設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: macjuju

[AV擴音機] 出去行左轉, 連我都執左個紙皮箱囉.... Yamaha RX-V667!

鑽石玩家

我暫時只覺得好肉痛. :-)
一步一步黎, 多謝指教....

不過睇數字同粗度, 8471 有D 粗 LAN 線, 1311A 就粗 ...
macjuju 發表於 2010-8-24 05:49

橫dim都係,换埋條power cord la,好大分別ga,diy都係幾舊之ma,財散人安樂 ;)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

AV Life is black shop, dont go there.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

放心, 我係間有賣相機既 "成"實商店買既. 俾錢前雖然就唔算叫做招呼恩勤 (可能我個樣太似問左唔買), 俾錢後都叫有傾有講. 最後個價, 同旺角其他咁多間都係差唔夠 50 蚊.

另外我坐言記行, 試聽左幾隻我放得落又負責得起既, 分別係 K仔 C1, Jamo C60, 等等...最後買左隻Quad L-ite Centre... 發覺未煲起都多左最少一倍 Details 咁誇張....

重有再入多隻 MicroPod 了, 聽日得閒又買多兩條 8471 先.

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

以下包含大量爛相加低能的臨時建設, 可能會對觀看者個腦或者音響器材做成損害, 敬請留意.

=== 我係分隔線  ...
macjuju 發表於 2010-8-23 01:36

1. 換過隻中置 (要夠細又夠好, 呢個已經好高難度)
2. 買多一隻 MicroPod, 然後將原來用黎做中置既 MicroPod 改做 Front Presence Speaker...

咁快就要upgrade ?! 係咪我害左你 ????? ........Micropod 做中置係差小小, 不過小第暫時都OK, 想細去睇睇quad lite 隻中置la
MicroPod 改做 Front Presence Speaker...<=  this is also my next step too
想影音分家, 老細先同我分家

專業玩家

1. 換過隻中置 (要夠細又夠好, 呢個已經好高難度)
2. 買多一隻 MicroPod, 然後將原來用黎做中置既 M ...
hy358 發表於 2010-8-25 08:51

當然係你害我啦, 係你丫..... 快d俾番d錢我呀.
重有你回左舊post了, 所有野尋晚以做到隻quad lite center 連一隻MicroPod $#))) 入晒手, micropod佢係計你果個推介入手價添.
放工又要走去ssp買cable了

專業玩家

見有少少時間, 影左我家陣個 Mon 同中置.

而咁啱又播到呢句歌詞, 呵呵呵~~~

或者作為一個新手, 我又好似誇張左D. 不過俾左呢次學費, 我學識了:
  • 影音野, 價錢係好相對. 而且 C/P Ratio 唔係唯一考慮, 而係自己既位置空間, 收聽要求同銀包 (或其他)既多方角力.
  • "若要效果好, 錢紙係咁數" 呢個鐵律都係不變的.   但幾貴都好, 唔啱自己口味都無多餘的.
  • 上網搵資料只係做功課既其中一環, 出去多試多聽真係好重要.

其實都係老生常談, 但係買音響唔同買相機買電腦咁多變數嘛.

另外想為隻 MicroPod 平反一下. 我換佢唔係佢差, 只係我有多少少要求, 另外我隻 Front Left 同 Right 都係隻 Active Speaker, 夾起上黎隻 MicroPod 睇戲時真的比下去. 頭先換左呢隻演唱會, 可能我木耳 - 睇戲所 "接受唔到" 既野當堂唔多覺.

係時間出去買 Cable 駁番兩隻 Presence Spk 先.

評分

參與人數 3威望 +7 收起 理由
wrxgc8 + 2
hy358 + 3
chhanthony + 2

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

當然係你害我啦, 係你丫..... 快d俾番d錢我呀.
重有你回左舊post了, 所有野尋晚以做到隻quad lite center ...
macjuju 發表於 2010-8-25 08:59

貢快手, 講錢就傷感情啦,幫你早日set好對presence spk 咋......
quad lite center 連一隻MicroPod $#))) , 抵wow, 遲下到我買
不如你入埋quad lite前置, 同我套野主要分別係部amp
可以上演1020 vs 667 入門對決! 一定收視高企
想影音分家, 老細先同我分家

專業玩家

可以上演1020 vs 667 入門對決! 一定收視高企hy358 發表於 2010-8-25 13:44

對乜決丫. 我就真係缺水啦家陣... 都唔知點算好丫.

好彩對 AudioEngine 都重叫做唔差, 唔駛換 Front Speaker. 但家陣其實我有少少心態係我現在幫人煲緊 Speaker.
如果有新手又覺得對小小 MicroPod 啱駛, 可以搵下我, 參加幫助 MJJ 換小喇叭基金會, 價錢一流.

星級玩家

見有少少時間, 影左我家陣個 Mon 同中置.

而咁啱又播到呢句歌詞, 呵呵呵~~~

或者作為一個新手, 我又好似 ...
macjuju 發表於 2010-8-25 12:31

good quad lite!!!

師兄你用左咩 player 去播 呢個 concert?

專業玩家

good quad lite!!!

師兄你用左咩 player 去播 呢個 concert?
marcocyh 發表於 2010-8-25 14:31

xTreamer 來之嘛. 因為架電腦唔夠力行 1080p 既 MKV.