設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: JarJarBink

[請教] 入門系統改善聽歌,升級路線 【已解決】

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

JarJarBink 發表於 2023-8-16 22:06
多謝各大師兄嘅幫忙,經過我多番研究下,覺得最適當嘅做法係

1.  發現denon avr-x1700h 嘅聲本身就不能滿 ...

Denon 有front preout 新出有x3800或以上
舊一代就要x4700 或以上
有Av bypass 雙聲道合併機 可以 諗 audio lab 6000A 啱射程, class AB 50W 推Q150夠力

星級玩家

rockyw 發表於 2023-8-16 23:31
Denon 有front preout 新出有x3800或以上
舊一代就要x4700 或以上
有Av bypass 雙聲道合併機 可以 諗 au ...

可唔可指教一下,點解唔建議買部純後級呢?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

JarJarBink 發表於 2023-8-16 23:54
可唔可指教一下,點解唔建議買部純後級呢?

純後級即係仍然用 部AVR 做前級,既然你聽歌有要求,應該從前後級都完全分家既路向
咁有部av by pass既合併,部合併就可以另外駁source, 串流又好CD又好, 咁就聽音樂時完全唔經部 denon AVR

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
Ep-71 + 3 + 3 非常認同呀。

查看全部評分

星級玩家

同樓主情況差唔多
都係貪平買咗部1700 返嚟玩

我就用緊屋企人比嘅座地 (AAD C880)
之前用大陸淘寶 amp 推都覺得好力水過AV amp
之後壞咗,又想試家庭影院就換咗AV amp
第一次玩AV amp睇戲就好爽皮
聽歌就⋯⋯⋯⋯

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

有Av bypass 雙聲道合併機 可以 諗下二手  krell s300i  

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

philipho3342 發表於 2023-8-17 10:01
同樓主情況差唔多
都係貪平買咗部1700 返嚟玩

1700 推座地 除非好高靈敏度 都係太吃力啦

星級玩家

rockyw 發表於 2023-8-17 00:28
純後級即係仍然用 部AVR 做前級,既然你聽歌有要求,應該從前後級都完全分家既路向
咁有部av by pass既合 ...

其實當個合併amp行緊av bypass mode, 會唔會都幫手推緊對前置,聲音都有改善?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

JarJarBink 發表於 2023-8-17 14:52
其實當個合併amp行緊av bypass mode, 會唔會都幫手推緊對前置,聲音都有改善? ...

當Denon preout去部Av bypass 合併
即係會用部 合併做後級 嚟推對前置
而要有Av bypass既合併 係防止 部合併做多一次前級放大增加失真

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JarJarBink + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

JarJarBink 發表於 2023-8-17 14:52
其實當個合併amp行緊av bypass mode, 會唔會都幫手推緊對前置,聲音都有改善? ...

當個合併amp行緊av bypass mode,

合併amp就會变成一部 2 ch power amp ...

當然會幫手推緊對前置,而且 AV璣由於減左最大負荷...對其他聲道聲音都會有所改善...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JarJarBink + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

星級玩家

rockyw 發表於 2023-8-17 14:59
當Denon preout去部Av bypass 合併
即係會用部 合併做後級 嚟推對前置
而要有Av bypass既合併 係防止 部 ...

但我又教然唸多咗個問題,個subwoofer又點攪呢?聽stereo想有番隻subwoofer