設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《星球大戰:原力覺醒》

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
作為一個戲迷(業餘果種),對於星戰呢的大作點都要入場睇睇先心息。首先交代一下我的背景,我戰星前三正三都有睇晒,仲不時重溫,但老實講絕對唔覺拍案叫絕,尤其前三我覺得其實唔太好添,但星戰就有著魔力,時不時又想重溫下,或許是合我口味,喜歡戰爭加個人主義。

入正題,係我無壓力之下,尤其無既定立場例如「要係咁先算係星戰」,我又覺得呢套唔太差,起碼悶場文戲不多,戰爭場面都叫刺激,音響又勁(註,我都係喺呢方面業餘,站我立場我收貨)伏線亦唔係認真多,我又唔覺得有好多謎團,因好多ching咁講,真奇怪?希望大家吹吹水。接下來有些劇透,請注意!

呢集最失敗係人設(上文已提及我是個人主義愛好者),正三好多角色的造型都獨當一面,碌、賓(o b wan)、漢等都係型英正,仲有歹角,就算渣巴都好有霸氣,去到前三已經算差,但仍有幾隻手果個機械國王、花面貓好快俾人攪掂果個武士都算有印象,去到今集,黑人角色求其,女角唔好睇,就算是第一歹角(尤其除件蓬得個頭盔同塊真面目)有點想笑。
歹角真係做得有點差,其實幾喜歡佢喜怒無常内心爭扎的設定,明明內心脆弱又要扮堅強,要靠對住黑武士個化石頭盔來增強信心,奈何真面目示人之下勉強看到佢㥬惶無助,但轉眼變邪惡又完全feel不同,雖然預左佢會刺落去,呢下要學下陳展鵬無記劇飾演精神分裂,喊晒口轉眼變邪,完全有樣睇。
女角得到力量又好突然,老套路下應該出場時灑幾下小把戲等人知佢有神奇力量但又未到精,咁起碼唔會咁兀突吧,樣貌唔係我杯茶衣著又老土,唉!

劇情方面就要睇大家的接受情度,又係果種碌條友教左個徒弟變敵人,創造了個對手後又走左去。最大問題是為什麼大家一定搵到佢(碌)?為什麼就是關鍵?個個要摷佢?我只認為因為佢自己攪出黎,所以要搵佢算帳,否則駛鬼佢?這是另一謎團?但我只覺說服力不足。好多劇情都是抄考正傳,但公主當時係無計可施敗象呈現先唯有搵賓救駕(得返呢個老坑麻),反抗軍今次幾有規模,根本多個人唔多,雖然我真係唔知點解何來反抗軍,上次就話黑帝國成形,反抗軍=革命起義,最初勢孤力弱,今次明明邪惡剛剛先掘起,共和仍然是主導。白兵雖然改左first order但仍逃不過嘍囉的宿命,仍沿用人海戰術,係咁射又唔中目標,主角們應該得到神的眷顧,不斷一鎗一件咁掃低佢地,所以正義是必勝,我只係奇怪靠呢班嘍囉點打個帝國出黎,難怪要用複製人,咁死法邊夠人用啊?個銀隊長又無銀用,原來是有對白的大茄,仲要唔男唔女,仍是一個謎團

我覺得呢套唔錯、可以一睇,係仍然俾到我可以激起人心的感覺,有高低起伏,其中要數仍有果種俾人打到落花流水,無啦啦反抗軍黎到救駕、震奮人心的場面,雖然唔知點解反抗軍會收到風,這就是好多ching說的謎團?(笑)
搵果個死仔碌又搵得求其,砌完砌圖就搵到,碌仲要企定係度等(是拘捕吧?攪到一鑊粥又閃左去),不過下集都會睇(是因為上文所說的魔力驅使我吧?may the force be with u!

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Nolan + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
+ 10 + 10
day2013 + 10 + 10

查看全部評分

-

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係imax 睇 , 我覺得差到貼地, 我訓咗超過60% , 畫面–般 , 聲效更差 , 故事.......不是jdei 也識 原力....................

