設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2021-11-9 11:55
一套經典就是要你收好多個版本,個人都有由收藏 LD、DVD、BD 到 4K,就是串流沒有正式途徑可收,或許這就 ...

即是重點在於收藏,而非觀賞電影本身。
所以對主攻儲碟的人來說,串流發展事少,不再出碟事大。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50 說中重點。

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

billyyau 發表於 2021-11-9 13:29
...

個人係既有收藏,亦有觀看,並不是師兄所言
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

...

師兄贊成唔再出實體影碟,咁即係直接剝奪師兄口中"主攻儲碟的人"嘅權利同樂趣,師兄覺得冇問題?

黃金玩家

其實串流同影碟,用家自己鍾意邊樣咪邊樣囉… 無需要爭拗!未來有冇影碟唔係而家話支唔支持去決定,而係由供應與需求、由市場決定。市場上有影碟,唔鍾意買嘅人可以唔買…… 大家有選擇嘅

鑽石玩家

師兄又說:"我相信影碟好快會一樣,質素最終被串流或File所超越", 但而家串流聲畫質素仍未達到影碟嘅水平(我都信將來得), 師兄已經贊成唔出實體影碟,咁係咪又剝奪對影音水準有較高要求嘅人嘅權利同樂趣?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實收藏從來都是一種「味道」,有人鍾意黑膠碟、有人鍾意菲林相、有人鍾意手織產品,
係唔係新既技術就一定係最好,停留舊碟就唔岩呢?
我都認同應該串流會成為主流,但唔代表碟係無價值吧?
起碼我都仲會拎番BACK TO FUTURE又買DVD、又買BR,又買4K

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

HDDVD 發表於 2021-11-9 14:06
師兄又說:"我相信影碟好快會一樣,質素最終被串流或File所超越", 但而家串流聲畫質素仍未達到影碟嘅水平( ...

其實我覺得消費者冇必要去講贊成定反對有實體碟,因為有定冇係由市場決定…… 而家喺度話唔贊成有,都唔代表會冇

白鑽玩家

...

咁我認識一位友人,看完復仇3超喜歡,結果入了hottoys全餐復仇3人偶(數萬元)作收藏,咁是否屬非影迷,同屬非為觀賞電影本身而作出的行為,要你所謂收藏需「撥亂反正」, 而負責hottoys 陳生及負責的電影公司授權生產,儲鐵盒特別版又好,週邊產品,那怕是T 恤,咁marvel 及電影公司才算始亂者,以上也是定性為非觀賞電影本身。

何以立此論? 你作為一位普通的觀眾,憑藉什麼支持評價別人嗜好屬作[亂],你對電影業好有貢獻?,因你不收藏實碟,週邊產品,也不攪聲晝,用串流,環保,不浪費?所以你是唯一懂真正識得欣賞電影。別人嗜好價值由你定該而不該及懂不懂看戲?

串流只是近年云云中其一平台,電影業是百年工業,媒體不斷變遷,拍攝器材格式一樣,玩碟是使軟件提供同時包括硬件廠家,[亂]字也抹殺了數十年來為電子行業員及工程司設計硬件,推動科技的一班人。自己亦是串流消息者之一同時玩碟及支持新科技媒體。

今日業界,4k uhd實碟的電影軟件仍是最高規格聲晝媒體是不爭事實,將來如何? 未見到,也樂見各式平台進步。有質量自然受市場接受,看電影是今夕事。非將來。

坐井觀天

評分

:o) + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

師兄再說:"其實係,我覺得電影發行商應該正正經經將資源放於Digital Copy之上,無論係串流或是File都好。。。", 很奇怪師兄用"正正經經"嚟形容"將資源放於Digital Copy之上", 咁出實體影碟係咪唔"正正經經"?

評分

:o) + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-9 14:14
咁我認識一位友人,看完復仇3超喜歡,結果入了hottoys全餐復仇3人偶(數萬元)作收藏,咁是否屬非影迷,同 ...

我所謂的亂,非指生產影碟本身,而是濫發不同版本及故意限量作炒賣等行為。
我睇唔到為何好地地一隻影碟要搞到咁,完全違背影碟的原意。
如果你樂意不斷購買相類似版本,首發日去搶購限量版或參與炒賣,對不起,請繼續樂在其中。