設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cyber_look

[DAP播放器] 我都終於入到手喇 Onkyo DP-X1

高級玩家

唔係原生player好似像唔可以直接route到9018解碼. DACfix又於x1唔起作用!

鑽石玩家

sumandy 發表於 2016-1-15 23:00
唔係原生player好似像唔可以直接route到9018解碼. DACfix又於x1唔起作用!

其實都預左聲音質素唔會太好, 但我相信與與其他師兄諗法一樣,

MOOV 和其他 STREAMING APP 搵歌比較方便,

要有WAV, FLAC 甚至 DSD檔的話, 下下買碟係一個問題, 有時就算你想買都未必買到,

網上購買下載又唔係首首都有, 甚至可以說選擇少,

有時想聽下唔同種類既歌, 真係無咁局限.

高級玩家

cyber_look 發表於 2016-1-15 23:53
其實都預左聲音質素唔會太好, 但我相信與與其他師兄諗法一樣,

MOOV 和其他 STREAMING APP 搵歌比較方便 ...

我都係用黎聽moov 多, 同原生player 比較過同歌, 1隻moov hifi, 1 隻flac 轉applelossess
我覺得又分別唔大XD  (可能木耳)
所以都期待樓主用moov 報告

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

cyber_look 發表於 2016-1-15 23:53

MOOV 和其他 STREAMING APP 搵歌比較方便 ...

完全同意!等樓主moov 報告 x 2

星級玩家

睇黎見D師兄對某兩部DAP都覺得推力唔多夠,有D軟腳蟹咁

鑽石玩家

要各位師兄久等,實在抱歉,
昨晚又要等仔瞓又要試下部機這樣那樣,都唔夠時間試真部各首歌,暫只分享部分聽後感,我是用我之前iPhone駁Vantam作比較。

部機聲底係點,好多師兄都講過,而比我感覺大致和其他師兄相同,聲音取向好柔和,反而想分享令我驚喜的部分:
其中歌單中有一首葉倩文和林子祥合唱的愛到分離仍是愛,坦白講,通常整隻碟去到呢首歌就飛走,不是首歌問題,而只是不合我杯茶,但昨晚聽時去到呢首,感覺完全唔同晒,dp-x1的柔帶出葉倩文唱歌的音樂感好舒服,令我不期然對首歌另眼相看,聽了一次又一次。

另一首是夏韶聲的在諳中的空櫈,開頭那段清唱的幾句,好有空間感,又係令我感覺耳目一新,之前組合都有,但去到dp-x1又係另一種境界。

再試Jennifer Warnes的Somewhere somebody,女聲的溫柔中帶著一種跳脫,豐富的音樂感好強烈。

之後都有試幾首強烈節拍的流行曲、Rap、鼓聲強勁的歌,如Dirty Bass、渡口.....,

整體感覺如好多師兄所講,女聲出色,人聲突出,弦樂亦豐富。當然亦有弱項,尤其是鼓聲和節奏強烈的音樂,未必能帶出歌曲中的強烈感。

小弟小小意見,希望各位師兄亦可交流玩法和心得,謝謝!

鑽石玩家

charliey 發表於 2016-1-16 10:29
完全同意!等樓主moov 報告 x 2

要今晚返去再download Mooc d歌先試得真,抱歉!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

只怕……未等報吿已出手……週末係荷包高危日子!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

cyber_look 發表於 2016-1-16 11:45
昨晚又要等仔瞓又要試下部機這樣那樣,都唔夠時間試真部各首歌,暫只分享部分 ...

多謝師兄報告
睇來小弟只聽Jpop(Lisa, 藍井, 水樹奈奈etc)既都可以暫時忘記這部Onkyo了
繼續用住Sony ZX1+Sony XBA-A3等Sony出手

高級玩家

cyber_look 發表於 2016-1-16 11:45
昨晚又要等仔瞓又要試下部機這樣那樣,都唔夠時間試真部各首歌,暫只分享部分 ...

未知師兄有否把ONKYO 連VANTAM 同IPHONE+VANTAM 比較下呢?
A7 + CK100PRO