設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cyber_look

[DAP播放器] 我都終於入到手喇 Onkyo DP-X1

進階玩家

cyber_look 發表於 2016-1-15 22:35
我都驚今日好多人排住隊試, 去到有一個師兄試緊, 我同店員講左聲排隊,

幸好個師兄只係純粹想試機, 見我 ...

師兄 係咪亦軒度試?

鑽石玩家

黑色夕陽 發表於 2016-1-17 23:28
師兄 係咪亦軒度試?

係呀

鑽石玩家

黑色夕陽 發表於 2016-1-17 23:12
睇黎好多人想放水貨機 都放唔出,
幫水貨機 有咁大作到咁大

哈哈! 咁誇張?!

進階玩家

cyber_look 發表於 2016-1-17 23:29
係呀

咁我估師兄 應該係用se846黎試啦

進階玩家

師兄 得閒既話 影下 3.5mm同2.5mm位黎睇下啦哈哈

鑽石玩家

終於有時間試多d部機, 首先在耗電量方面, 星期六放工聽左約六個鐘, 夾埋今日聽左2個鐘, 得返 15%電, 都差不多夠用.

除左原生播放器之外, 當然試下moov啦, 小弟近排有幾首常聽的歌, 亦有不同VERSION, 嘗試用來比較.

第一首是近來我聽得最多的:歌莉雅的有心人, 最初在MOOV試聽, 後來更買左DSF版, 唔洗講, 用原生播放器PLAY DSF, 一定贏晒, 無論音樂感, 細緻度, 高中低音的層次, 都好吸引. 至於MOOV的無損格式, 就係各樣都差少少咁, 咁始終一個係CD格式, 一個係DSD格式. 但值得一提係, 我覺得MOOV播出, 比DSF暖聲.

第二首是藤田惠美的 In My Life, 一個是MOOV無損格式, 另一個是rip CD用原生播放器播, 兩者差異無上一首咁明顯, 但用原生播放器時覺得個背景寧靜好多.

第三首是Far East Movement的 Dirty Bass, 奇怪這首反而分別大, MOOV是無損格式, 而原生播放器則只是播320kps的MP3, 相反, 感覺上反而覺得MP3版有更大動感和包圍感,而MOOV版本好似有d”乸”埋一齊的感覺.

比較之下, 如有音樂檔案, 在原生播放器中播放會更好, moov則只用來播放未能找到的音樂. 或幫助找一些自己喜歡的音樂.

鑽石玩家

黑色夕陽 發表於 2016-1-17 23:35
咁我估師兄 應該係用se846黎試啦

no la. 我咪講左我係用 s-em6囉, 哈哈

鑽石玩家

後記, 另一首近排經常聽的是中島美嘉的Find The Way, 雖然只得MOOV無損格式版, 但與之前iPhone夾Vantam比較, 少了之前組合的在歌曲後段的澎湃和力量.

進階玩家

cyber_look 發表於 2016-1-18 00:09
no la. 我咪講左我係用 s-em6囉, 哈哈

師兄你應該知我係邊個架啵

鑽石玩家

hke3g2006 發表於 2016-1-17 23:09
咁大穫???我試行貨(mingo)2.5mm bal.覺得都幾好.......

同一時間、兩部機AB比較、推力和聲音都差好多!!

註:如果一個人話有差別的、可以話佢係打手或吹水, 但現在不只兩三少數呢!!!

如安僑和代理見字, 歡迎他們作公開作詳細解釋.

再者之前送測寫評論的"白盒"機, 都是曰本版而且有列明:

輸出功率:75mW+75mW(3.5mm)、150mW+150mW(2.5mm平衡)
毒海無涯....回頭又不見岸!!