設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-7 20:42
即是人聲走前了,  有沒有好似對著自己衝的感覺?

新線材等的是可以煲, 但不等於是煲得耐就一定好. 有時 ...

其實我唔知現在呢個人聲嘅量度係咪先至正常,又唔會話好衝好吉耳...現在都係好聽嘅..係想人聲收返啲冇咁響就比較耐聽同舒服啲!我係用陳果去比較,太響嘅話感情好似硬係差啲...還有因為我每次聽都起碼4小時...耐聽舒服啲好😂
又或者小弟個廳細得100尺,如果150或以上就冇呢啲問題了..🙈
多謝師兄關心..我諗都係要慢慢來慢慢再用方法去調節🙏🏿

最後你講的我很認同,人嘅耳朵唔知話佢聰明抑或係笨拙,佢真係好貪心聽厭左佢會從內心提你要換過另外一個聲音(又要課金)....但要佢適應新嘅聲音既話又要一段時間....(肯定唔係立即...但又未必決定到好定唔好🙈太離譜另計😂

1萬

白鑽玩家

老而不

你最近換的是 amp, 拖板, 電源線, 喇叭線, 也在現在已留意到不同的地方, 於是步入了 "不知這是不是正璀的時候".

我當年遇過的是看自己的習慣有沒有改變, 特別是在買音樂和聽的時間
如果是少了, 即是意味那種聲音未必是我想要的, 我也會換回去。

你可以做的是把一些手上現有的線材換回去聽聽, 比較一下
或者有機會去聽聽不同地方的不同組合下有什麼聲音的表現 , 和自己的比較的出入是在什麼地方.

有時候好線材也一定要找自己想要, 合用的東西.
網上書上群組內都有不少說這個好或 那個妙的事, 然而事實上對方覺好的也不一定合你用。
Hifi和它的聲音表現是你決定的, 不是我的, 不是其他人的, 因此找最切合自己的猶其重要。

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2021-1-7 20:14
師兄太謙虛啦😅我都係見部膽機有得玩...同埋床下底有部陳年十仔...橫掂有時間..我就真係搞搞震囉🙈
再次 ...

一般來講,電源線未煲好,都會有尖聲,煲50鐘頭,看看有無改進。
也許擴音機來電充足,出力較大,高頻較為充足。
音響也不是一成不變,最重要是自己啱聽,最後換回白線亦無不可。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-8 07:34
你最近換的是 amp, 拖板, 電源線, 喇叭線, 也在現在已留意到不同的地方, 於是步入了 "不知這是不是正璀的時 ...

唔該晒師兄!
其實你有好多比喻我都好似似曾相識..也有咁諗過😂我而家決定咩都唔做再聽多一排先!
我而家聽緊又覺得好正喎,不過係聽第二隻碟,我覺得人都要講狀態、時間同環境去聽音樂..😅(寧靜嘅夜晚細細聲都好好聽)兩聲度又或者隨身聽都係...有時聽真係好正,但有時一感覺到唔係嗰樣嘢..就..唔係好想聽落去🙈仲有覺得啲錄音都要夾到你部機先至發揮到好好聲!....係咪好腌尖呢😂

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2021-1-8 09:40
一般來講,電源線未煲好,都會有尖聲,煲50鐘頭,看看有無改進。
也許擴音機來電充足,出力較大,高頻較 ...

講得冇錯..都有呢個可能👍🏿
等我再聽多一排先唔該晒師兄🙏🏿

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

還記得上次去代理XX,俾佢捉咗我上去聽過,咁我就隨意響佢部tablet揀咗呢首歌,聽咗一半我就問佢呢套機各幾多錢,合共好似300K 左右...但出來嘅聲音比我想像中應該唔係咁嘅聲...唔知係唔係錄音都真係要夾機🤔

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-8 15:03
還記得上次去代理XX,俾佢捉咗我上去聽過,咁我就隨意響佢部tablet揀咗呢首歌,聽咗一半我就問佢呢套機各幾多 ...

沒有不能播不同音樂的器材,  也沒有為某器材而錄的音樂,  只是有播某音樂類別似乎比較切合的器材.

以純理論角度而言, 每對喇叭出來的聲音應是一樣的, 100hz就是100hz的聲波, 不變形或走樣
現實上不存在這種事, 因為物料上, 設計上等的限度令聲波的外表就是有點改變, 於是100hz 即是是100hz , 但聲音還是有些出入, 也於是有音色不同的事
也於是聽起來,  "似乎"某器材比較切合某種音樂的現象,  
也於是當你走進店, 店員一定問你聽什麼音樂類別較多.

器材平貴少少是可以差別在於出多點點分析力, 細緻, 輸出功率等等
然而這與用家口味和音樂類別沒太大的關連,
猶如有收入平平的人用信用卡供起一套數十萬的hifi 時; 也有富有的人找套普通hifi 在家中使用的道理一樣
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-9 21:36
沒有不能播不同音樂的器材,  也沒有為某器材而錄的音樂,  只是有播某音樂類別似乎比較切合的器材.

以純 ...

師兄講得好..清楚明白..唔該晒🙏🏿😄
所以我都冇嘢再講~其實呢度好多師兄都知道好有經驗👏🏿👏🏿😆

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

響呢度講聲謝謝師兄今日割愛十仔🙏🏿🙏🏿😆
我地方細細好啱用...滿意👍🏿

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-9 23:37
響呢度講聲謝謝師兄今日割愛十仔🙏🏿🙏🏿😆
我地方細細好啱用...滿意👍🏿
...

不妨將Falcon喇叭拉出少少放, 不然會在那個櫃內空間另起回音.
還是好音樂最好.