設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: matt88p

[喇叭組合] 好開心終於建成一個叫做似樣嘅影院!! (MANY PHOTOS)

鑽石玩家

davy8864 發表於 2018-8-1 00:10
小弟今晚有幸見識呢個150吋家庭影院,150吋幕無得傾,完全係戲院感覺,部1070+唔講得笑,雖然唔係4K,但打 ...

多謝你賞面 及讚賞,  其實整體效果真係算係咁啦,  當然唔能夠同其他高手啲高級器材比較!
不過其實你仲勁啦, 1400/880/1500

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
davy8864 + 10 正到爆

查看全部評分

星級玩家

matt88p 發表於 2018-8-1 00:25
不是工廈, 是自己在灣仔區的家

更加令人羨慕,簡直係我的方向目標

星級玩家

matt88p 發表於 2018-8-1 00:28
多謝你賞面 及讚賞,  其實整體效果真係算係咁啦,  當然唔能夠同其他高手啲高級器材比較!
不過其實你仲勁 ...

感受過先知玩home theater真係環境先決...

鑽石玩家

davy8864 發表於 2018-8-1 00:36
感受過先知玩home theater真係環境先決...

其實小弟覺得無論空間環境點樣, 只要用心都可以做到好的效果!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
davy8864 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

1080P都咁靚,Lucy隻手好似申咗出隻幕咁呀

黃金玩家

matt88p 發表於 2018-8-1 00:25
不是工廈, 是自己在灣仔區的家

灣仔家有300尺影音室

鑽石玩家

avbaby 發表於 2018-8-1 01:21
1080P都咁靚,Lucy隻手好似申咗出隻幕咁呀

我都想知點解1070+可以出到咁靚嘅畫面?師兄用乜嘢player?加咗甚麼補品?求教!

鑽石玩家

小邪ktm 發表於 2018-8-1 07:21
我都想知點解1070+可以出到咁靚嘅畫面?師兄用乜嘢player?加咗甚麼補品?求教! ...

其實冇乜補品, 其實先決條件係, 你還境夠黑就已經好好多, 如果環境全部都係白色牆你部投影機點好都死, 室內光源污染係一個好嚴重問題, 曾經有啲畫面調較高手講過, 其實如果以一個真正專業角度嚟講, 觀賞環境內只要有任何一忽係白色, 都已經會影響顏色數值, 佢哋話唔好睇少個小小白色反光, 影響可以好大好大. 咁當然一隻有質素嘅投影幕都係非常非常緊要, 呢個聽啲專業人士講 可以影響到本身投影質素嘅30-40%甚至更高!!
講番部投影機, 其實呢部機本身真係好好, 唯獨同呢個時代比較佢就係冇4k hdr, 好多人可能冇真正了解呢部機, 其實佢cp值真係爆高, 我識身邊有幾十人都有彩虹眼, 但係呢部係唯一一部dlp佢哋個個都話睇唔到彩虹, 基本係零彩虹, 同埋本身benq嘅色域係非常自然, 光度亦都非常足夠, 當然時代變遷同而家新嗰啲比較梗係冇得比, 但係如果撇除時間年代去比較, 呢部機其實秋贏好多機, 甚至乎係畀佢價錢更貴嘅機!!! 當然4k走唔甩, 不過小弟係搵緊一部真正ok嘅dlp, 但係近排所有嘅新機, 總係有彩虹, 就係抑制得冇w1070+咁好, 不過近排就試咗新款jvc 4k dlp真係唔錯, 可能都會考慮!!
小弟純粹分享, 同埋w1070+並唔係一部神機, 對比好多機其實都係垃圾, 同埋如果想要靚畫面一定要搵專業人士調教一下, 小弟遲啲換咗機都要搞一搞!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Markk + 10 + 10 絕對認同
Jazzgd1 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

WOW... my dream room

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜樓主得嚐所願,視聽廳做得相當正,不過,如果可拉後幾尺坐可能更理想!!
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12