設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: vincytsang

[請教] PMC配搭,請大大比意見updated

鉑金玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-27 10:48
XLR線實在有很多選擇,大牌子的可看看audioquest, 有不同價位的型號。較經濟的可用studio 的xlr線,琴行有 ...

另外, Lumin的xlr 是pin 2=hot, Luxman 則pin 2=cold, 所以要在Luxman 機背set Phase Invent.

專業玩家

sam2004 發表於 2023-4-27 10:46
"我好鐘意既( 鋼琴)既細節, 好小數既情況下就聽D舊歌...同埋英文懷舊歌都OK-.- 但我唔鐘意好嘈個D...唔洗話 ...

多謝你既回覆, 之前都有留意到, 睇d網評~
雖然我未聽過, 但可能全部機到黑媽媽咁, 依個牌子自己一般, 而且個坑好大下

專業玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-27 10:48
XLR線實在有很多選擇,大牌子的可看看audioquest, 有不同價位的型號。較經濟的可用studio 的xlr線,琴行有 ...

好呀, 多謝你~

專業玩家

Arong2020 發表於 2023-4-27 10:54
Burmester 正喔!

我嘅財力…只能夠玩到入門CDP

.......................................攪錯, 咁你沈日又唔推薦下

專業玩家

Foreverwest 發表於 2023-4-27 11:20
Burmester 082個damping 夠所以啲樂器件頭好靚,重現細節好清晰,如果鐘意鋼琴,classical 一定要試試。
...

唉, 死拉....但件事唔應該係咁嫁喎

10萬...

10萬...

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincytsang 發表於 2023-4-27 11:37
唉, 死拉....但件事唔應該係咁嫁喎

標價嚟嘅啫,新漢買都應該有八折左右

專業玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-27 11:22
另外, Lumin的xlr 是pin 2=hot, Luxman 則pin 2=cold, 所以要在Luxman 機背set Phase Invent.

死拉, 我睇未明... 係咪唔應該咁深入住
沈日我係咁問SHOWROOM 個職員... 佢應該比我激到嘔血
不過講真既, 佢又解釋得好詳細比小妹知, 拉部機既後面同我慢慢講..攪到我勁唔好意思哈哈

專業玩家

Foreverwest 發表於 2023-4-27 11:39
標價嚟嘅啫,新漢買都應該有八折左右

如果我去試聽, 9成都出事 又要再搵我家姐陪我上去...
我家姐沈日比我悶死 請佢食左好西補番

鉑金玩家

vincytsang 發表於 2023-4-27 11:40
死拉, 我睇未明... 係咪唔應該咁深入住
沈日我係咁問SHOWROOM 個職員... 佢應該比我激到嘔血{: ...

可能文字表達得不太清楚,其實不難調校。假設你用Luxman的Bal Line-1接駁Lumin,只需在luxman的機背把拍掣由A: Normal 推至B:Invert。

你一次過訂三個項目,該職員應該很高興才是

鉑金玩家

vincytsang 發表於 2023-4-27 11:30
多謝你既回覆, 之前都有留意到, 睇d網評~
雖然我未聽過, 但可能全部機到黑媽媽咁, 依個牌子自己一般, 而 ...

Naim真是有一套 ~ 歌聲比較聚焦且寬鬆,伴奏樂器清楚 細節豐富,現場氣芬豐富且立體,管樂器飽滿宏亮,充滿金色光澤,鋼琴圓潤且有重量感。
講顏值就冇咁討好啦,就好似選男朋友一樣,你要外表定係內涵?

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)