設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] 大家黎分享下呢十年黎玩過嘅正game啦^^

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

迷兄咁喜歡bio~有冇買過果d限定版主機同設定集?記得當年NGC時代出好多呢D野~我個FD都入左個bio4嘅電 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-1-14 12:30

冇呀,因為我記得出呢合限定版時,我剛剛失業,所以買不到...

我前日先玩完第3集,尋日玩第4集,玩到一半,等後再玩下去,係用無限子彈玩的,真實在太好多了...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

冇呀,因為我記得出呢合限定版時,我剛剛失業,所以買不到...
DVD迷 發表於 2011-1-14 12:35

= =呢盒野呢家仲有炒爆價版本賣~我當年都想買~由於手頭實在太緊~所以冇入到~不過bio2﹑3呢d都冇重製及優化過,唔入損失都唔大~當然,果陣只可以咁樣安慰自己

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

= =呢盒野呢家仲有炒爆價版本賣~我當年都想買~由於手頭實在太緊~所以冇入到~不過bio2﹑3呢d都冇重製 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-1-14 12:40

沒錯,只有首集先重新設計,零和第4集是全新版本,第2集/第3集和外傳係舊版,冇重製過,所以買唔買都唔大問題,因為只係多咗一個大大個靚盒姐.
biohazard 00.JPG
biohazard 01.JPG
biohazard 02.JPG
biohazard 03.JPG
biohazard 04.JPG
biohazard 05.JPG
第4集,我都買過美版,因為為咗玩血腥和睇到爆頭先買的,但後來發覺自己都係鍾意玩日版多,所以就放走美版,留返日版了.
biohazard 06.JPG
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

沒錯,只有首集先重新設計,零和第4集是全新版本,第2集/第3集和外傳係舊版,冇重製過,所以買唔買都唔大 ...
DVD迷 發表於 2011-1-14 12:51

我兩隻bio4都係美版的(PS2/GC)~除左Leon有十幾種死法之外~仲可以爆頭~不過講親切始終都係「BIOHAZARD」,所以行版bio5做得真係好~封面有兩面。不過我都好期待CAPCOM可以出個bio合集~將GC時代嘅bio cv﹑remake﹑0﹑4優化推出~近排PS3係咁出HD合集~黎緊又有Splinter Cell三部曲合集~而且PS3又有PS MOVE~加上CAPCOM嘅炒飯作風~所以機會應該都唔細~唯獨bio remake同0都未出過PS2版~可能成為移植嘅障礙~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
DVD迷 + 1

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

我兩隻bio4都係美版的(PS2/GC)~除左Leon有十幾種死法之外~仲可以爆頭~不過講親切始終都係「BIOHAZAR ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-1-14 13:05

果然利害!
原來師兄都係生化迷,佩服! 佩服!
我都好希望可以吧全集生化移植落PS3主機到,但好可惜生化首集和零都未必可以移植,因為我記得當年三上真司講過,對PS2冇興趣,仲話$ony出襯產品最易壞一個,所以三上開記者會時,講得好清楚,生化首集和零係任天堂獨佔的,所以我齊要好好保護呢部任天堂主機,如果一旦壞咗就麻煩了...
我知新版Wii可以玩返舊遊戲,但我對呢部主機興趣唔大,我都有買Wii主機的,不過衣嫁個妹男朋友借了給他朋友玩了.

