設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-26 20:55
大支的叫功率管, 細的叫訊號管 . 由網上看, 原裝的是6 支 細的是ECC82 (12AU7) 和8支大的是 EL34 .
因為 ...

已經明白好多了真係感謝師兄

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-26 21:23
買後備管的好處是在有需要時自己在家中立即做, 也可以在特價時候入定貨.
以前的管子唔算貴,  所以一套換都 ...

師兄真係好細心講解....再次謝謝你啊

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-26 20:55
大支的叫功率管, 細的叫訊號管 . 由網上看, 原裝的是6 支 細的是ECC82 (12AU7) 和8支大的是 EL34 .
因為 ...

P 記 sell自己 audio bias 個好勁會令到啲膽更加長命
5記得係咪以下呢一個 youtube

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

白鑽玩家

老而不

cheungtsw 發表於 2020-12-27 07:56
P 記 sell自己 audio bias 個好勁會令到啲膽更加長命
5記得係咪以下呢一個 youtube

https://mesaboogie.zendesk.com/h ... =Tube%20Life%20Span,their%20best%201%20%2D%201.5%20years.

有大概每種管的壽命參考

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

應該啲膽未死就換個新嘅唔係有乜嘢玩尤其是原裝膽更加要換
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

白鑽玩家

老而不

cheungtsw 發表於 2020-12-27 11:38
應該啲膽未死就換個新嘅唔係有乜嘢玩尤其是原裝膽更加要換

現在出膽的地方不是 JJ,  就是內地曙光, 或俄仔的New Sensor
沒記錯樓主牌子的機都是用New Sensor出的.  而Luxman 用的是 JJ
基本上, hifi膽機的膽好少換. 因為運作時間及不上以前收音機那樣長.

以前雖有很多牌子Telefunken, Mullard, Brimar, Philips, Siemens, 松下(樂聲牌), NEC,  東芝 , RCA, GE...
事實上如果留意一下以前的資料, 不少牌子之間的股權是有關連,  
也透過代廠的方式生產的, 比如明明是打telefunken 的, 但就臨時找Philips 的去做 , 比如以前常見的Telefunken / Mullard GZ34 有時候是由Philips 生產.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日落高X搵嘢食,講出我嘅要求,價錢又唔貴,師兄又詳細講解,服務好,剛剛裝好試咗1小時好滿意!人聲厚左+低頻力水好力左...好舒服!好滿意!😆

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-27 19:32
今日落高X搵嘢食,講出我嘅要求,價錢又唔貴,師兄又詳細講解,服務好,剛剛裝好試咗1小時好滿意!人聲厚左 ...

因為你我之間來回post, 都令我再次對膽機又動了凡心

望了很久對新膽的評論 , 發覺新膽都幾多花樣 . 應說, 猶其是 ECC83 的變化最多. 不只金腳, 而且還有長屏再出 , ECC82 也有久違的長屏版
以前的膽是有長短屏, 即是內面那片灰色的東西  是由歷史過程是由長變短的 , 不過好似現在大家都想變返長?
舊的長屏東西太貴, 好似有種收藏價多於實用價值. 我想不如找新的好過找舊的.
有閒錢又好奇的, 可以一找長屏的, 說是暖聲且開揚.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-27 21:40
因為你我之間來回post, 都令我再次對膽機又動了凡心  

望了很久對新膽的評論 , 發覺新膽都幾多 ...

如果師兄肯玩返梗係好啦
咁以後可以跟你學習....睇吓你點玩
我而家都搵緊資料..睇吓有咩好嘢

鉑金玩家

可能你已經知道,但一定要記得,要接喇叭至好開膽機,否則會燒輸出牛。
接一對Dummy Load 電阻亦可,4 ohm 或 8 ohm, 20W或以上,volume 不要擰太高。