設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rc1

[AV擴音機] 買x4400 定 x6400好??

白鑽玩家

funny1 發表於 2017-11-29 08:01
咩都冇升,已經兩個世界

Amp 的提升,輸出及分析力也一樣提高,兩個世界是必然的

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
funny1 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

rc1 發表於 2017-11-28 20:48
聽到咁講,好可能我都係入手4400

你舊機只係入門級,升去4400肯定分別唔細,至於会唔会一步攻頂好睇師兄你自己仲有呢一代denon聲底都有少少分別,聲冇以前咁肥厚,多咗幾分細膩

鑽石玩家

alanadc23 發表於 2017-11-29 08:07
正短短2年換咁多次喇叭

我自己就會試岩晒先一次買對好 中間換黎換去浪費錢  ...

唔係我換, 係我經歷咗身邊三十幾個朋友三十幾次見證我講嘅嘢,  我換咗兩次啫,  klipsch > jbl Ls > array,  每換一次兩個世界,  amp 就646 > 3100 > 901,  每換一次一樣有驚喜,  不過並唔係兩個世界.  

鑽石玩家

wman 發表於 2017-11-29 08:26
Amp 的提升,輸出及分析力也一樣提高,兩個世界是必然的

Wma兄平心而論,  你都係小弟見證三十幾人入面其中一個,  你亦曾經同我講過個番說話,  
真心你覺得如果你今日由901 > 5100, 但係從來冇換過喇叭,  或者十仔, 用番你以前嘅mission中置,  而唔係880 , 前置係mission,  而唔係>580 > ls60,  你覺得會唔會同你而家一樣兩個世界??  仲記得你嗰時親口同我講, 點解要580 >ls60,  因為真係兩個世界,  同牌子都兩個世界,  何況唔同牌子

其實我只想帶出一樣嘢,  小弟以前都同樓主一樣用klipsch,  但係真心入門喇叭,  分析力有限,  冇錯旗艦amp係好強,  但係大前題係如果你對喇叭分析力本身已經夠,  咁換amp梗係大分別啦,  但係如果相反本身speaker已經唔夠分析力,  咁樣就算換部旗艦又畀到幾多嘢你呢, 對入門喇叭又分析到幾多出嚟?  

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

alanadc23 發表於 2017-11-29 10:12
明白明白 e? 你唔係有玩過jbl studio咩?

其實升喇叭升單元大小係有一定提升但同級轉效果似轉口味多d

但係樓主喇叭一樣係入門,  真心講alan兄,  你都係過來人,  我哋大家都係用klipsch > jbl,  嗰個分別真心有幾大,  我諗你內心入面好清楚
Studio 我冇用過嚟做front,  一買就係用嚟做surround

同埋同牌子升級並唔係淨係買個單元咁簡單.....
如果畀多幾倍價錢淨係買個單元大咗...... 咁好似有少少....... 正等於studio and array 淨係超高音同埋隻中音單元,  已經係完全兩個宇宙.  

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

alanadc23 發表於 2017-11-29 11:27
我由傑士直上jbl pro 分別一定大 單元吋數大 隻horn 唔同左 級數唔同左 錢洗大左 我一定話爽ga 所以我唔 ...

"我就冇天文物理知識去比意見"  

你依句最盞鬼,  不得不畀個like你,  你可以了一句咁嘅嘢都有得反駁 我真係笑咗.  

正等如post 76成日都見好多師兄話兩個世界,  咁我哋大家都未去過第二個世界不能評論

評分

alanadc23 + 10 + 10 唔講邊有得笑 :)

查看全部評分

鉑金玩家

matt88p 發表於 2017-11-29 11:43
"我就冇天文物理知識去比意見"  

你依句最盞鬼,  不得不畀個like你,  你可以了一句咁嘅嘢都有得反駁{:6_ ...

如果有啲人木耳,又真係聽唔出分別嘅,咁又好難搞嘅
音響嘅嘢,口味budget都係好個人嘅啫唔使咁執著嘅budget夠嘅咪下下攻頂成套換囉,budget有限嘅咪一步步嚟,一樣有趣味嘅啫

評分

smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

funny1 發表於 2017-11-29 11:53
如果有啲人木耳,又真係聽唔出分別嘅,咁又好難搞嘅

如果真係咁樣換乜鬼嘢amp