設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[DAP播放器] [貨尾開箱] AK100 ii [多圖注意]

銀級玩家

kjgigi 發表於 2016-7-2 00:49
依家買70好過啦靚仔D

等你開箱  
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

今朝用光纖出,接speakers。
遲d買條好d光纖線先。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ghhf + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

AK100II 播dsd 是否軟解 ?
thanks

銀級玩家

ghhf 發表於 2016-7-1 19:21
小弟用緊AK100, 請問AK100ii聽感有一幾大差別?

第一代AK,我只會推薦AK120。

個人對於AK100(非MK2)既印象相當負面,能匹配既耳機實在不多;
原因AK100既輸出阻抗有22Ohm,以隨身系統黎講係相當之高。
其後官方推出既MK2,唔多唔少只係彷效返坊間既Mod,較低返個輸出阻抗。

自AK240開始,第二代AK既DAC Chip用哂CS4398,基本上音色與第一代係完全唔同,係咪完全升級我又唔敢講;
不過,係音場、分析力、分離度、動態及訊噪比方面係有明顯既改善。
而且,近期既Firmware Update,音色又有第二重改變,背景又靜左。

仲買得到既話,個人Prefer AK120多過AK100ii,但UI方面還是新一代較成熟。
如果師兄係買黎做數字轉盤(對光纖輸入出有強烈要求),AK100ii就相當不錯;
如果等得既,買AK70可能仲好(數字輸出行USB Out,失真實少過Optical)。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
粗人敵卡 + 10 + 10
ghhf + 10 + 10 一針見血
chowyeung + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

ming 發表於 2016-7-2 11:19
AK100II 播dsd 是否軟解 ?
thanks

是軟解

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

WallerHomie 發表於 2016-7-2 12:00
第一代AK,我只會推薦AK120。

個人對於AK100(非MK2)既印象相當負面,能匹配既耳機實在不多;

點睇三代? AKM4439?

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2016-7-2 12:07
點睇三代? AKM4439?

我淨係略略聽過下AK300及AK320,故此以下聽感不能作準。
個日我用CKS1100試聽,發覺3系既聲就好似將一代既暖聲帶左去二代,第一代最扣人心弦既應該係果浸模擬味人聲;而第二代就係有調理、乾淨、平衡既聲音。
咁講既話,三代就係前兩代既混合體,我唔太識形容,學台灣佬既講法,應該叫「高音響性」?背景黑、動態良好、平衡、而且略帶微暖既聲音。
大概係咁,上述講既都係我木耳9UP既聽感。

鉑金玩家

chowyeung 發表於 2016-7-1 23:22
沙田新城市百X匯,$39XX

但我冇出MK格過價,所以唔知係咪最平。

已出百老匯敗入,謝謝師兄。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chowyeung + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

chowyeung 發表於 2016-7-1 23:56
問題來了 ....  

小弟冇玩 portable headfi 兩三年,已脫節。現手上沒有似樣的 iem。

UE900s + Nobunaga Labs 雷切2.5?   4k仲有找。
其實我想推薦InEar Stage Diver 2S,不過4k唔夠你買線…
一係Audiofly AF160或者Noble Audio 3。

銀級玩家

WallerHomie 發表於 2016-7-2 14:00
UE900s + Nobunaga Labs 雷切2.5?   4k仲有找。
其實我想推薦InEar Stage Diver 2S, ...

InEar Stage Diver 2S 網購較平?

http://www.thomann.de/intl/inear_in_ear_headphones.html

搵日出mk試聽下先。Thanks