設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] (打機既師兄請進)日本遊可考慮既手信: SONY SRS-WS1

關閉 [複製鏈接]

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢排興擦點數我都擦下先,其實小弟想寫下隻Perlisten D12S 超低音的...(再煲下先)
2個月前去日本企o係Yodobashi入面既Sony展示枱試足大半個鐘,包括SRS-NS7和SRS-WS1,之前從未用過呢D掛頸喇叭既我對佢地一直都係半信半疑,認為只係掛2隻喇叭仔上頸that's all,好奇之下掛SRS-NS7上頸試下,求奇上youtube開套炸到飛天既戲,開聲,咦?ok wor...當然我話既ok唔係聲音滿天飛既surround 和拳拳到肉既低音,而係有一定既立體感和少少體感性既低音。當刻即時就諗起不如試下打機效果丫,因為有時朝早or夜晚打機唔想嘈到人所以帶耳筒玩,但就俾少奶投訴話我聽唔到佢講野,而且耳筒帶得耐有D唔舒服。跟手就開youtube睇條call of duty既片再試,果D子彈聲,爆炸聲都ok wor。但最後,我都係無買。。。

返到香港,個身好痕,後悔果日點解無買,好彩香港都有SRS-NS7買,拿拿聲入左止痕,夜晚拎來打機真係爽,不過佢個bass實際玩起上來又好似差左少少,又上網望下,原來當日我無試既SRS-WS1 用來打機較好(當日無試係因為佢係幾年前舊款,而且佢行2.4hz唔支援藍芽所以試唔到),因為佢多左個震動功能而且聲音delay極少。身痕又發作,唯有又賣野,不過香港無做SRS-WS1 行貨,carousell又無,好彩偉大既amazon.co.jp有得買重免運費,幾經波折SRS-WS1終於來到手。
開隻Call Of Duty試下,震動設定最強,每一下槍聲爆炸聲都入自己身,過癮無比,而且唔洗炸到成屋響,耳仔唔洗笠住唔舒服,又聽到少奶叫我,而去到深夜,關左房門,少奶就寢我都重可以在廳繼續作戰,優點遠勝缺點(個人認為)。

為返港紙都係1200蚊,大家買對jumper都唔得啦,所以有機會去日本旅行不妨去試試,o岩feel就要出手,因為SRS-WS1 o係香港買真係好麻煩。

SRS-NS7 vs SRS-WS1:

音質: NS7
電量: NS7
空間感: NS7
體感(Bass): WS1遠勝
聲音指向性(即係自己聽到,其他人無咁易聽到): WS1
造工: NS7
可調整能力: NS7(可以用apps)
多用途: NS7
打機睇戲(如果睇動作片炸到飛果D): 200% WS1

點都好,呢D係開放式喇叭,身邊既人係會聽到你喇叭既聲,如果唔了解佢既缺點,請帶返耳筒,或者熄機早D訓吧

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Foreverwest + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。期待師兄Perli.
iversonhui + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
rach + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得。
littlefat69 + 10 + 10 多謝分享
cheungyunwai + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

聽落好似幾吸引,價錢又唔貴,啱晒平時夜晚睇戲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

cheungyunwai 發表於 2024-1-15 19:39
聽落好似幾吸引,價錢又唔貴,啱晒平時夜晚睇戲

如果深夜睇戲真係一流,尤其是要感知身邊發生既事(屋企人有特別事叫自己),因為耳筒開左環境模式(穿透模式)都唔及呢D喇叭。
不過帶頭盔先,最好去試左先,同埋唔好預D聲係高音甜中音準低音勁,要了解佢既優點和妥協佢既不足先好出手

鉑金玩家

三星玩樂勲章

我自己試過ns7覺得會嘈到身邊屋企人, 所以我淨係買咗個接收器, 用嚟接駁wh1000x M5, 出嚟嘅效果都好好呀😉

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

用P記Optical輸出嗎?
如果用Amp出應該點駁?

鑽石玩家

rach 發表於 2024-1-15 21:11

最簡單係經電視光纖出
因為好多amp已經無光纖out
如果amp有光纖out,要確認係輸出LPCM先可以
同埋電視聲音要設定為LPCM out
如果用PS5,只要在PS5聲音輸出set做LPCM就ok,電視唔洗set,駁光纖線就ok。
以上設定NS7和WS1都適用。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
rach + 80 + 80 收到, thx

查看全部評分

黃金玩家

cakecake 發表於 2024-1-15 19:49
如果深夜睇戲真係一流,尤其是要感知身邊發生既事(屋企人有特別事叫自己),因為耳筒開左環境模式(穿透模 ...

頭戴式好多都夾住唔太舒服,如果有呢啲產品都可以一試👍👍

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
cakecake + 50 + 50 無錯,我都好怕頭帶式

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

rach 發表於 2024-1-15 21:11

多口講句其實好耐之前我都有介紹過ns7, 如果唔係用sony bravia xr 嘅電視機係出唔到dolby atmos, 請留意🤝🏻

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
rach + 80 + 80 收到, thx!

查看全部評分

鑽石玩家

有人介紹過NS7?我眼見得Post76大王做官方測試外,之後在Post76好似得小弟自己on居居買一個NS7和現任WS1做比較同埋出文。
不過兩隻喇叭仔咁樣掛頸重要開放式想做到atmos?唔好玩啦,自己知自己事,買佢重來不是衝住佢個所謂atmos效果,聲音feel到不是從下而來已經赢左。
所以NS7個所謂atmos我提都費事提
Btw我主力係想推介SRS-WS1俾打機人士,NS7可以skip(就打機而言)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cheungyunwai + 10 + 10 明嘅就會明,你懂的

查看全部評分

黃金玩家

cakecake 發表於 2024-1-15 22:32
有人介紹過NS7?我眼見得Post76大王做官方測試外,之後在Post76好似得小弟自己on居居買一個NS7和現任WS1做比 ...

開箱文見到實物,真係真實又開心,見太多人開箱只係喺網上搵圖片

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
cakecake + 50 + 50 有無買都好,唔好騎劫人個post ok?.

查看全部評分