設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 買x4400 定 x6400好??

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教各師兄,如果我想玩 auro 3d 同埋 atmos,5.1.4

本身用緊啲唔係咁勁既喇叭(Klipsh RB41II 前置,RC52II 中置,RS41II後置)同sunfire HR12, amp 就用 Denon AVR1612
打算再加4隻唔太貴既喇叭放上天花 (eg. JBL control x)

咁係咪x4400都夠玩呢?
如果直接上x6400分別會唔會大好多呢?

其實本身器材買咗5年左右,一路無 upgrade 過,覺得音場麻麻地,無乜立體感,所以想改善一下

另外budget唔多,唔想賣晒所有喇叭,重新嚟過,所以想問吓有咩見議,謝謝.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係所有都用Klipsh天花喇叭用 JBL control x我覺得啲喇叭一啲都冇問題好正喎1

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
rc1 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

之前我用anthem 710但係冇得玩 天花喇叭
所以而家轉再用pioneer lx901
用慣咗710 聲底厚好多,不過冇計啦 anthem 1120太貴

1萬

黑鑽玩家

goldberg0083 發表於 2017-11-28 16:13
我都係所有都用Klipsh天花喇叭用 JBL control x我覺得啲喇叭一啲都冇問題好正喎1 ...

我初時買就緊係覺得好正喇,但係睇耐咗,就開始覺得唔係咁掂,
可能係我唔識set喇,覺得部機剩係得大細聲咁,立體感真係好差

又諗緊係咪隻amp推唔掂,因為始終係入門級amp

另外,暫時都未打算換喇叭,因為換完amp都要食一段時間樹皮

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

畢值夠一定是 6400!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

黑鑽玩家

wman 發表於 2017-11-28 18:35
畢值夠一定是 6400!

其實有無人可以話我聽,其實兩部分別係幾多錢?

我追po見有人話x6400賣13XXX,但係price dot com寫16,590,
係咪x4400都係price dot com 個價減2,3千左右?

x4400,睇呢度個分享會啲文章,講到部嘢好勁咁.如果我set唔掂,其實比多果6千買x6400,好似掉落海咁

鑽石玩家

rc1 發表於 2017-11-28 17:42
我初時買就緊係覺得好正喇,但係睇耐咗,就開始覺得唔係咁掂,
可能係我唔識set喇,覺得部機剩係得大細聲咁, ...

師兄, 真心過來人,  小弟以前都係用klipsch rb51 rc52 rb41 + 646,  一開始都覺得ok,  後來越聽越唔對路,  喺度諗究竟玩咩先,  最後選擇換喇叭,  真心講一換咗喇叭根本完全兩個世界,  可1000% sure嗰個分別根本淨係換amp畀唔到  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

rc1 發表於 2017-11-28 18:44
其實有無人可以話我聽,其實兩部分別係幾多錢?

我追po見有人話x6400賣13XXX,但係price dot com寫16,590,

師兄你預八折應該差唔多價6400/4400係有分別嘅,6400嘅分析力比4400高半級,聽歌試,另外6400係MIJ,4400係9 channel,6400就11 channel,小弟愚見amp呢樣嘢係有買貴冇買錯,啱budget就去馬
剛剛睇哂你嘅問題,原來師兄你同小弟都幾似,我之前部amp係1912依家升上4400,你就1612諗緊
升咗amp先,咩都唔使換住,分別好大的

評分

alanadc23 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

绝對認同matt88p師兄講法,快快進入jbl世界

評分

matt88p + 10 + 10 很有意思的概念
rc1 + 10 + 10