設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[DAP播放器] [貨尾開箱] AK100 ii [多圖注意]

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

WallerHomie 發表於 2016-7-23 22:16
話說今日花左大概4小時,為AK100ii配偶,鎖定4000元樓下直推好聲IEM。
4項要求:易推、隔音好、反戴可換線 ...

NOBLE 條原線好鬼.....

銀級玩家

orcheung2002 發表於 2016-7-24 09:53
Congratulation! Can you briefly describe each IEM listening impressions for all reference. Thanks.

For Your Reference:

InEar Stage Diver 2S
綜合四方面最好係佢,亦係我戴過最舒服既Universal Fit IEM。
以Stage Monitor黎講,佢比較有味道,而且結像非常獨特;
背景極黑,人聲位置好明確、由中間擴散出去,樂器之間分得好開而且不靠近人聲。
低頻下潛深有張力,就好似一隻加左深厚低頻既SE535 LTD,但並不搶戲。
係一隻極有調理既BA IEM,沒有硬砌單元既感覺,但調音不是人人喜歡。

Noble Audio 4 ≥ Heir Audio 4ai.s
佢前身就係4ai.s,係Wizard離開Heir Audio之後既續作。
兩隻都好聽易推,不過4ai.s比較好戴。
兩隻調音大同小異,與Westone 4R極相似,如坊間說法,係4R既正規升級版。
4同4ai.s都係三頻平衡、中性偏暖既調音,卻不是W40及UM PRO 50之流帶過暖既音染。
而我比較喜歡Noble既原因係,佢既樂器比較有氣勢,更有動圈既Characters,比4ai.s有明顯進步;造功黎講4比較好。

Earsonics SM64
一隻阻抗112ohm既IEM,初初都係貪玩既心態拎上手玩。
AK100 II直推要成110度先開始夠聲……但最正係愈扭愈有,細心聽多陣,其實直推都唔錯。
SM64比我感受佢既潛力,如果用AMP推,佢既表現一定會超出4000元價位IEM既表現;
佢係一隻濃縮版既六單元,但係AK100 II身上,就只能有三單元既表現。

AKG N40
又一隻大食既耳機,同樣開到110度先夠聲……
但以未煲起既狀態下,能有二圈一鐵都難以匹敵既三頻銜接;
甚至可以直接取代我現有、用左一年半既XBA-A3+升級線。
N40既動圈唔係流料,佢個低頻真係幾出,不過現階段佢既人聲唔算好聽,而且高頻都幾暗,係AK100 II身上永遠有意猶未盡既感覺。

Campfire Audio Orion
試聽得最耐既IEM,試左兩條3.5線+一條2.5線;
調音黎講係易入口個種,偏中頻,凸字聲,Nothin’ Catchy,但如果聽Pop,可能會幾悶;
出左名既「一單元小見低頻」,完全冇料到,Klipsch X10個低頻仲靚。

調音上,係平直既FR上加左唔少點綴,聽感有少少似Westone UM PRO 30,唔係死實聲,而且分析力有3單元實力。
係音場方面,縱向深度同橫向闊度都有一定呈現,結像比任何一隻Shure都要清楚。
雖然係易推,不過用2.5平衡輸出會升多半級,分離度及動態都有大幅度提升。
可惜依種調音我已經聽過好多次,對新手而言,吸引力可能會更大,但唔岩我聽。

Fender FXA5
可恨既係冇得試FXA6,迫住試佢;
平直既三頻表現,同一般舊世代雙單元BA差唔多,走高頻路線,冇乜低頻,唔耐聽既聲音。
有分析力、有音場,但唔岩聽歌仔,太冷聲,用黎做Studio Monitor就差多。

Heir Audio 3ai.s = Noble 3
同價位選XBA-300、ATH-IM03或Westone W30會更好。
佢三頻太冷太生硬,聽左陣就冇乜心機。

除左上面幾隻,Nuforce HEM4、Nuforce HEM6、Fender FXA6、Audiofly AF160、64 Audio U3都係我想試但冇試既IEM,所以4000元內,可能會有更多比佢地好既IEM都未被發掘。

評分

參與人數 2威望 +45 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 35 精彩報告
orcheung2002 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Hello, 有事請教, 請問 AK100 ii 如果聽演唱會專輯歌與歌之間會唔會斷開? 因為L3係會斷開, 我好唔鍾意, 如果 AK100 ii 唔斷開我會買返部專門用黎聽演唱會CD, 謝謝解答!

銀級玩家

slche2001 發表於 2016-7-26 12:27
Hello, 有事請教, 請問 AK100 ii 如果聽演唱會專輯歌與歌之間會唔會斷開? 因為L3係會斷開, 我好唔鍾意, 如 ...

ak100ii 有 gapless playback 可選,歌與歌之間唔會斷開。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

鑽石玩家

chowyeung 發表於 2016-7-26 13:16
ak100ii 有 gapless playback 可選,歌與歌之間唔會斷開。

Good, 咁稍後去買先....

銀級玩家

slche2001 發表於 2016-7-26 13:24
Good, 咁稍後去買先....

#45樓話 $35xx 買到,等你好消息!   
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

鉑金玩家

chowyeung 發表於 2016-7-26 13:27

So nice...

When I bought my AK100ii in Broadway, they gave me a free MQS.

鑽石玩家

chowyeung 發表於 2016-7-26 13:27

$35XX 已無貨, 唔會再返貨 , 百老匯$39XX, $1都唔減, 放工再去探下路先.....

鑽石玩家

如果知道邊度仲有$35XX可以通知下我, 萬分感激!

黃金玩家

喺肥花收咗部$3000 七日機,剛去百記屈佢 Hang 機會過部全新。