設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

禁止訪問

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 10:21
如果唔計浪費,環保,金錢等問題的話,現階段你所講的都是正確。

IMAX版4K碟(如有的話)推出後,先不說要 ...

發燒友,就是聲畫追求,又是技術發揮磨練,非單純看片目,由VHS, LD,DVD, BLURAY, UHD, 硬件與軟件共同演進,人的一生,時間最後也會吞噬一切非永恆,人只爭朝夕,我20歲入套日版橙路LD(仍收藏),開心了一星期,快樂程度高於幾十年後今10月再入的日版bluray。嗜好又好,收藏也好,各人自得其樂,但我們過去花時間去研究電,聲音,空間,線材,調控畫面,數十年間過程也非常享受。串流的方便性自己也喜歡(已參與netflix 及disney+),但以燒友角度,到了高位好難睇返轉頭,得嗰17M/s及如dvd的音軌的串流自己未能滿足,有聲有晝可能滿足於好多人,看片目,除串流,免費電視等播,影院也可。嗜好沒有標準及對錯,只是選擇。

環保及浪費金錢問題,咪同車主及公共交通咁,我自己搭地鐵不會指責買部百萬歐洲車代步的人。有資源有地方玩嗜好非原罪,碟換新咪放信和二手咁簡單。

今月亦剛剛訂了新uhd player  , 等待今星期收貨

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
SingWong1@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
jc2ssych + 50 + 50
EVALIU@G + 10 + 10
HDDVD + 20 + 20 認同到一個點呀
:o) + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 10:34
師兄是否贊成唔應該再出實體影碟?

我會覺得以前沒有選擇時,影碟可說是唯一之選,但到今時今日,影碟是否仍是戲院以外欣賞電影的最佳選擇呢?我又覺得未必。
當影碟變成大家口中所講珍藏,儲碟炒賣等等行為,發行商樂此不疲地推出大量不必要的新版本,所謂發燒友又樂意參與其中,整個影碟行業其實已經變了質,取消實體碟行為,我會覺得是撥亂反正的行為,好讓大家回歸返電影本身。

至於發燒友求質素的問題,看看玩音響的發燒友就知,而家音樂光碟並非質素最高的媒體,可有見過他們會堅持出實體碟?
我相信影碟好快會一樣,質素最終被串流或File所超越,根本由始至終,媒體並非重點,堅持實體碟的朋友真的只為質素嗎,定還只是為儲而儲?相信這才是值得探討的問題。

評分

參與人數 2威望 +55 金錢 +50 收起 理由
allen89 + 5 語無倫次
jc2ssych + 50 + 50 多謝參加討論,儘管大家立場不同。.

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 11:43
我會覺得以前沒有選擇時,影碟可說是唯一之選,但到今時今日,影碟是否仍是戲院以外欣賞電影的最佳選擇呢 ...

即係師兄贊成唔再出實體影碟?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10 講到我地買碟既唔係為電影本身,真係多Q餘.

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

billyyau 發表於 2021-11-9 10:21
如果唔計浪費,環保,金錢等問題的話,現階段你所講的都是正確。

IMAX版4K碟(如有的話)推出後,先不說要 ...

一套經典就是要你收好多個版本,個人都有由收藏 LD、DVD、BD 到 4K,就是串流沒有正式途徑可收,或許這就是 D+ 本來的目的,正如 GAME PASS,只要繼續付費,就有更新!

評分

:o) + 10 + 10 咪係,要睇串流咪睇,點解要其他消失,阻到佢?.

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

allen89 發表於 2021-11-9 10:58
發燒友,就是聲畫追求,又是技術發揮磨練,非單純看片目,由VHS, LD,DVD, BLURAY, UHD, 硬件與軟件共同演 ...

其實有人「放棄」實體碟要睇串流咪睇囉,
講到大義凜然咁講咩變質又咩撥亂反正,
對套電影有愛而買碟儲碟既好似得罪左佢,
唔通實體碟一日唔消失一日都會影響串流嘅質素咩,
無曬實體碟唔見得對佢有咩好處

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

分享資訊變爭論出碟與否,最後俾人鎖post

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HDDVD + 10 + 10 唔應該鎖po喎,言論自由嘛
:o) + 10 + 10 只要唔係嗰樣野應該唔會既

查看全部評分

鉑金玩家

HURTS 2B HUMAN

睇到騰X同愛X藝個logo
好老實講
真係好唔開胃
明明人哋就係要玩謝你
連卡通都唔畀你上
你點奶都冇用
重日日死奶爛奶
奶到連創作自由都冇埋
黑色的小魚仙
啡色的白雪公主
係咪好好玩

評分

:o) + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

icq00000 發表於 2021-11-9 12:39
睇到騰X同愛X藝個logo
好老實講
真係好唔開胃

以有色人種演出一向由白人演出嘅角色,應該係回應左翼人士(俗稱"左膠") 嘅要求,同打入某國市場應該無關。

評分

:o) + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 11:46
即係師兄贊成唔再出實體影碟?

其實係,我覺得電影發行商應該正正經經將資源放於Digital Copy之上,無論係串流或是File都好,只要沒有實體影碟規格限制,質素其實可以無限upgrade,8K甚至16K都不會再有限制。