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Nolan + 10 + 10 絕對認同
+ 10 + 10 噢!

查看全部評分

MEGNETAR 900
ANTHEM AVM 90
CROWN 2002 *5
I-TECH 4x3500
B&W CT 7.3*3 ,B&W CT 7.5*4
TOP-EARTH QUAK *6
SUB-SVS PB16-Ultra*2 , B&W CTSW-15*2

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

點解resistance收到風係因為在驛站那裡有個機械人話要通知叛軍他們失踪的BB8在那裡!而且另外有個女的外星人通知First Order. 我反而嫌太多伏缐拖長來做!但他深明導演拿著星戰這包伏壓力是很大的!

鑽石玩家

窮鬼

有人分析話套戲同1977年第一集
大橋差唔多完全一樣
小弟睇完都覺…
歹角真係好唔掂

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Nolan + 10 + 10 絕對認同
freestylemen + 10 + 10 的確是有很多相似的地方,問題就在這裡,你.
lw3000 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

雖然未睇,但大概也同《侏羅紀世界》一樣,名為新一集,但骨子裡又是集結了之前的「成功要素」!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

alleelarry 發表於 2015-12-22 08:01
雖然未睇,但大概也同《侏羅紀世界》一樣,名為新一集,但骨子裡又是集結了之前的「成功要素」! ...

Ching 對的,是「想」集結之前的成功要素,但未到位,最明顯要數「鬥咀」緩和全片氣氛,之前全片穿插著兩個機械人或海盗與公主,現在...ching未睇,我只能俾個心理準備你吧
我諗星戰之所以成功是因為夠多元化吧,機械愛好者、愛情、戰爭、科幻、諧趣...因為我是後追,上映當時未出世或剛出世,我成日都覺得佢似劇集多過電影,尤其分鏡手法,碌其實由始至終都是胡混過關,正1不用說,只是初出茅廬(最古怪要數碌話要同uncle佢地一齊,唔肯跟ben走,轉頭回到家看見成個家散晒,馬上就話跟ben走,好似無感覺咁?好兒戲),正2仍敵不過怪獸差點無命,去到正3仍然是維持係口舌之爭,不斷警告人自己幾厲害但又不斷陷險境,最後都係幸運劈到武士隻手,都係俾人救先攪掂
-

星級玩家

粗人敵卡 發表於 2015-12-21 19:18
有人分析話套戲同1977年第一集
大橋差唔多完全一樣
小弟睇完都覺…

的確是有很多相似的地方,問題就在這裡,你抄考正傳是正路,免得俾人話改到面目全非,孭唔起呢個罪名,但有否考慮時代背景不同呢?夾硬塞落去會攪到好怪
-

星級玩家

solidsnaker 發表於 2015-12-21 18:17
點解resistance收到風係因為在驛站那裡有個機械人話要通知叛軍他們失踪的BB8在那裡!而且另外有個女的外星 ...

原來如此,只留意一個通風報信給惡勢力
不過加多幕都講唔通,知道個機械人係邊,又邊會call恆馬去救駕呢?明知惡勢力會追去,咁都會打鑼打鼓?
惡勢力話知道係邊要去霖友就話者
-

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

lw3000 發表於 2015-12-21 17:39
我係imax 睇 , 我覺得差到貼地, 我訓咗超過60% , 畫面–般 , 聲效更差 , 故事.......不是jdei 也識 原力... ...

CHING那位"不是JEDI"都有原力? ...不過其實人人都有原力 原力強的人可以訓練做JEDI,而唔係做JEDI先有原力

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

freestylemen 發表於 2015-12-22 10:55
原來如此,只留意一個通風報信給惡勢力
不過加多幕都講唔通,知道個機械人係邊,又邊會call恆馬去救駕呢 ...

CHING.....我覺得call恆馬去救駕無問題喎講到找LUKE好重要,反而派兩三個人去先怪,