設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ozrayyau

[DAP播放器] Cayin i5

黃金玩家

其實最簡單的說法,i5 不是N5的升級版,i5 的target customer 也不是在既有的 DAP 市場中求分一杯羹。

暫時 i5 的功能規格仍未適宜公開討論,所以大家提出的意和問題也不能有建設性地討論,但若單從一個未發佈新型號不設平衡耳機接口而定性整個品牌的市場能力,便真的不知要從何說要了,也許四月尾五月初到產品的內容已定案,我們有足夠的資料和討論空間.,會對整個事情更有建設性。
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

理想播放器

kelvinhin 發表於 2016-3-24 20:09
純粹講聲,unbalance做得好係可以比做得麻麻嘅balance頭更好聲。但而家啲人好多時買head-fi嘢係傾向睇spec ...

師兄可唔可以列攑邊架機, Balance 比 unbalance 差? 我想買架體會一下。

星級玩家

CayinAndy 發表於 2016-3-25 00:53
其實最簡單的說法,i5 不是N5的升級版,i5 的target customer 也不是在既有的 DAP 市場中求分一杯羹。

暫 ...

Andy 師兄 你好呀 !

如果 i5 只是一部(概念機) ,不會推出市場的話 , 我會認同師兄嘅睇法。

如果 i5 真係會推出市場 , 我相信 廠家 在商業上亦都希望佢能在市場佔一席位 。

如果 i5 尚未成形 , 市場嘅討論 , 相信對設計者 會令產品更加完善 , 更容易打入市場 , 所以應該都會有多少建設性 ( 市場調查 )

大家對產品嘅熱烈討論 , 也反映大家對這 ( 品牌 ) 嘅 支持 同 期望 , 因為大家都希望會有多 D 好嘢玩吖嗎

黃金玩家

大食怪 發表於 2016-3-25 08:25
Andy 師兄 你好呀 !

如果 i5 只是一部(概念機) ,不會推出市場的話 , 我會認同師兄嘅睇法。

我之前都想回, 不過覺得好似* 都冇問你 * 同 * 講乜都冇用 * 咁意思, 最後打消咗回貼意慾

星級玩家

Andy兄作為玩家嘅工作人員,應該好明白
可惜決策吾ㄧ定.....
買得太多
時間太少

星級玩家

純個人角度!!!不喜勿插...大家都系聽歌之人
咁其實玩唔玩2.5系個人姐.....有d人都系鐘意玩3.5,但2.5同3.5又唔可以咁比都唔一樣...但你話同一部機一齊出3.5比較下就公平....
你同通又拎2.5 vs 6.3???

星級玩家

班目一角 發表於 2016-3-25 11:32
純個人角度!!!不喜勿插...大家都系聽歌之人
咁其實玩唔玩2.5系個人姐.....有d人都系鐘意玩3.5,但2.5同3 ...

你試吓同ㄧ部机,用3.5 同 2.5作比較便知
就好似吾係比較西瓜同南瓜边樣好食,而係点先令西瓜更好食
買得太多
時間太少

黃金玩家

lp24nelnel 發表於 2016-3-25 12:39
你試吓同ㄧ部机,用3.5 同 2.5作比較便知
就好似吾係比較西瓜同南瓜边樣好食,而係点先令西瓜更 ...

用同一部機的 2.5 平衡耳機輸出和 3.5平衡耳機輸出來比較,這真的是公平嗎?我對這個課題有和大部份人不同的想法,以往也曾和一起發燒的朋友討論過這個話題,可能稍後回港後找個機會和大家交流一下。七月上任 Cayin 後也著實很小和大家吹水切磋了,也實在很期待的呢!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

鑽石玩家

在消費級的音響市場, 有別於監聽級的音響市場, 想信如果大家用一部入門級的Player作肓眼測試、相信有多數人也分不出那是Balance, 那是Unbalance吧, 除非你用機噐去測試或不是用耳機去聽!! 况且聽感因人而别, 不同於音質, 是沒有特定的準則 !!
在消費級的音響市場, balance及unbalance的出现, Gimmick及市埸考慮多於實質, 比如2.5mm配件市場有多點利益, 製造商便會相繼生產同類柤闢產品. 我們消費者如想賣"單"一部消費级的Player來聽歌的.....Balance Port 絕非必要!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

銀級玩家

3.5有3.5好聽,2.5有2.5好聽,但2.5不一定比3.5「好聽」;
這不是「2.5是否有必要」既問題,而係「多個選擇是否好事」既問題。
倒轉黎諗,如果部機只提供2.5冇3.5,你仲會唔會買?
依照2.5比3.5「好聲」既邏輯,傳統3.5 Phone Out機應該拎哂去填海先岩。