黃金玩家

果然利害!
原來師兄都係生化迷,佩服! 佩服!
我都好希望可以吧全集生 ...
DVD迷 發表於 2011-1-14 13:19

我都勉強算係個偽fans(鍾意一集唔鍾意一集果d) ~不過三上嘅口頭協定都唔係絕對的~bio remake同0都過左咁耐~CAPCOM同任天堂未必再有獨佔協定~而且CAPCOM當年係同任記甚至SEGA嘅獨佔協定之中亦非常古惑~同一款遊戲多個「加強版」嘅名就當新作出係其他機種上~何況bio remake﹑0﹑4嘅名係「biohazard」而唔係「BIOHAZARD」~點知CAPCOM所謂嘅獨佔係前者定後者~不過呢d都係網友分析姐~但話說當年三上狂谷GC,講PS2壞話背後可能都係CAPCOM嘅立場~當年任天堂買左好多CAPCOM嘅「壞帳」,所以CAPCOM先對GC作無限量支持。其實唸都唸到,當時一隻鬼武者嘅銷量已經蓋過哂GC上嘅bio嘅銷量~如果CAPCOM純粹以賺錢嘅角度仲點會比三上公佈咩「CAPCOM 5」~bio重製﹑0都可能移植左好耐。當然,當「CAPCOM 5」中三款遊戲都慘敗後,CAPCOM都唔會再盲目係GC上出獨佔遊戲。bio4就係咁樣移植左~所以三上基本上都只係CAPCOM嘅代言人,如果唔係CAPCOM同任天堂嘅關係的話~三上都會考慮係PS2上開發更多bio。呢家PS3唔存在PS2時嘅機能問題~又有PS MOVE~所以bio4要移植都唔出奇。至於bio remake同0,如果要以collection嘅名義出係PS3上又真係怪左d~如果單純進行HD優化又未必可以登陸PSN/XBL~所以都有d難度~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

我都勉強算係個偽fans(鍾意一集唔鍾意一集果d) ~不過三上嘅口頭協定都唔係絕對的~bio rema ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-1-14 13:43

完全明白,但我好希望一隻遊戲可以在各款機種推出,唔好再搞咩獨佔,因為一隻遊戲獨佔搞到又要花錢買多台主機,買又唔係日日玩,覺得好浪費,好似XBOX360咁,因為doa系列係獨佔的,所以我當初買x360時,係為咗doa買的,但因為衣嫁少玩,所以搞到部機放在此,好似冇咩用咁,未買PS3時,真日日有玩的,時同我入咗ps3後,呢部360就變成裝飾品一樣放在此...
所以我好憎"獨佔"呢兩個字,因為一隻獨佔真會影響遊戲收入的,也影響開發者公司收入,好簡單講一句,唔係人人都為咗一隻獨佔遊戲實登買多部主機的,呢個唔係個個都如願花錢的,我沒有仔女,所以齊亂花錢買野,但如果我有咗仔女後,我都唔會買了.
我見到衣嫁隻新版(指3ds)生化危機,到低係唔係獨佔呢,如果唔係,那將來會唔會在psp2出返呢隻新版呢,如果唔係,正明capcom對任天堂太好了...

黃金玩家

完全明白,但我好希望一隻遊戲可以在各款機種推出,唔好再搞咩獨佔,因為一隻遊戲獨佔搞到又要花錢買多 ...
DVD迷 發表於 2011-1-14 14:02

~唔好忘記CAPCOM一早就公佈左隻PSP版嘅bio~呢隻bio等到呢家唔係取消左就係係PSP2上推出~如果唔同3DS上面果隻~迷兄就要花多幾千蚊去買了~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

~唔好忘記CAPCOM一早就公佈左隻PSP版嘅bio~呢隻bio等到呢家唔係取消左就係係PS ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-1-14 14:06

我知道呀,正因為psp達唔到生化條件,所以改咗psp2出都唔出奇嫁?

黃金玩家

我知道呀,正因為psp達唔到生化條件,所以改咗psp2出都唔出奇嫁? ...
DVD迷 發表於 2011-1-14 14:10

不過我成日營住3DS果隻bio會出係家用機上(MT引擎嘅便利)~所以我都係睇定d先~而且最盡玩5個鐘就要差電~論畫面Dead Space比佢好得多~論玩法就直頭一樣~我都唸唔到呢隻bio獨佔係3DS上嘅意義~再加上bio發展到今時今日佢要出新作我都唔會點期待~我暫時叫做有D興趣係薩爾達同star fox呢兩隻game~不過要再睇下有冇其他正game我先會考慮入手3DS~(始終成部XBOX咁貴)