那種聲音。

唔好話依家S4賣HK$208,就算正價HK$480,我都覺係超值。

評分

參與人數 4威望 +35 金錢 +45 收起 理由
hiyori + 15 + 15 用家心得
ph0381 + 10 有趣有趣
WallerHomie + 10 + 10 用家心得
chowyeung + 10 + 10 咁就要買來玩玩喇 !

查看全部評分

銀級玩家

史提芬周 發表於 2015-8-2 18:44
S4我覺得好掂,隔音跟X10差不多,不過耳塞腔體重及大少少(對比X10),玩玩下我其實鍾意S4多個X10。

聲音 ...

印象中,S4也有分S4及S4II,而且是Image還是Reference呢?
上次去琴行見到有隻Reference R6,唔知係咪Reference S4既代替品,舊S4已停產。

星級玩家

WallerHomie 發表於 2015-8-2 20:26
印象中,S4也有分S4及S4II,而且是Image還是Reference呢?
上次去琴行見到有隻Reference R6,唔知係咪Ref ...

我都知, 不過我都攪唔清楚果幾種S4既聲音有乜分別, 而且價錢亦分別不大。

我現在手頭上的S4就是IMAGE S4。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

跟ching入左, 之前用shure SE110
隔音同shure一樣好,戴感比shure好,無頂住頂住咁,完全唔覺戴左
不過聽診器效應好勁,shure唔覺有
同香雞線好驚好快斷