設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

HenryHou1 發表於 2016-1-19 12:29
我都有326bee啦

我係3020i...即係我平民過你囉...{:9_407:}
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-1-19 12:31
我係3020i...即係我平民過你囉...

小小啫 差得幾遠呀
我邊似你啲金仔fan呀

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

HenryHou1 發表於 2016-1-19 12:33
小小啫 差得幾遠呀
我邊似你啲金仔fan呀

小小就夠啦...證明我只係赤貧人士啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-1-19 12:35
小小就夠啦...證明我只係赤貧人士啦...

咁我即係貼近赤貧線以上啦  

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 08:24
金仔的技師當年說是由keywood過去自已開的, 當年一 聽, kenwood 好過金仔. 不過家下兩家倒轉了,
然而當 ...

師兄你啱……係Kensonic Laboratory!
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-1-19 10:58
覺得玩hifi要有耐性,時間同地方,套Hifi幾高C/P都好,唔聽放係道即係家私,敢不如搵套靚仔D嘅算。{:8_384 ...

我覺得有D所謂高C/P值的, 好似what hifi 果D, 有時發覺都不是真的很高C/P.
原理係台機一平, 就 "Nothing at this price". ...甘樣又點叫C/P比較?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-19 11:18
我的第一套自己比錢買嘅所謂音響
只係NATIONAL MINI組合+SONY黑膠盤...
...

以前的National amp 都是唔錯的, 好似仲有三洋? 沒記錯最貴是SONY??
當年論價排level : 山水, luxman, Kenwood, Pioneer, Onkyo, SONY, ...... (太平的唔記得了)

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-1-18 23:39
天朗加金仔?

印象中呢個 T+A 只是最近20-30年出現,
以前仲有NAD + AR喇叭.....話時話, 家下仲有無AR喇叭??

AR喇叭是我第一set hifi 用的喇叭. 以前的喇叭最多是歐洲野, 2手好多, 貴又唔算 (當年3-4千幾已有好正的東西) .
那對送左俾人.  又點解我好緊張喇叭呢, 有時去朋友府上重聽, 對AR7在現代機推下 , 不算真的好好聲.
在我手上用時...音像的立體感似有還無, 只是聽得比較適服, 自然. 之後原本想入一對yamaha, 不過剛巧遇上一對BOSE 2.1

當年的BOSE Acoustimass 2.1 衙星 是好貴,好貴,好貴,好貴,, 唔知家下幾多?  (現在叫 Acoustimass® 5 Series V, 我返家check下當年叫咩先)
好神奇. 佢係反2CH的standard, 低音同中高分家, 低音可以隨便放.  立體音像沒有, 不過就可以令成個房充滿了音樂, 如果要成日行來行去做野, BOSE 2.1 係幾好用的 在LD 時代主力用來看戲, 過癮.
5.1年代時有DD問題, 因為台5.1 amp 唔識BOSE的design, 唔當個低音箱存在.  

又當然了, 又入過一對Proac, 又是英國聲的野. 太好聲而被損友一借沒回頭.
ProAC人聲都不錯, jazz, pop, swing, 都ok . 古典就好視乎曲目了, 大型野有D混亂. 不過都算了.

之前的一對是Wharfedale Denton 80 版. 對Denton 聲厚重, 事實7K 的東西(現在有時5K有找了) 是唔差.
可圈可點是音箱大, 台amp 又推得好似唔夠力. 就是甘樣唔換唔得.

喇叭, 我覺買一對貴少少的都OK, 反而是太在喇叭上留手會聽錯

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 13:55
以前仲有NAD + AR喇叭.....話時話, 家下仲有無AR喇叭??

Wharfedale Denton 80th 曾經有考慮過~不過果時未遇到dali zensor 3......
佢size好大?? 300 x 200 x 275 細過我對dali....

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 13:55

重有 ... 不過已經人面全非了!
Acoustic Research speakers
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。