設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: vincytsang

[請教] PMC配搭,請大大比意見updated

專業玩家

SaulDummyhk@FB 發表於 2023-4-27 03:17
Esoteric N-05xd + S-05 開心使用中

ESO 係我夢想既情人嚟😂之前我已經覺得就算要二揀一,點都揀二嫂 雖然我五知我今日既選擇係屋企表現會點。但仲有得改變

專業玩家

angeldark 發表於 2023-4-27 02:18
N05XD 玩到盡個聲音已經好有質素。 配返eso 後級先食到佢自家傳輸優勢回補返前級部份。 ...

所以無辦法,唯有放棄佢先

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果師姐聽Classical 多又喜歡PMC,不妨上灣仔新漢聽下Burmester 推PMC,佢推出嚟啲樂器真係好清晰!

我覺得你先找出喜歡的喇叭聲音,之後搵一部推得好對喇叭嘅擴音機,最後先揀合心水音源應該就唔會咁容易後悔。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

vincytsang 發表於 2023-4-27 06:46
所以無辦法,唯有放棄佢先

想再分享一下
沉晚係showroom既選擇
Speakers PMC twenty5.23i
Amp: LUXMAN 507Z
訊源: LUMIN T3

你現場試聽過這套組合覺得好聽,便放心享受音樂。Luxman 507z是新推出機款,各方面表現平均,耳機也有平衡輸出,相當不錯。可考慮用xlr接駁Lumin及Luxman,通常音質較好

專業玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-27 09:57
想再分享一下
沉晚係showroom既選擇

師兄, 早晨~
我覺得唔錯呀, 試左1個鐘有多..
線材方面我未有認識, 等我爬下文睇下咩黎先0_0~
傳輸音訊的 XLR ,,,, 有冇具體名稱例子比我作參考??

專業玩家

Foreverwest 發表於 2023-4-27 09:37
如果師姐聽Classical 多又喜歡PMC,不妨上灣仔新漢聽下Burmester 推PMC,佢推出嚟啲樂器真係好清晰!

我覺 ...

多謝你既回覆, Burmester都幾令仔WOR
有機會會去試下 !應該唔便
不過沈日聽到收貨既聲音, 又係預算內. 都好開心,
一到訓一到諗成套野, 雖然唔係D咩特別配件
可能 人生既第一次 係興奮D

鉑金玩家

"我好鐘意既( 鋼琴)既細節, 好小數既情況下就聽D舊歌...同埋英文懷舊歌都OK-.- 但我唔鐘意好嘈個D...唔洗話我大音場...因為我既空間只有2.5x5m size... "

味道呢家嘢好主管,如果鍾意聽咁嘅音樂選英國喇叭係冇錯嘅,最基本嘅概念就係選喇叭之後再配amp。如果係我我就會Harbeth P3ESR + Naim咁樣樣搭配,聽鋼琴 弦樂 人聲,絕對比你的搭配好很多⋯⋯  
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

vincytsang 發表於 2023-4-27 10:06
師兄, 早晨~
我覺得唔錯呀, 試左1個鐘有多..
線材方面我未有認識, 等我爬下文睇下咩黎先0_0~

XLR線實在有很多選擇,大牌子的可看看audioquest, 有不同價位的型號。較經濟的可用studio 的xlr線,琴行有售。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincytsang 發表於 2023-4-27 10:17
不過沈日 ...

Burmester 正喔!

我嘅財力…只能夠玩到入門CDP

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincytsang 發表於 2023-4-27 10:17
不過沈日 ...

Burmester 082個damping 夠所以啲樂器件頭好靚,重現細節好清晰,如果鐘意鋼琴,classical 一定要試試。

如果灣仔唔方便,深水埗鴨寮街聯興閣樓好似都有部082,同埋有舊款PMC,師姐有興趣可以約下佢哋駁好俾你試下。