設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ozrayyau

[DAP播放器] Cayin i5

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

外觀設計越來越有水準了,值得期待。
服役中WM1Z + Ten5

黃金玩家

CayinAndy 發表於 2016-3-22 12:11
多謝大家關注 Cayin 的新 DAP i5, 大家這幾天應在 HeadFi 上看到較清晰的相片了。

i5 是和 iDAC-6, iHA-6  ...

Android 4.4  加上冇 Balance out

星級玩家

Support Tidal?

星級玩家

CayinAndy 發表於 2016-3-22 12:11
多謝大家關注 Cayin 的新 DAP i5, 大家這幾天應在 HeadFi 上看到較清晰的相片了。

i5 是和 iDAC-6, iHA-6  ...

Andy 師兄 ,無2.5 平衡輸出,實在有 D 令人失望!

N5 咁細部都有,新機咁大部反而無 (唔夠位 ) !?  

( 純個人 ) 感覺,某程度上 (2.5 ) 已成為 有實力 DAP 嘅基本設置 或 標誌 ,可能未必每個師兄都用得到 ,就等如 藍牙 / Wifi 亦都唔係個個用得着  ,但我相信好多有要求嘅師兄已經有 2.5 設備或朝住這方向進發 。

如果有 2.5 除咗可以比用家能夠玩多 D 耳機外,部 DAP 嘅壽命因 (可用性 ) 高而長 D 。在 ( 感覺 / 形象 )上,有 2.5 , 我會覺得哩一家係 較有實力同有要求嘅廠家。

以上純粹個人感覺,Andy 師兄請勿見笑 及 多多指正

鉑金玩家

定價唔過5千相信會有競爭

星級玩家

papabaggio 發表於 2016-3-22 16:26
定價唔過5千相信會有競爭

剛係Headfi 睇到 ,預算 $500 美金 ( 實價未定 )

黃金玩家

N5 雖然唔係全巴能士,但對於推巴能士耳機都有肯定嘅提昇。反而藍芽 wifi ,我六架 DAP, 除咗 N5 同QA360 外,架架都有咁功能,但巴能士得N5 同 XPA700 有,諗住 i5 會有啦,點知⋯⋯好彩冇賣N5。

黃金玩家

大食怪 發表於 2016-3-22 15:58
Andy 師兄 ,無2.5 平衡輸出,實在有 D 令人失望!

N5 咁細部都有,新機咁大部反而無 (唔夠位 ) !?  

原先以為被 i5 破壞我去日本入 Onkyo DP-X1, 仲係開心被破壞果隻, 點知.........

我只係想要架上得網聽電台, 有巴能士, 大容量或雙卡, 聲中規中舉都得, 某原因下 Pioneer 100R 入手, 都好滿意, 係冇巴能士, 朋友比咗 i5 相我, 驚為天人, 而家

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今時今日,中價國產機冇平衡輸出都幾危,大家都會用部Onkyo DP-X1作價錢參考,
而且日機仲叫有2手價..........

黃金玩家

抱歉現在還是產品開發期,未能和大家祥細討論功能和定價,有都只是仍有更改可能的 ball park figure.

至於2.5平衡耳機口,確實是沒有放在 i5 的方案之內,如認為必須有 2.5mm 才會考慮的話,也只能抱歉了。i5 在開始研發初期已有清楚的目標,要 reach out to N系以各的消費層,要吸引不會買 N5 和 N6 的聽歌群眾去試去玩去用,所以 N5 和 N6 的核心用家對 i5 的某些設定是可能會覺得這杯茶不是完全合意,那便抱歉未能在這個產品周期給你帶來驚喜了!  
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music