設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: JarJarBink

[請教] 入門系統改善聽歌,升級路線 【已解決】

鉑金玩家

三星玩樂勲章

LeoChin@FB 發表於 2023-8-8 12:47
你唔知可以咖咩!?

我真係唔知道用其他amp 都可以

星級玩家

leung133 發表於 2023-8-8 11:33
聽歌黎講,個人覺得ONKYO-->MARANZ-->DENON
升級個前級/合併緊要D

我之前係用onkyo amp的,但壞左想試下denon,同意onkyo較有音樂感

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2023-8-8 11:49
想聽歌好,第一個選擇就係要買一部2ch amp 有av by pass的,av amp聽歌完全好唔掂,我係過來人😂 ...

手快快貪平買左1700, 宜家成件事因為個amp冇pre-out click住左

鉑金玩家

三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2023-8-8 12:44
Sony旗艦型號,可以將電視喇叭變為中置,電視機後邊有蔗插

因為我自己用緊48吋A90K, 我呢部就淨係可以 用返sony新出嗰啲soundbar 呢到將電視機做中置喇叭!
但係你嗰部A95K 就可以 用AMP都得👍🏻

星級玩家

DrChikDrCh@G 發表於 2023-8-8 12:11
冇得攪吖 , KEF Q 150 死症黎  , 配AV Amp 係咁 ,配onkyo低音會多D,但高音會仲薄D , 先試下將你而家Q150 Se ...

前置我set small,Audyssey detect咗對前置係60Hz,之後我改番做80Hz, 90Hz都係唔掂,聲薄,一改到100Hz 就好咗好多,但我覺得都係V shape聲, 中音薄;冇唸過可以set做Large,要試試

師兄勁,講既首先增加前置之間距離,再慢慢toe-in其實我之前試左了,結果係唔好向住耳仔,係射去離左右耳半尺倒,係有用,好大分別添,我都唔知點解

我宜家係用釘腳(冇點解,亂咗嚟),大約耳仔水平,我試下搵野墊高啲,得嘅話再正正經經去淘對短腳

鉑金玩家

三星玩樂勲章

JarJarBink 發表於 2023-8-8 13:22
前置我set small,Audyssey detect咗對前置係60Hz,之後我改番做80Hz, 90Hz都係唔掂,聲薄,一改到100Hz ...

師兄題外話想請教下, 其實釘腳嘅作用係乜嘢呢???🙏🏻

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

littlefat69 發表於 2023-8-8 13:23
師兄題外話想請教下, 其實釘腳嘅作用係乜嘢呢???🙏🏻

音箱的脚钉的作用:

1.是避震,双方向的调声音。不同材质的脚钉对音箱有一些影响,有的音箱明显,有的不明显。还能保护音箱磨花。

2.使接触面结合牢固紧密,举个例子,如果一个平面直接放在另一平面上,只要一面不平,结合是不实的,不稳定而且可能发生封闭空腔,都对声音有影响。钉是可调节的,与接触面可以扎实的接触。

3.减小了接触面积, 低音无法传到地面一般来讲,音箱直接落地和用脚钉支起一个空挡和高度对低频扩散有好处,所以一般老烧调整低音喜欢把音箱支起来一个高度,不是直接落地。

4相对来说,容易搬动,有下手的地方。

5根据换不同材质的钉和钉垫能微调音色。

6.类型多。在使用脚钉上,也有讲究。因为阻尼系数不同,器材自身的特性不同,脚钉选择上要因材施教,不同材质会产生不同效果。同样,摆放上也有讲究,因为器材每个点的振动幅度都不一样,因此脚钉的摆位也有讲究。通常而言,三枚脚钉组成的三角结构最为稳定,但具体放置,得因地制宜。

好似系咁禾

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
littlefat69 + 10 + 10 感激提供資訊

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2023-8-8 12:44
Sony旗艦型號,可以將電視喇叭變為中置,電視機後邊有蔗插

其實真係唔好慳啦, 買返隻似樣啲嘅中置喇叭我諗會效果好好多😉

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

littlefat69 發表於 2023-8-8 14:38
其實真係唔好慳啦, 買返隻似樣啲嘅中置喇叭我諗會效果好好多😉

師兄,其實你覆錯咗人,其實我答你嗰個問題,我唔係樓主🤣

星級玩家

littlefat69 發表於 2023-8-8 14:38

有隻KEF 衛星中置,但我發覺a95k做中置反而好聲啲;呢樣遲啲會買,我想攪掂聽歌先