設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 22:28
事實令小弟玩hifi的原因, 只是想有一台 好少少的收音機. 第一部是 sanyo M1700F.  一直收得好清的mono收 ...

依家興返玩黑膠...不同廠家嘅頭臂盤紛紛出籠
不過...諗返轉頭...一個咩都無得教
全自動只有三個掣"START...STOP...33/45"嘅SONY黑膠盤
竟然係令我擁有最多樂趣嘅黑膠盤...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-19 22:30
金仔只係還心願啫...還左心願之後
依家反而想玩返轉頭...換返D入門器材
睇下可唔可以回歸簡單聽歌心態... ...

我都係同你一樣, 可以同你講, 係得ka.
人大左, 心態會唔同.

有時我都找台舊時的mono 收音機, 當年的心中目標是National 的RE7257 . RE7 XXX 系到到是木機身, 貴的(又係當年)
ebay上有, 不過是120V, 真是頭痛.
還是好音樂最好.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ctmk 發表於 2016-1-19 22:41
姣婆係守唔到寡嘅, 你會繼續扮窮, 但又繼續買金

講真...我應該唔會再買金仔
因為金仔其實唔係我杯茶
只不過...當年咩都唔識果陣...第一次令我覺得震撼嘅器材係金仔
所以...金仔從此成為左我嘅情意結
如果我真係非金不可的話...我絕唔可能等到今日先買金仔
今次買金一直都講明...只係還心願
心願還左...對音響器材嘅熱衷已經下降不少...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-19 22:47
人大左, 心態會唔同.

諗返以前喺唱片舖門口排隊等開門買唱片嘅心情
真係覺得幾過癮
而且...當時買左唱片...一定第一時間趕返屋企聽
依家...已經好少專登去CD舖睇碟
就算買左碟...都可能放埋一邊...唔知幾時先攞嚟聽...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

kl122002 發表於 2016-1-19 22:47
人大左, 心態會唔同.

其實,玩二手,水貨,算唔算入平民區先

同價位下分別應該會拉大很多

1萬

白鑽玩家

老而不

manuelcheng 發表於 2016-1-20 00:01
其實,玩二手,水貨,算唔算入平民區先

同價位下分別應該會拉大很多  ...

二手,水貨, 如果都是15K樓下係講得的. (因為是新PO,暫時以15K 一set起步)

我唔會預有人大講二手,水貨的audio research, B仔類似D牌子的2手野.

呢度唔係俾一D收入多少少就隨便踩場的地方,
而係真預左俾收入唔多, 又想玩hifi, 又或者為音樂而找一台價格低簾, 簡單的hifi 組合用來聽音樂之用.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-19 22:46
依家興返玩黑膠...不同廠家嘅頭臂盤紛紛出籠
不過...諗返轉頭...一個咩都無得教
全自動只有三個掣"START. ...

最近SONY又翻出了一個盤, 唔知師兄有無見過?

我只記得以前個盤是Thrones, model唔記得了, 在夜冷店買的.
黑膠太煩, 不喜歡.

CD 一問世, 為了一台Sony CDP-101, 儲錢買CD, 食足一年麵包的子, 真是好記得.
至今我還是會仆去搶CD  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我見最近的有源喇叭都出多左.
甘樣一計, 一台source (如 CDP) + 一對有源喇叭, 新手買唔買得起? 又點組合好?
還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2016-1-19 23:02
講真...我應該唔會再買金仔
因為金仔其實唔係我杯茶
只不過...當年咩都唔識果陣...第一次令我覺得震撼嘅 ...

恭喜ching回頭是岸
話說ching用幾萬甚至十幾廿萬黎還心願,仲話其實唔係自己杯茶,睇黎ching都係金錢幫
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

kl122002 發表於 2016-1-20 06:59
我見最近的有源喇叭都出多左.
甘樣一計, 一台source (如 CDP) + 一對有源喇叭, 新手買唔買得起? 又點組合 ...

其實sacd加dac合併機
再加對有源
真係15k內除LP以外咩都玩齊
雖然好聲極有限
但都幾適合平民試玩
不過一想升級就好易咩都要換晒
一件都冇得留低

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分