設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 入了膽前後很開心, 不過有d唔舒服, 之後雨過天青~!!

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自己一直尋找合適自己又較經濟的膽前後, 在試了很多不同鋪頭, 不同型號, 最後按自己喜好的音色、現場的聽感及有限預算, 今天終於入了sound master的300B膽前 (no11)及KT88後(no68), 在此要特別多謝前輩的指引, 入了較大推力的 (60W)...
今晚試了, 我對JM 816座地真的表現脫胎換骨, 除音場更闊, 聲底變得甜暖外, 好match~!!
原來他的低頻可以這樣~!! 比之前用740a + cayin pre amp有很大進步, 應該說3頻有明顯的提升, 實淨的嚟更富音樂感, 那些牛筋, 色士風, 鋼琴聲, Ella, Nat King Cole, 玉置浩二等等聲音, 更加出~!! 部膽前後仲未run in好, 不過上去取機時, 老闆已幫手煲了兩日, 期待run in後的表現~!!

但兩隻喇叭的電流聲幾明顯, 知道用膽機通常會有, 但不是行埋去先聽到, 坐在梳化 (自作皇帝位) 都聽到, 右邊犀利過左邊 (更大的sisi及風聲)... 很不舒服...
取前在店已試了差不多成個鐘, 都沒有這情況出現, 老闆都好好, 取走前用了很多時間與我講解步驟及可能出現的狀況等...

起初以為干擾, 已關掉了在附件的寬頻modem, now電視選擇器, 甚至連電視, BD player, 訊號放大器等也off, 不過仍然有明顯的電流及右喇叭比左喇叭大電流聲的問題, 師兄們, 如何解決過大電流聲的問題~!? 謝謝~!!

比些資料大家,
前級駁cd機的rca是madison audio lab es1 (好似),
前級駁後級的rca是crimson plus,
前後級power cord都是hobby lab的power 1 (以上線材都是1k內的)
喇叭線是sine othello銀線
那些膽的電壓我扭得一點led光, 不強也不弱...
我明天會打比老闆看看怎樣解決, 一是拿我自己的線材上去, 感謝大家出手相助~!!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩!又係呢d吱吱聲呀?我都有呢個問題出現!但好輕微我要貼隻耳仔埋去喇叭度先聽到!
但師兄你既情況嚴重d喎!坐係皇帝位都聽到就好大聲呀啦!
先試吓飛走單邊水線!睇吓有冇改善啦!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# siukit_siuhan

好有問題(可能係set-up), 奇怪, 左右都唔同 ,   我要貼隻耳仔埋去喇叭度, 重要好留心先聽到喎

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

直熱膽通常都有這類問題, 如果要除掉交流聲, 300B燈絲要加穩壓了. 每只一份.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

I have got the same problem but not that serious!

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

我冇這個問題 ????????

點解 ????????

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我都想買 sound master no.11 300B pre-amp, 但我係用來駁Arcam A18 int amp 出speaker, 上次係佢舖頭試過都有改善, 但始終都無ching 駁no. 68 (KT 88) 甘正!! 所以仲喺考慮中.
另外又聽人講我甘駁法會令部int amp 易燒機, ching 知道係真的嗎? 於是另外的選擇係Audio Space 的 AS 6i 300B int amp (300bx4) 21Wx2, 大家覺得點? 聲底我覺得差唔遠, 價錢又差唔多, 請ching 都俾d comment!!
我對speaker is Dali Ikon 2 (88dB).
Thanks!
Yamaha V3900
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
PMC TB2i (Concerto 1)
M&K KX12
Mirage OS3+OMD5
BDP: PS4

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

胆機就係有啲煩處, 不過搞得掂的話, 就好X正~

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都有同樣問題,但好彩誤打誤撞解決咗。
就係唔單只關掉其他電器,要直情拔掉其他電器電源線。
試倒解決咗好開心。
祝馬到功成。
saving money for better system(s)

星級玩家

現在真是一播歌就天堂,一停歌就地獄!哈哈!唯有今晚試試別版師兄及老闆的方法再算~~